۴
۱۵۳
۱
۱۱۵
۱
۸۴
۱
۲۱
-
۲۱
-
مدیریت و اطلاع رسانی
۲۸۴
۲
۶۴
۱
۷۱
۱
۱۸
-
-
-
-
-
سهمیه بندی حجم نمونه عملیاتی
پس از توزیع پرسشنامه و تلاش در حفظ سهمیه بندی اصلی مندرج در جداول، در عمل، تغییراتی جزئی ایجاد گردید؛ به این معنی که ۴۰۰ عدد پرسشنامه بین دانشجویان توزیع شد، حدود ۵ پرسشنامه به دلیل مخدوش بودن جمع آوری نگردید، ۹ پرسشنامه به دلیل عدم پاسخگویی کامل ابطال گردید و مجموعاً ۳۸۶ پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
اعتبار و پایایی پژوهش
برای بررسی اعتبار و پایایی مقیاسهای تحقیق حاضر، از اعتبار سازهای[۴۳]، اعتبار تجربی[۴۴]و اعتبار صوری[۴۵] استفاده شده است. با بهره گرفتن از تحلیل عاملی و نوع چرخش واریماکس، عاملها یا فاکتورهای متغیر وابسته که منبعث و منطبق با مباحث نظری تحقیق بوده است شناسایی و انتخاب گردید. نتایج تحلیل عاملی صورت گرفته که مبین اعتبار تحقیق است و بارهای عاملی آن که میزان همبستگی هرگویه با عامل یا مقیاس مورد نظر را نشان میدهد در جدول مربوطه آورده شده است. همچنین برای بررسی اعتبار تجربی، ارتباط بین انواع جهتگیری دینی مورد بررسی قرار گرفت. نیز برای تأمین اعتبار صوری از نظرات استاد راهنما و استاد مشاور بهره گرفته شده است. پس از آزمون اولیه به وسیله نمونه ۱۰۰ نفری از جامعه، مجدداً در آن اصلاحاتی صورت گرفت و پس از چند بار تکرار آزمون و رفع نواقص آن، پرسشنامه نهایی طراحی گردید.
اعتبار سازهای مقیاس جهتگیریهای دینی
متغیر جهتگیری دینی به وسیله ۴۸ گویه و در قالب ۱۰نوع جهتگیری دینی سنجیده شده است. انواع جهتگیری دینی همراه با بارهای عاملی آنها در جدول زیر آمده است.
اعتبار سازهای جهتگیری دینی بنیادگرایی
بنیادگرایی، بر سرسختی در امور دین و پایبندی به اسلام راستین استوار است. با توجه به مبانی نظری پیرامون بنیادگرایی و نتایج تحلیل عاملی انجام شده، مقیاس ساخته شده دارای اعتبار سازهای است. به صورتیکه مقیاس بنیادگرایی ساخته شده پس از حذف دو گویه (در فهم دین انسان باید عقل خود را دخالت دهد، به نظر میرسد بسیاری از قوانین اسلام را نمیتوان در جامعه امروزی اجرا کرد.) به ۱ عامل بنیاگرایی تقلیل یافت. نتایج بدست آمده در جدول زیر آمده است.
جدول ۳-۶: جهتگیری دینی بنیادگرایانه همراه با بارهای عاملی اختصاص یافته
جهتگیری دینی
گویه ها
بنیادگرایی
دین اسلام کاملترین برنامه ها را برای سعادت انسان ارائه کرده است.
۰٫۸۰۲