بخش ششم- معرفی قلمرو مکانی تحقیق
تاریخچه سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران
سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران در تیرماه سال ۱۳۵۴ و به منظور هدایت و انجام مجموعه ای از وظایف،که پیشتر توسط دستگاه های مختلف اجرائی به انجام می رسید، تاسیس گردید. مجموعه وظایف محوله به سازمان نوعا“ به امور بین المللی و روابط خارجی کشور مربوط می گردند . سازمان وظایف خود را مطابق اساسنامه و سایر قوانین و مقررات، از جمله سرمایه گذاری خارجی در ایران، سرمایه گذاری ایرانیان در خارج ازکشور، تامین مالی خارجی اعم از اعطای وام و اعتبارات به سایر کشورها و یا استقراض از منابع بین المللی، و قوانین و مقررات ناظر بر ایجاد و هماهنگی و گسترش روابط با سایر کشورها و مناطق جهان موسسات و نهادهای مالی و بین المللی به انجام می رساند.
فعالیتهای سازمان
فعالیتهای سازمان به چهارحوزه اصلی قابل تقسیم می باشند.
سرمایه گذاری خارجی در ایران:
سازمان به موجب قانون تنها نهاد رسمی تشویق سرمایه گذاری خارجی در کشور می باشد که در چارچوب قانون جدید تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی، مصوب ۱۳۸۱، به تسهیل ورود سرمایه، تامین حمایت قانونی و امنیت کامل برای سرمایه گذاریهای خارجی می پردازد.
اداره کل سرمایه گذاریهای خارجی در سازمان، مسئول دریافت کلیه تقاضاهای پذیرش سرمایه گذاری، صدور مجوز سرمایه گذاری، هدایت امور، حفاظت از حقوق سرمایه گذاران در طرحهای مصوب و همچنین ارائه خدمات مختلف به سرمایه گذاران از جمله ارائه کمک، انجام هماهنگی و تسهیل کلیه امور مربوط به سرمایه گذاری آنان، حتی پس از صدور مجوز سرمایه گذاری خارجی میباشد .
به عنوان دستگاه متولی سرمایه گذاری خارجی، سازمان مسئول رسیدگی به کلیه امور مربوط به نقل و انتقالات سرمایه گذاریهای خارجی ،مدیریت و انجام مذاکرات مربوط به موافقتنامه های دو و چند جانبه تشویق و حمایت متقابل از سرمایه گذاری بادیگردولت ها و سازمانهای بین المللی است. در حال حاضر، صرف نظر از مذاکرات در دست انجام با تعداد کثیری از کشورهای جهان ۴۷ ، موافقتنامه دو جانبه تشویق و حمایت متقابل از سرمایه گذاری با اغلب کشورهای اروپائی ، آسیای جنوب شرقی، کشورهای همسایه و سایر کشورهای منطقه خاورمیانه ، شمال و جنوب آفریقابه امضاء رسیده است.
۲-تامین مالی خارجی :
یکی از حوزهای مهم فعالیت سازمان، هدایت کلیه امور مربوط به موسسات مالی و اعتباری
بین المللی و نیز آژانس های تضمین اعتبارات صادراتی، گروه بانک جهانی، بانک توسعه اسلامی، صندوق اوپک برای توسعه و سایر سازمانهای بین المللی می باشد. این فعالیتها در اداره کل وامها، مجامع و موسسات بین المللی سازمان صورت می پذیرد. این اداره همچنین مسئول هدایت مذاکرات با دولتها و موسسات دولتی به منظور انعقاد موافقتنامه های وام و اعتبارات و از همه مهمتر، مدیریت صدور ضمانتنامه های بازپرداخت وامها و اعتبارات خارجی، به نمایندگی از سوی وزارت امور اقتصادی و دارائی را برعهده دارد.
۳-سرمایه گذاری در خارج :
سرمایه گذاری شرکتهای دولتی و خصوصی در خارج کشور، در چارچوب سیاست عمومی دولت در ارتباط با صدور سرمایه و خدمات فنی و مهندسی شرکتهای ایرانی، توسط سازمان هدایت و تنظیم میگردد. تعداد زیادی از سرمایه گذاریهای دولت ایران در خارج از کشور توسط شرکت
سرمایه گذاری خارجی ایران، به عنوان بزرگترین شرکت سرمایه گذار ایرانی، صورت پذیرفته است . با این وجود، توان بالقوه موجود سرمایه گذاری های بیشتری را به منظور گسترش و تشویق روابط اقتصادی دو جانبه و چند جانبه می طلبد.
۴-روابط اقتصادی خارجی:
این وظیفه توسط اداره روابط اقتصادی خارجی وزارت امور اقتصادی و دارائی، که در درون سازمان واقع شده، انجام می پذیرد. این اداره مسئول کلیه امور مربوط به روابط اقتصادی خارجی،از جمله کمیسیون های مشترک اقتصادی با چندین کشور و نیز سازماندهی و هماهنگی مجموعه ای از وظایف در حوزه روابط اقتصادی با کشورهای جهان می باشد.
ساختار سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران
(سایت سازمان)
اهداف و وظایف سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران
الف- اهداف:
تمرکز و تنظیم و انجام امور مربوط به سرمایهگذاریهای خارجی در ایران و سرمایهگذاریهای ایران در خارج و اعطا وام و اعتبار به دولتها و موسسات
خارجی و بینالمللی و کمکهای اقتصادی و فنی و همچنین اخذ هر گونه وام و اعتبار از خارج.
ب- وظایف اساسی:
۱- انجام امور مربوط به جلب و حمایت سرمایههای خارجی و تعیین حداکثر مشارکت خارجی در رشتههای مختلف سرمایه گذاری در ایران.
۲- انجام امور مربوط به سرمایهگذاریهای ایران در خارج و خرید و فروش و تبدیل اوراق بهادار و عقد قراردادهای لازم.
۳- انجام امور مربوط به کمکهای اقتصادی و اعطاء وام و اعتبار به دولتها و موسسات خارجی و بینالمللی
۴- انجام امور مربوط به اخذ وام و اعتبار از خارج .
۵- وصول اقساط اصل وامها و اعتبارات و بهره و کارمزد و سایر وجوه مربوط به وامها و اعتبارات پرداخت شده به دولتها و موسسات خارجی و بین المللی .
۶- بازپرداخت اصل وامها و اعتبارات و پرداخت بهره و کارمزد و سایر هزینههای مربوط به وامها و اعتبارات دریافتی دولت از خارج.
۷- تنظیم و مراقبت در اجرای برنامه کمکهای فنی ایران به خارج با همکاری سازمانهای مربوط.
۸- مشارکت و همکاری با موسسات مالی بینالمللی در مورد اعطاء وام و اعتبار به دولتها و موسسات خارجی.
۹- مراقبت در حسن اجرای قراردادهای منعقد مربوط به اعطاء وام و اعتبار و کمکهای اقتصادی و فنی و سرمایهگذاری.
۱۰- مراقبت در حسن اجرای قراردادهای منعقد مربوط به اخذ وام و اعتبار از خارج از طرف دولت.
وظایف واحدها
۱) حوزه ریاست کل:
۱-(۱) اداره کل نیروی انسانی و توسعه مدیریت
۲-(۱) ذیحسابی و اداره کل امور مالی
۳-(۱) دفتر وامها ، مجامع و موسسات بین المللی
۴-(۱) دفتر سرمایه گذاریهای خارجی
۵-(۱) دفتر روابط اقتصادی خارجی
۱) حوزه ریاست کل:
- تدارک و تنظیم جلسات شورایعالی سرمایهگذاری با هماهنگی ادارات کل سازمان و پیگیری ابلاغ و اجرای تصمیمات شورایعالی و تهیه گزارش های مربوط.
- تدارک، پیگیری و هدایت امور کارورزی و آموزش نیروی انسانی شاغل در صنایع کشور نزد شرکتهای معتبر بینالمللی در جهت تسهیل روند انتقال دانش فنی و بسط و گسترش همکاریهای فنی.
- تهیه و ارائه نظرات مشورتی و پیگیری در امور ارجاعی رئیس کل سازمان.
- ترجمه متون و گزارشهای واصله از خارج کشور و ارائه خدمات ترجمه حضوری.
پایان نامه های کارشناسی ارشد درباره بررسی نقش حمایت سازمانی ادراک شده، عدالت توزیعی ...