“
متغیر گروه نوع آزمون تعداد میانگین
انحراف معیار رفتارهای پرخطر جنسی آزمایش پیش آزمون ۱۲ ۲۵/۲۷ ۶۲/۳ پس آزمون ۱۲ ۴۱/۱۴ ۷۲/۷ پیگیری ۱۲ ۰۸/۱۶ ۰۷/۷ کنترل پیش آزمون ۱۲ ۵۸/۲۵ ۵۰/۴ پس آزمون ۱۲ ۵۰/۲۴ ۷۱/۲ تعداد شرکای جنسی آزمایش پیش آزمون ۱۲ ۲۵/۴ ۴۸/۱ پس آزمون ۱۲ ۵۸/۲ ۶۲/۱ پیگیری ۱۲ ۲۵/۳ ۹۵/۱ کنترل پیش آزمون ۱۲ ۴ ۲ پس آزمون ۱۲ ۱۷/۴ ۵۲/۱ رفتارهای پرخطر جنسی مجرد پیش آزمون ۱۴ ۱۴/۲۶ ۹۷/۳ رفتارهای پرخطر جنسی مجرد پیش آزمون ۱۴ ۱۴/۲۶ ۹۷/۳ متاهل پیش آزمون ۱۰ ۸۰/۲۶ ۴۱/۴
از آن جا که تعداد رفتارهای پرخطر جنسی و شرکای جنسی شرکت کنندگان در گروه های آزمایش و کنترل و بر اساس وضعیت تأهل آن ها، در سطح مقیاس فاصلهای سنجیده شده است، بنابرین از آمارههای پراکندگی و تمایل به مرکز برای بیان و مقایسه چگونگی توزیع مفهوم پیشگفته، استفاده گردید. همانطورکه در جدول(۴-۱) مشاهده می شود، بین نمرات گروه های آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون تفاوت چندانی وجود ندارد اما در مرحله پس آزمون این تفاوت بیشتر میباشد؛ بدین معنی که روش ماتریکس احتمالاً باعث کاهش نمرات رفتارهای پرخطر جنسی و تعداد شرکای جنسی، در گروه آزمایش شده است که در ادامه جهت تأیید این سوال از آزمونهای مقایسه میانگینها استفاده شده است . همچنین نمرات رفتارهای پرخطر جنسی در شرکت کنندگان بر اساس وضعیت تأهل آن ها دارای تفاوت میباشد که در ادامه به بررسی این تفاوتها از لحاظ معناداری یا غیر معنادار بودن پرداخته می شود.
آمار استنباطی
برای آزمون دو سوال نخست پژوهش با توجه به وجود متغیر پیشآزمون و امکان وجود تفاوت اولیه دو گروه آزمایش و کنترل، برای کم کردن تفاوت اولیه و مقایسه پسآزمونها، از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری استفاده شده است و برای پاسخ به سوال سوم مبنی بر تأثیر وضعیت تأهل در میزان رفتارهای پرخطر جنسی در بین معتادان از آزمون T مستقل استفاده شده است.
خلاصه نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری بر روی میانگین نمرات پسآزمون میزان رفتارهای پرخطر جنسی و تعداد شرکای جنسی در گروه های آزمایش وکنترل با کنترل متغیر همپراش( نمرات پیشآزمون) در جدول۴-۲ نشان داده شده است.
جدول۴-۲: خلاصه نتایج آزمون مقایسه میانگین های نمرات پس آزمون رفتارهای پرخطرجنسی و شرکای جنسی
مجذور اتای سهمی سطح معنیداری F میانگینمجذورات درجه آزادی مجموع مجذورات منبع تغییر ۵۰۶/۰ ۰۰۱/۰ ۵۰/۲۱ ۸۶/۶۷۵ ۱ ۸۶/۶۷۵ رفتارهای پرخطر جنسی ۳۳۲/۰ ۰۰۴/۰ ۴۴/۱۰ ۵۷/۱۷ ۱ ۵۷/۱۷ تعداد شرکای جنسی
نتایج جدول فوق نشان میدهد که با در نظر داشتن و کم کردن تفاوت اولیه، بین گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای میزان رفتارهای پرخطر جنسی و تعداد شرکای جنسی در پس آزمون تفاوت معناداری وجوددارد (۰۱/۰>p).
به منظور بررسی بیشتر و مشخص شدن ماندگاری اثر روش ماتریکس بر کاهش رفتارهای پرخطر جنسی و تعداد شرکای جنسی افراد معتاد شرکت کننده در پژوهش حاضر دو هفته بعد از پس آزمون پیگیری مداخله انجام گرفت که به منظور مقایسه داده های حاصل از پیگیری با مرحله پس آزمون در گروه آزمایش از آزمون T وابسته استفاده شده است که نتایج آن در جدول ۴-۳ آورده شده است.
جدول ۴-۳ خلاصه نتایج آزمون مقایسه میانگینهای پس آزمون و مرحله پیگیری رفتارهای پرخطرجنسی وتعدادشرکای جنسی
تفاوت میانگینهای پسآزمون و پیگیری انحراف استانداررد مقدار T درجه آزادی سطح معناداری رفتارهای پر خطر جنسی ۶۶/۱- ۸۰/۲ ۰۵/۲- ۱۱ ۰۶/۰ تعداد شرکای جنسی ۶۶/۰- ۶۱/۱ ۴۳/۱- ۱۱ ۱۸/۰
همان گونه که در داده های جدول فوق و جدول ۴-۱ آمده است رفتارهای پر خطر جنسی و تعداد شرکای جنسی هر چند که در مرحله پیگیری نسبت به پس آزمون در گروه آزمایش افزایش پیدا کردهاست اما این تفاوت معنادار نبوده است)۰۵/۰>p). به عبارت دیگر میتوان گفت دو هفته بعد از پس آزمون، مقایسه نتایج پیگیری با پس آزمون مداخله نشان میدهد که اثر روش ماتریکس بر کاهش رفتارهای پرخطر جنسی و تعداد شرکای معتادان به صورت قابل ملاحظهای کاهش نیافته است و همچنان این درمان دارای پایایی در اثر بخشی بوده است.
جهت بررسی سوال سوم پژوهش مبنی بر اینکه آیا وضعیت تأهل درانجام رفتارهای پرخطرجنسی در معتادان شهر کرمانشاه تأثیردارد؟ از آزمون T مستقل به منظور مقایسه میانگین رفتارهای پرخطر جنسی در دوگروه معتادان مجرد و معتادان متأهل استفاده شده است که یافته های آن در جدول زیر آمده است.
جدول ۴-۴ خلاصه نتایج آزمون مقایسه میانگینهای میزان رفتارهای پرخطر جنسی بر اساس وضعیت تأهل درمرحله پیش آزمون
مقدار T درجه آزادی سطح معناداری تفاوت میانگینهای تفاوت خطای استاندارد رفتارهای پر خطر جنسی ۳۸/۰- ۲۲ ۷۰/۰ ۶۵/۰- ۷۲/۱
نتایج حاصل از مقایسه رفتارهای پرخطر جنسی معتادان شرکت کننده در پژوهش حاضر بر اساس وضعیت تأهل و با بهره گرفتن از آزمون T مستقل که در جدول فوق آمده است نشان دهنده آن است که میزان رفتارهای پرخطر جنسی در نمونه مورد پژوهش بر اساس مجرد و متأهل بودن آن ها تفاوت معناداری ندارد(۰۵/۰> (Pبنابراین جواب سوال سوم پژوهش مبنی بر اینکه آیا وضعیت تأهل در میزان رفتارهای پرخطر جنسی معتادان مؤثر است؟ منفی است و طبق این یافته ها احتمالاً وضعیت تأهل یک عامل مؤثر در میزان انجام رفتارهای پرخطر جنسی در جامعه پژوهش حاضر نمی باشد.
فصل پنجم
بحث ونتیجه گیری
بحث ونتیجه گیری
هدف اصلی این پژوهش تعیین تأثیر روش ماتریکس بر کاهش رفتارهای پرخطر جنسی مردان معتاد بود که متناسب با انواع رفتارهای پرخطر جنسی و در راستای اهداف پژوهش در این رابطه سه سوال مطرح شد که به ترتیب به تشریح و تبیین نظری و پژوهشی آن ها پرداخته میشود و روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود.
با توجه به یافته های به دست آمده در مورد آزمون سوال اول با بهره گرفتن از تحلیل کوواریانس مشخص شد که بین دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون تفاوت معنادار وجود داشت و میانگین نمرات گروه آزمایش در رفتارهای پرخطرجنسی پایینتر از گروه کنترل بوده است. این یافته به این معنا است که روش ماتریکس گروهی توانسته است باعث کاهش معنی دار رفتارهای پرخطرجنسی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شود.
“