-
- سادگی مفاهیم، وجود درک فیزیکی و تبعیت از قوانین انتشار امواج
-
-
- قابلیت تعمیم روش به حالتهای کلی نظیر فونداسیون مدفون در خاک لایهای و تطابق مناسب با شرایط خاص مسئله مانند همگرایی دوجانبه برای فونداسیون سطحی
-
-
- دقت مهندسی مناسب: نتایج بهدستآمده از مدلهای مخروطی کمتر از ۲۰%± نسبت به نتایج دقیق خطا دارند. این حد خطا با توجه به اینکه پارهای از عوامل ایجادکنندهی خطا قابل حذف نمیباشند، برای کاربردهای مهندسی مناسب میباشد.
ضرورت تحقیق
استفاده از روشهای حل دقیق، با توجه به دقت قابل قبول آنها، کاربردی برای تمامی مدلها نبوده و لذا به ناچار از شبیهسازی فیزیکی استفاده میگردد. در روشهای عددی بهطور مثال روش عددی اجزاء محدود، با توجه به مسئلهی خاک نامحدود، این روش نمیتواند کارایی قابل قبولی داشته باشد. روشهای دیگر عددی مثل اجزاء مرزی و یا استفاده از المانهای بینهایت گرچه مشکل خاک نامحدود را حلکردهاند ولی به علت پیچیدگی که در حل مسئله دارند، قابل کاربرد برای تمامی مسائل نیستند.
استفاده از لایههای ژئوسنتتیکی[۴] برای تسلیح خاک روش نسبتا جدیدی در زمینهی تسلیح خاک است. در این تحقیق، از لایههای ژئوسنتتیکی سلولی به نام ژئوسل برای تقویت خاکها استفاده شده است که از طریق ایجاد محصورشدگی سبب بهبود رفتار خاک میشود. در این تحقیق خاک مسلح شده با ژئوسل به وسیلهی روش مخروط و تعریف توابع انتقال بهصورت فیزیکی مدلسازی شده و تابع امپدانس خاک تعیین میگردد.
رویکرد مقاومت مصالح با بهره گرفتن از مخروطها، روشی فیزیکی و ساده است که یک وضوح خوب فیزیکی را با سادهسازی فیزیک مسئله فراهم میکند و علیرغم دقت کمتر نسبت به روشهای پیچیده و زمانبر عددی، تقریب خوب مهندسی را بهدست میدهد. براساس یافتهها، این پایان نامه اولین اثر در زمینهی تحلیل پی واقع بر خاک مسلح است و در ادبیات موضوع تاکنون پژوهشی گزارش نشده است.
هدف پژوهش
هدف از این پژوهش، معرفی یک روش فیزیکی و ابزار تحلیلی ساده جهت تحلیل پی سطحی مستقر بر خاک مسلح با ژئوسل است. با روش مخروط میتوان آثار لایهای بودن خاک را با مورد بررسی قرار داد. به دست آوردن سختی دینامیکی پی مستقر بر خاک مسلح با بهره گرفتن از روش مخروط به ازای درجهی آزادی قائم و همچنین بررسی اثر پارامترهای مختلف ِ مرتبط با مسلحکنندهی ژئوسل بر سختی دینامیکی پی سطحی از اهداف این تحقیق میباشد.
قلمرو پژوهش
در این پژوهش، از روش مخروط برای تحلیل رفتار پی سطحی مستقر بر خاک مسلح با ژئوسل استفاده شده است. فرض اساسی در این مدلسازی بر این است که صفحات موازی سطح آزاد خاک پس از اعمال بار نیز صفحه باقی میمانند و کرنش بر روی این صفحات ثابت باقی میماند [۱]؛ همچنین در مدلهای مخروط برخلاف حل دقیق، استقلال اجزاء مختلف حرکت اعم از جابهجایی افقی، قائم، چرخش و پیچش برقرار است [۳].
با بهره گرفتن از این مدل میتوان انواع مختلف پیهای سطحی و مدفون با تقارن محوری و با شکلهای دلخواه را با در نظر گرفتن شعاع معادل مدل کرد. اما چنانچه پی تقارن محوری نداشته باشد، مدل کردن پی مسئله برانگیز خواهد بود. مانند حالتی که پی دارای شکل L مانند باشد. در این مدل پی صلب و بدون جرم فرض شده است. رفتار خاک نیز در این مدل الاستیک فرض میگردد.
ژئوسنتتیک استفاده شده برای تسلیح خاک ژئوسل میباشد که به صورت خاک معادل مدلسازی شده و در مدل مخروط با مشخصات خاص خود بهکار رفته است.
روش انجام پژوهش
این پژوهش بر مبنای روش تقریبی مخروط انجام شده و کاربرد آن برای تحلیل خاک مسلح با ژئوسل مدنظر قرار گرفته است. لایهی مسلحکننده با بهره گرفتن از یک مدل مرکب تجربی به صورت یک لایهی خاک معادل در محاسبات وارد شده است. این خاک معادل بر مبنای مشخصات مصالح خاک و مادهی سازندهی ژئوسل، به صورت توامان، در نظر گرفته شده است. همچنین در این تحقیق جهت مدلسازی لایههای خاکی، انجام عملیات تکراری و انجام محاسبات از نرمافزار MATLAB[5] استفاده شده است.
ساختار پایان نامه
در این پژوهش ابتدا در فصل دوم شرحی از مطالعات انجام شده در زمینهی کاربرد ژئوسل به عنوان مسلحکننده در خاک و بررسی اندرکنش غشاء ژئوسل و خاک پرکنندهی آن ارائه خواهد شد. تاریخچهی توسعهی روش مخروط نیز در بخش دوم از فصل دوم خواهد آمد.
در فصل سوم مفاهیم مدل مخروط و ضرایب و اصلاحات مربوط به شرایط مختلف خاک و شرایط بارگذاری ارائه گردیده است. همچنین در این فصل به منظور صحتسنجی و بررسی دقت روش مخروط، مقایسهای بین نتایج بهدست آمده از مدلهای مخروط برای پیهای سطحی با روشهای دقیق انجام گرفته است.
در فصل چهارم روش مورد نظر برای آنالیز خاک مسلح شده با ژئوسل ارائه شده است. در مرحلهی اول با بهره گرفتن از مدل مخروط سختی دینامیکی پی مستقر بر نیمفضای همگن (خاک غیرمسلح) به ازای درجهی آزادی قائم بهدست میآید و در مرحلهی دوم خاک مسلح لایهی خاک دارای مسلحکننده نیز بهصورت یک لایهی خاک معمول، مدلسازی شده و بدین صورت پی سطحی مستقر بر خاک مسلح با یک لایه ژئوسل برای درجهی آزادی قائم تحلیل میشود. از مقایسهی نتایج بهدست آمده بهبود سختی دینامیکی نتیجه میشود.
در فصل پنجم از این تحقیق مطالعات پارامتریک بر روی خاک مسلح با ژئوسل انجام شده و اثرات تغییر پارامترهایی از قبیل محل قرارگیری لایه تسلیح کننده، سختی مواد سازنده آن، ضخامت و خصوصیات خاک پرکننده و… روی سختی دینامیکی خاک مسلح مورد بررسی قرار میگیرد. نهایتا در فصل ششم از این تحقیق، نتیجه گیری و جمع بندی ارائه شده و پیشنهاداتی برای کارهای آینده مطرح میشود.
مروری بر تاریخچهی موضوع
مقدمه
این فصل مشتمل بر دو بخش است. در بخش اول به مطالعاتی که در زمینهی کاربرد ژئوسل انجام گرفته، پرداخته شده است. بخش دوم این فصل، به تاریخچهی کاربرد و توسعهی روش تقریبی و فیزیکی مدلهای مخروط میپردازد.
مروری بر تاریخچه و مطالعات انجام شده در زمینهی کاربرد ژئوسل
در این بخش به بیان پیشینه و زمینههای مطالعاتی کاربرد ژئوسل برای تسلیح خاک پرداخته میشود. در قسمت اول انواع رایج و سیستمهای معمول استفاده از ژئوسل معرفی میشود. سپس نمونههایی از مطالعات انجام شده روی ژئوسل و خاک مسلح با آن به صورت آزمایشگاهی و آنالیز عددی و نتایج به دست آمده از این مطالعات شرح داده میشود.
سیستمهای ژئوسل و کاربردها
توسعهی مفهوم تسلیح خاک به وسیلهی محصور سلولی توسط مهندسین ارتش امریکا که مفهوم تثبیت مصالح دانهای (ماسهی ساحلی) تحت بارگذاری وسیلهی نقلیه را توسعه داده بودند، معتبر شد [۴].
این کار اولیه که در ایستگاه آزمایشی آبراهههای[۶] مهندسی ارتش ایالات متحده انجام شد، به توسعهی سیستمهای ژئوسل منجر شد به گونهای که از نظر تجاری قابل دسترس باشند. در اینجا به دو نوع سیستم ژئوسل اشاره میشود. نوع اول شامل نوارهایی از ورقهای پلیمری جوش شده به هم هستند که یک لایه از سلولهای به هم پیوسته را تشکیل میدهند (شکل ۲-۱) این لایههای ژئوسل به طور کلی با عرض سلولی بین ۷۵ میلیمتر و ۲۵۰ میلیمتر و با ارتفاعهای مشابه تولید میشوند [۵].
شکل ۲‑۱: سیستم ژئوسل ساخته شده از نوارهایی از ورقهای پلیمری جوش شده به هم
نوع دیگر سیستم ژئوسل که در اینجا به آن اشاره میشود، شامل رشتههایی از ژئوگرید به هم پیوسته است که به صورت سلولهای سهبعدی شکل گرفتهاند (شکل ۲-۲) ژئوسلهای این نوع در ابعاد و اندازههای مختلفی بسته به نیاز پروژه به صورت دستساز و کارخانهای تولید میشوند. این نوع ژئوسل اغلب برای تسلیح فونداسیون خاکریزهای واقع بر خاکهای نرم و یا تشکیل پی سازههای دریایی به کار میروند [۶].
شکل ۲‑۲: سیستم ژئوسل ساخته شده از ژئوگرید؛ الف) شکل نمونهی ژئوسل.ب)اتصال ژئوگریدها [۷]
مطالعات انجام شده روی ژئوسل
در چند دههی گذشته مطالعات آزمایشگاهی زیادی روی اثر تقویتی ژئوسل انجام شده است. این مطالعات گسترهی گوناگونی از کاربردها و تنظیمات و روندهای تجربی متفاوتی را مورد هدف قرار دادند.
رئا و میشل[۷] (۱۹۷۸) یک سری آزمایشات آزمایشگاهی را به منظور تقویت ماسه با بهره گرفتن از شبکهی سلولهای ورقهای گزارش دادند (شکل ۲-۳).
شکل ۲‑۳: تصویر شماتیک پیکربندی آزمایش توسط رئا و میشل [۸]
در این مطالعه اثر نسبت قطر محدودهی بارگذاری به عرض سلولها، نسبت عرض به ارتفاع سلول و سختی بستر برای یک لایهی شبکهی سلولی با ضخامت غشاء ۲/۰ میلیمتر و ارتفاع سلول ۵۱ میلیمتر پر شده با ماسهی کوارتزی یکنواخت با حداکثر تراکم ۸/۱۶ کیلونیوتن بر مترمکعب بررسی شده است. آزمایشات به صورت بارگذاری روی اتصال و بارگذاری روی سلول مطابق شکل ۲-۴ انجام شدند.
شکل ۲‑۴: نحوهی قرارگیری صفحهی بار در آزمایشهای رئا و میشل [۸]
رئا و میشل (۱۹۷۸) نسبت بهینه ارتفاع ژئوسل به قطر سلول را برای یک پی دایرهای ۲۵/۲ گزارش دادند. آنها مکانیزم تقویت ماسه با ژئوسل را نیز به صورت زیر تفسیر کردند: ماسه در برابر تغییر مکانهای جانبی بزرگ محصور شده و محبوس است تا زمانیکه از حد مقاومت کششی ژئوسل تجاوز شود. تنش در مسلح کننده به ماسهی موجود در سلول فشار وارد میکند و به ماسه سختی و مقاومت بیشتر میدهد [۸].
بوش و همکاران[۸] (۱۹۹۰) استفاده از یک لایه از ژئوسل ساخته شده از ژئوگرید پلیمری را به منظور تسلیح خاکریز واقع بر خاک نرم استفاده کردند. آنها ساخت لایهی ژئوسل متشکل از ژئوگرید پلیمری را به این صورت شرح دادند: حفرههای سلولی با بهره گرفتن از مصالح دانهای به گونهای پر میشود که مصالح داخل حفرهها بتواند در برابر نیروهای واردهی بعدی استحکام و مقاومت کافی را داشته باشد. از اعوجاج سلولها با پرکردن دو ردیف از سلولها تا نصف ارتفاعشان پیش از پر شدن یکی از آن دو، تا ارتفاع کامل جلوگیری میشود. بهعبارت دیگر هیچ سلولی قبل از اینکه سلول مجاورش حداقل تا نصف ارتفاعش پر شود، تا ارتفاع کامل پر نمیشود [۶].
نتایج مشاهده شدهی یک کاربرد مشابه نیز توسط کولند و وانگ[۹] ارائه شد. کولند و وانگ (۱۹۹۳) از شن کوچکتر از ۲۵ میلیمتر به عنوان مصالح پرکننده و از ژئوگریدها برای تشکیل دیوارههای سلولی استفاده کردند. ابعاد حفرات سلولها ۱۶ و ۲۸ میلیمتر بود [۹].
مهایسکار و مندل[۱۰] (۱۹۹۲- ۱۹۹۶) تاثیر یک لایهی ژئوسل روی رس نرم را بررسی کردند [۱۰, ۱۱]. در این بررسی تاثیر شعاع و ارتفاع ژئوسل، مقاومت غشایی ژئوسل و چگالی نسبی مادهی پرکننده مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه از ژئوسل سوزنی پانچ شده بافته نشده و بافته شدهی پر شده با ماسه با حداکثر تراکم ۱/۱۸ کیلونیوتن بر مترمکعب استفاده شده است. شکل ۲-۵ تصویر شماتیکی از این آزمایش را نشان میدهد. آنها نتیجه گرفتند که ژئوتکستایلهای با مدول بالا برای استفاده در ژئوسلها مناسب هستند به این دلیل که به ترکیب مقاومتر و سختتر منجر میشوند [۱۰].
شکل ۲‑۵: تصویر شماتیک مدل آزمایشگاهی مهایسکار و ماندال [۱۰]
باتهرست و کرو[۱۱] (۱۹۹۴) استفاده از سیستمهای ژئوسل پلیمری برای ساخت سازههای وزنی منعطف را شرح دادند. آنها آزمایشات تک محوری روی ستونهای مرکب ماسه-ژئوسل و آزمایشات برشی روی سطح مشترک بین لایههای خاکی مسلح با ژئوسل انجام دادند. این آزمایشات به منظور بهدست آوردن پارامترهای طراحی ساختار یک دیوار وزنی منعطف با بهره گرفتن از خاک مسلح با ژئوسل که مصالح پرکنندهی آن ماسهی درشت است، انجام گرفتند [۵]. شکل ۲-۶ شمایی از این آزمایش را نشان میدهد.
شکل ۲‑۶: تصویر شماتیک مدل آزمایشگاهی باتهرست و کرو برای تست مقاومت برشی بین لایههای مسلح [۵]
کریشناسوامی و همکاران[۱۲] (۲۰۰۰) آزمایشاتی را روی مدل آزمایشگاهی یک خاکریز واقع بر لایهی مسلح ژئوسل قرار گرفته روی رس نرم انجام دادند (شکل ۲-۷). در این آزمایشات برای ساخت پی خاکریز واقع بر روش نرم، از ژئوسلهای دارای الگوی چورن[۱۳] و دیاموند[۱۴] ساخته شده از ژئوگرید تک محوره و دومحوره استفاده شد (شکل ۲-۸). همچنین مادهی پرکنندهی ژئوسلها رس و ماسه رسی بودند. آنهاکریشناسوامی و همکاران (۲۰۰۰) نسبت بهینه ارتفاع به قطر حفرات ژئوسل، برای خاکریز حائل ساخته شده بر رس نرم را یک گزارش دادند [۱۲].