۴
سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی
جامعه آماری : شهر گنبد کاووس
غلام رضا غفاری، ناز محمد اونق
مجله مطالعات اجتماعی ایران بهار ۱۸۶۵، شماره ۱
خلاصه یافتهها : یافتههای این بررسی نشان میدهد که رابطه بین دو سازه سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی در سطح اطمینان ۹۹% رابطه معنی دار است. علاوه بر این سرمایه اجتماعی بر مبنای چهار سنجه امنیت محلی بده بستان، تصور نسبت به محله و عضویت انجمنی ۳۶% تغیرات کیفیت زندگی راتیین نموده است. همچنین در مقیاس محلههای مورد بررسی یلفتهها نشان از تفاوت در سرمایه اجتماعی و تبع آن تفاوت در کیفیت زندگی را دارد
۲-۱-۲- تحقیقات خارجی
مطالعه جنبههای مختلف کیفیت زندگی در شهر استانبول–کشور ترکیه نتایج نشان داد «که الویت بندی جنبههای مختلف کیفیت زندگی شهری در استانبول جهت تمرکز سیاستها و راهبردهای شهر سازی بر روی آنها بوده است و این مبین این واقعیت است که کیفیت محیط فیزیکی، اجتماعی، اقتصادی و کیفیت حمل ونقل و ارتباطات، مهم ترین تأمین کنندههای کیفیت زندگی میباشند» (آلنگین[۱۲] و همکاران، ۲۰۰۱).
در همین ارتباط استفاده از شاخص های ذهنی در بررسی کیفیت زندگی ساکنان شهر تایپه در تایوان نشان داد که محل زندگی زناشویی، سن، تحصیلات، درآمد، وضعیت تأهل و محل سکونت بر قلمروهای مختلف رضایت از زندگی فرد تاثیر گذار هستند، علاوه بر آن، وضعیت اجتماع، تعلقات محلی و رضایت از محله مهمترین تأثیر را بر رضایت از کیفیت زندگی دارد (لی یانگ جان [۱۳]، ۲۰۰۸).
طی پژوهشی با عنوان،آیا سبک زندگی روستایی مانعی برای ارزیابی کیفیت زندگی است؟” موضوع کیفیت زندگی در نواحی روستایی چین مورد مطالعه قرار گرفته و نتایج آنان نشان داده که «سلامت و زندگی خانوادگی بیشترین تأثیر را بر کیفیت زندگی دارند»( لیوچاوجی[۱۴] و همکاران، ۲۰۰۹)
در بررسیهای انجام شده مشخص شد که بیشتر مطالعات انجام شده اعم از داخلی و خارجی متوجه نقاط شهری بوده است و در حوزه روستایی اقدامات پژوهشی درخوری صورت نگرفته است؛ در همین راستا در این پژوهش سعی شده است که شاخصهای عینی و ذهنی کیفیت زندگی وعوامل اجتماعی موثربر آنها در مناطق روستایی شهرستان همدان مورد بررسی قرار گیرد.
بر این اساس میتوان گفت که پیرامون دو مقوله اصلی مورد بررسی در این تحقیق- سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی- تحقیقات مفصلی صورت پذیرفته است که هر یک را در ارتباط با عوامل موثر بر آنها و یا اثراتشان بر مقولههای اجتماعی دیگر مورد نقد و ارزیابی قرار داده اند. اما آنچه که برای این پژوهش حایز اهمیت بوده است، تحقیقاتی است که ارتباطی فی مابین خود این دو، یعنی اثر گذاری و یا اثر پذیری سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی با مفاهیم کاملا نزدیک به آنها را مورد توجه قرار داده است. نمونههایی از چنین تحقیقاتی در قالب جدول زیر به صورت مختصر مورد بررسی قرار گرفته است.
جدول ۲) مروری بر تعدادی از تحقیقات انجام گرفته پیرامون ارتباط بین سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی
ردیف
عنوان تحقیق و جامعه مورد مطالعه
نام محقق و محل انتشار نتایج تحقیق
روش اصلی تحقیق و خلاصه یافته ها
۱
تحلیلی پیرامون ارتباط سرمایه اجتماعی و تندرستی در چهر ناحی اسپانیا در نیمه دهه ۱۹۹۰
جامعه آماری : چهار ناحیه باسک،آنلکس، گالیبا و والتسای اسپانیا
ماریا فرانکو
پایان نامه کارشناسی ارشد- دانشگاه ادیت کارن
روش اصلی تحقیق پیمایش و تحلیل ثانوی
خلاصه یافتهها : این پژوهش نشان داد که بر اسا تحلیل خصیصههای اجتماعی همچون ارتبطات میان مردم، مراودات بین شهروندان و نهادهای عمومی و اعتماد اجتماعی که میتوان آنها رادر ذیل مقوله احساس تعلق و به هم پیوستگی شهری گردهم آورد بر این است مفهموم سرمایه اجتماعی برای نشریح روندی گه ویژگیهای اجتماعی فوق ذکر با مقوله تندرستی و کیفیت زندگی مرتبط میشوند. مفیده به فایده خواهد بود
۲
کنشهای متقابل فضایی و اجتماعی، کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی و شبکههای اجتماعی
جامعه آماری: مناطق متعددی در ژاپن
جان بلک و پوشیتو گاهاباشی دانشگاه تاگویا – ژاپن ارائه شده در wctrs
Sig- mevtiong آمستردام ۲۰۰۵: ۲۶
روش اصلی تحقیق : شبیه سازی و مدل سازی مبتنی بر دادههای کمی
خلاصه یافتهها : در این مقاله نویسنده دستاوردهای نظری و ماحصل تلاشهای تجربی خود را در قالب یک مدل سازی مدرن ارائه نموده و هدف این مدل سازی رسیدن به الگوی مناسب جهت ارزیابی صحیح جنبههای درون زای فرایند شهری شدن با تاکید بر نقش سرمایه اجتماعی بعنوان پشتوانه کنشهای متقابل و شبکههای اجتماعی بعنوان بستر بروز و ظهور سرمایه اجتماعی بوده است. در مورد ارتباط سرمایه اجتماعی با کیفیت زندگی تاکید نویسندگان بیشتر بر جنبه غیر مادی کیفیت زندگی بوده است بر اساس بخشی از نتایج ارائه شده توجه به جایگاه مهم سالمندان ( در جامعه ژاپن ) بعنوان مرکز ثقل شبکه اجتماعی و دارندگان سطح بالای سرمایه اجتماعی در تعیین و ارزیابی صحیح سطح کیفیت زندگی مورد تاکید قرار گرفته است.
۳