۹ ـ چشمه کانی کیوار در دامنه کوه امروله
۱۰ ـ چشمه پیر محمدکه در دامنه تپه ای کم ارتفاع در مسیر رودخانه کنگرشاه قرار از چشم انداز طبیعی خاصی برخوردار می باشد .
۱۱ ـ چشمه گشنابسند، یکی ازمعروفترین چشمه های سنقر است که آب آن بسیار سرد و گوارا می باشد. (نگارنده، بهار ۱۳۸۷)
۴ ـ ۸ ـ ۱ سراب گزنهله :
سراب گزنهله در ۷ کیلومتری جنوب شهر سنقر قرار دارد، بعنوان یکی از هفت قطب اصلی گردشگری شهرستان سنقر معرفی شده است که ازنقاط قوت و پتانسیلهای بالایی برخوردار است، از جمله آب سراب که در پایین کوه دالاخانی قرار دارد و در زیر صخره های سنگی آنچنان خروشان است که هر بیننده ای را بطرف خود جلب می کند. بعلت قرار گرفتن این سراب در مسیر راه کوهنوردان برای کوهنوردی درکوه دالاخانی و دیگر گردشگران موقعیت خاص این سراب تمام آنها را بطرف خود جلب می کند. این خود یکی از ویژگیهای منحصر به فرد سراب گز نهله می باشد. علاوه به اینها باغات سرسبز اطراف سراب و رود خانه ای که آب سراب در آن جاری است. گردشگران علاوه بر استفاده از میوه این باغات در فصل گرم سال از سایه این درختان به عنوان سایه بان استفاده می کنند. همچنین آب این سراب بعنوان یکی از منبع های اصلی تامین کننده آب شرب سنقر می باشد .
در حال حاضر شهرداری سنقر اقدمات برای این سراب انجام داده است، از جمله احداث دریاچه ای در جلوی آب سراب که برای پرورش ماهی ، شنا و ماهیگیری را برای گردشگران مناسب است. بعلت بلندی ارتفاع آن از سطح زمین یک آبشار به ارتفاع ۳ متر نیز ایجادشده که بر مناظر طبیعی این سراب افزوده شده است. پارکی در قسمت غرب در یاچه ایجاد شده است. آب سراب به ارتفاعات بالاتر می برند تا فضاهای سبز این پارک را مشروب کند. در قسمت مسطح زمین برای استراحت کردن خانواده ها و گردشگران احداث شده است. درفاصله کمی از سراب سنقر درکنار جاده اصلی کرمانشاه سنقر و بلوار ورودی سنقر احداث پارک کوهستانی و فضاهای سبز ایجاد شده است که فضای مناسبی برای زمان استراحت گردشگران کوهنوردان و شکارچیان و … می باشد .
این حوزه ی توریستی بعلت نزدیکی به شهر و دسترسی به داخل شهر از مشکلات خاصی برخوردار نیست. تنها مشکل اصلی آن جاده، ورودی آن است که در حدود ۱۰۰۰ متر آسفالت نشده است .
سراب گلویچ :۴-۸-۲
سراب گلویچ یکی از سرابهای دیدنی شهرستان سنقر می باشد که دردامنه ی کوه زن مرد در قسمت شمالی روستای گلویچ بعنوان مهمترین منبع آبی شرب روستاوآب تمام مزارع کشاورزی این روستا راتامین می کند. این سراب در فصل بهار زمانی که طغیان می کند، آب آن چندین برابر می شود منظره ای جالب توجه را برای هر بیننده ای ایجاد می کند. جالبترین موضوع در رابطه با این سراب این است که هیچگاه آب آن قطع نشده، حتی طی مدت چند سال خشکسالی که در این منطقه بوده است، همچنان آب دائمی از آن جاری می شود. آب این سراب بعلت داشتن گوگرد گرم است حتی در فصل زمستان زمانی که برف اطراف روستا را می گیرد نمی توان ذره ای برف در اطراف این سراب پیدا کرد. آب این سراب در میان کوچه های روستا جاری است تا برسر مزارع کشاورزی می رسد. در پایین روستا در برخورد با سنگهای آهکی یک آبشار کوچک ایجاد کرده است. آب سراب از مواد معدنی برخوردار می باشد که برای درمان بعضی از بیماریهای پوستی مناسب است وبقول اهالی روستا چند نفر را شفا داده است وبه همین جهت به آن اعتقاد خاصی دارند وبدان سراب شفا دهنده می گویند. آب این سراب از زیر تخته سنگی بزرگ به نام سنگ چم شاه که در کف سراب وجود دارد بیرون می آید، زیرا این سنگ یک چاه تنور مانند است با دو گلوه که آب سراب از طریق این گلوه ها به بیرون می آیند . در اطراف این سراب دو درخت کهن سال وجود دارد که بیش از بیش بر زیبای چشم اندازاین سراب می افزایند.وروزانه گردشگران زیادی را بطرف خود جلب می نماید.
سراب سیرجان :۴-۸-۳
سراب سیرجان یکی ازسرابهای زیبا وبی نظیرشهرستان سنقر است که درفاصله ۲۵ کیلومتری جنوب غربی سنقر قرار دارد درانتهای دو رشته کوه نخود چال و امروله قرار دارد ودر گرفته طرف دیگر این سراب امتدادکوه دالاخانی قرار دارد این سراب درمیان تنگه این دو کوه قرارگرفته که از مناظربکرطبیعی خاص برخوردار است این سراب در مسیررودخانه کنگرشاه قراردارد که بعنوان مرز جداکننده محدوده نواحی سنقر ازشهرستان صحنه شده است. این سراب سه چشمه اصلی دارد که درفصل بهار بعلت آب شدن برفها وباران آمدن آب چندین برابرمی شود. در فصل بهار وتابستان به علت آب زیادو طبیعت خاصی که دارد، گردشگران زیادی را به طرف خود جلب می کند. علاوه بر چشم انداز زیبای سراب کوههای سر به فلک کشیده دو طرف سراب که موقعیت خاصی برای کوهنوردی شکارحیوانات از قبیل بز وحشی کل ،خرگوش، کبک، کبوترکوهی گردشگران را جلب می کند ودرختان بید وچنارودیگردرختان خودرو آنچنان در هم تپیده اندکه منظره ای جالب به وجود آورده اند. سراب آب مورد نیاز تعدادی از روستاهای صحنه راتامین می کندما زاد آن پس ازطی کردن مسافتی به صحنه و بیستون می رود وبه رودخانه گاما سیاب می پیوندد. سدی در این تنگه احداث شود که قرار است در این تنگه زده شود و خوشبختانه، کارهای اولیه ان نیز انجام گرفته است با فراهم کردن یکسری از امکانات بعنوان یکی ازقطبهای توریستی مهم سنقر معرفی می شود.این امر علاوه بر درآمدزائی برای روستاهای اطراف به نوبه خود به اشتغال زایی جوانا ن کمک شایانی می کند .در حال حاضر با احداث راه آسفالته، دسترسی به این سراب فراهم شده و دیگر امکانات برای اماکن توریستی محدود است
دراین مکان تنها یک مغازه وجودداردتا حدودی امکانات مورد نیاز گردشگران را فراهم میکند. (اداره امور آب شهرستان سنقر، ۱۳۸۶)
سراب برنیل :۴-۸-۴
سراب برنیل در روستای خیاران در دامنه کوه دالا خانی در فاصله ۱۴کیلومتری جنوب غربی سنقر قرار دارد این سراب در درون دره ای جریان می یابد که درپایین دست آن درختان خودرویی مانند بادام –گلابی –و حتی سنجدو سایردرختان دست کاشت وجود دارد که از طریق آب آن ابیاری میشود و منظره ای جالب توجه برای گردشگران برای بازدید از چشمه و درختان خودرو آن و کوهنوردی وپیاده روی بر دامنه پرشیب کوههای آن فراهم می آورد. (اداره جهاد کشاورزی شهرستان سنقر،۱۳۸۷)
سراب پیرسلیمان :۴-۸-۵
این سراب در قسمت شمال روستای پیر سلیمان در ۱۸ کیلومتری جنوب غربی سنقر قرارداردبا دارابودن میزان دبی آب بخصوص در فصل بهار با احداث سد کوچکی در جلو آب سراب و
با جاری شدن آب آن برای آبیاری زمینهای کشاورزی و درختان وباغات اطراف استفاده می شود با و با عبور از دردرون دره ای که با کاشت انواع درختان میوه و چنار‘بید از منظره و جذابیت خاصی برخوردار است، بعلت نزدیکی آن به جایگاه احداث سد جامیشان و عبور آب آن از برخی روستاها برای گردشگران ازجذابیت خاصی برخوردار است.
سد سلیمان شاه: ۴-۹
سد سلیمان شاه در ۱۵ کیلومتری شمال غربی سنقر تنها سد موجود در سطح منطقه میباشد که در روستای سلیمان شاه بر روی رودخانه گاوه رود احداث شده است. این سد علاوه بر اینکه از هدررفتن آب رودخانه جلوگیری میکند و زمینهای زیادی را در اطراف خود که قبلاً بصورت دیم کار بوده است تبدیل به زمین ابی شدهاند به زیر کشت برده است در زمینه اشتغال زائی محدوده قلمرو خود تاثیر فراوانی داشته است. وجود این سد در میان دشت سنقر از چشم انداز خاصی برخوردار میباشد که در فصول مختلف گردشگران زیادی را بطرف خود جلب میکند. علاوه بر طبیعت زیبای این سد در هنگام وزش باد و غروب هنگام که بسیار جالب توجه میباشد. وجود انواع پرندگانی همچون لکلکها، مرغابی، انواع گنجشکها، ماهی، مار، لاکپشت آبی، قورباغه و غیره که هر یک از آنها با خواندن آوازهای دستهجمعی طراوت خاصی به منطقه میبخشد. وجود انواع گیاهان در کنار سد و نیزارهای موجود یا بشکل ؟ گردشگران را بطرف جلب مینمایند. شنا کردن در جاهای کم عمق سد و ماهیگیری، قایق سواری و دیگر ورزشهای آبی در کنار سد از جذابیت خاصی برخوردار میباشد و مجموعه این عوامل موجب شده تا سد سلیمانشاه بعنوان یکی از قطبهای گردشگری سنقر مطرح گردد.
آشیانهی لکلکها: ۴-۹-۱
در فاصلهی ند کیلومتری سد سلیمان شاه در روستای قمام د رمسیر رودخانه گاورود قرار دارد که با جاری شد آب رودخانه د ردرون سد از زیبای خاصی برخوردار است. علاوه بر آن لانهی لکلکها که یک جفت هستند هر ساله در فصل بهار پس از تخمگذای و بزرگ شدن جوجهها لکلکها بزرگ از این منطقه مهاجرت میکند و هر ساله فقط دو لک لک در این مکان باقی می ماند این لک لکها بیشتر غذای مورد نیاز خود را از ماهیهای اطراف سد تهیه میکنند ه رساله عده زیادی گردشگر برای دیدن این لک لکها به این روستا میآیند. در روستای سوناباد در ضلع غربی سد سلیمان شاه قرار دارد تعداد زیادی کلاغ در فصل بهار و تابستان بر روی درختان چنا راین روستا لانه میکنند و در فصل سرما به جاهای دیگر مهاجرت میکنند پرواز دسته جمعی و آواز خواندن کلاغها زیبا و تماشایی است و گردشگران خاص خود را جلب میکند. در روستای یوسفجرد نیز یک دسته دیگر از کلاغهای غمای سیاه بر روی درختان چنار در کنار مسیر رودخانه گاو رود لانه کردهاند جالب توجه است این کلاغها فقط بر روی درختان چنار که بلندقامت هستند آشیانه میسازند و دسترسی به آنها امکان پذیر نیست و مورد آزار و اذیت مردم قرار نمیگیرند
آبشارها: ۴-۱۰
آبشار که بر گرفته از آب میباشد اما این کلمه در بعضی از مناطق بسیار سرد نیز شکل یخی برخورد گرفته که این هم خود در جلوههای زیبای طبیعی یکی از محسوب میگردد مثل گنج نامه همدان که نتیجه برودت هوا در زمستان است. آبشار حجم متفاوتی ا زآب است که اگر این حجم زیاد باشد آبشارهای بزرگی مانند آبشار نیوگارا در امریکا و غیره را بوجود میآورد. در ایران آبشارهای متفاوتی از مرتفع یا کوتاه و حجم آبهای متفاوتی وجود دارد که در استان کرمانشاه و شهرستان سنقر میتوان انواعی از این آبشارها را مشاهده نمود از جمله آبشار پریشان. آبشار شاه بسند آبشار قره قی در سنقر میتوان مشاهده نمود.
آبشار پریشان: ۴-۱۰-۱
آبشار پریشان یکی از زیباترین و دیدنیترین ابشارهای استان کرمانشاه است که از کوههای بدر و پریشان سرچشمه میگیرد با جاری شدن آب برفها بر روی صخره سخت که آبشاری به ۳۰ متر ایجاد نموده است صخرهای صاف بطول بیش از ۱۰۰ متر و ارتفاع بیش از ۳۰ متر از چنان سطح صافی برخوردار میباشد که گوی با دست آن را تراشیدهاند علاوه بر تماشای ابشار نظر هر گردشگری را بطرف خود جلب میکند. با جاری شدن آب این ابشار بر دامنه کوه و رویش انواع گیاهان و درختان مختلفی در طول مسیر جاری شدن اب چشم اندازی بسیار زیبا و بکر در منطقه روستای چرمله علیا در فصل بهار و تابستان ایجاد نموده است که گردشگران زیادی را بطرف خود جلب میکند.
آبشار گیشنا بسند: ۴-۱۰-۲
ابشار گیشنا بسند بر روی صخره های سنگی بدر با ارتفاع ۲۵۸۰ متر از سطح دریا تشکیل شده است آب این ابشار از جشمه کانی شاب سند سرچشمه میگیرد که با جاری شدن آب این چشمه بر روی صخره های سنگی که بصورت درهای در دامنه دو قله کوه بدر دیده میشود به ابشارهایی بطول ۲۰-۸ و ۶ متر ایجاد نموده که هر یک از انها از زیبای خاصی برخوردار میباشد رویش گیاهان مختلف در اطراف این اب علاوه بر زیبای ابشار هرچه بیشتر بر چشم انداز طبیعی این ابشار میافزاید علاوه بر این اب بسیار سرد این ابشار حتی در فصل تابستان نمی توان برای چند ثانیه دست در جلو آب آن قرار داد و گردشگران زیادی از اقصی نقاط مختلف استان و دیگر استانها را بطرف خود جلب میکند. این ابشار در شمال روستای دیدنی و رمقان قرار دارد.
جنگلها: ۴-۱۱
تنها جنگل موجود در شهرستان سنقر جنگل بلوطستان میباشد که در روستایی به همین نام در ۲۵ کیلومتری جنوب سنقر با چیزی حدود ۵/۳۵ هکتار بر دامنه پرشیب سه نیه قرار دارد. پوشش جنگلی شهرستان عمداً از درختان بلوط انواع درختان دیگری مانند: گلابی و حتی (حتی از چنان شهدی برخوردارند که در موقع خوردن انگشتان دست انسان از هم باز نمیشود) بادام، گردو، انگور، سنجد، بید، غزل یافت میشوند. اکثر درختان این جنگل بعلت انجام ندادن به موقع عملیات هرس کردن یا آبیاری نکردن این درختان تعداد زیادی از انها خشک شده واز بین رفتهاند و گاهی اوقات نیز مردم روستاهای اطراف با قطع کردن بی رویه درختان برای مصرف سوخت زمستانی خودشان اسیبهای زیادی متحمل شده واز وسعت این جنگل کاسته شده است. وجود چشمههای متعدد در این جنگل بعنوان مهمترین منبع ابی این جنگل است که با بهرهبرداری بهینه از این چشمهها علاوه بر اینکه همه جنگل از اب اینها استفاده میکنند چشمانداز طبیعی این جنگل پیش از پیش افزوده میشود. جنگل بلوطستان از چنان طبیعت بکر و زیبایی برخوردار است که نظر ه ربینندهای را بطرف خود جلب میکند. در این جنگل علاوه بر گونه های متفاوت درختان از گونههای مختلف پرندگان همچون کبوتر، کبک، گنجشک، نیهو. انواع حیواناتی از قبیل گرگ، خرگوش، گربه و حتی روباه، شغال، سگ، خرس، خوک، کل، بزکوهی و غیره برخوردار میباشد که اکثر گردشگران را علاوه بر دیدن منظره طبیعی جنگل برای شکار کردن و دیدن انواع حیوانات و پرندگان به دیدن این جنگل میروند. در اطراف شهرستان سنقر بصورت پراکنده از هم جنگل دست کاشت از انواع درختان سوزنی برگ و پهن برگ از جمله درختان چنار و سرو وجود دارد که در تعدیل آب هوای شهرستان نقش خاصی بر خوردار میباشد.
جاذبه تاریخی شهرستان سنقر: ۴-۱۲
بقعه تاریخی سنقر: بقعه مالک:
این بقعه یکی از جاذبههای تاریخی شهرستان سنقر کلیائی است که بر روی تپهای در نزدیکی مرکز شهر در قسمت غرب شهر سنقر ساخته شده بنای هشت ضلعی دارد که قسمت بالای آن گنبدی شکل است. بدنه اصلی آن هشت ضلعی دارد که قسمت با نمای آجوری و قسمت تحتانی که سردابه ارامگاه بقعه میباشد با سنگهای تراشیده ساخته شده اثار کشف شده در این بقعه بیست و پنج تابوت چوبی بدونه تزئین اجساد به سنت اسلامی بر روی هم قرار گرفتهاند که به ایامی خیلی نزدیک از تاریخ بقعه مرتبط است و تعدادی سکه با نقوش خشایار شاه بر روی آن حک شده است که همه آنها از بین رفتهاند. نام این بقعه از شخصی گرفته شده که در زمان گذشته بعوان والی یا حاکم این منطقه بوده است و محل دفن این شخص در زیر این بقعه میباشد بعلت اطلاعات کم برخی از مردم منطقه این بقعه را به مالک اشتر سردار معروف امام علی (ع) نسبت میدهند.
بقعه متبرکه امامزاده احمد:
این مقبره متعلق به امامزاده احمد فرزند امام محمدباقر مقبره اصلی این بنا در سال ۹۳۷ هـ ق ساخته شده است. گنبد هفتخانه که با خشت ساخته شده است بنای اصلی ساختمان در دوره قاجاریه در حدود ۴۰۰ سال سابقه خدمت دارد، بازسازی و مرمت مجدد بنا در سال ۱۳۷۶ توسط میراث فرهنگی استان کرمانشاه و اداره کل اواقف و امور خیریه استان صورت گرفت مساحت حرم بارگاه ۵۰۰ متر مربع و زمین ۱۵۰۰ متر زمین است دارای زائر سرا، دارالقران ، کتابخانه عمومی میباشد.
پل تاریخی
این پل تاریخی ب رروی رودخانه گاماسیاب در دامنه کوه دالاخانی در مسیر قدیم جاده سنقر کرمانشاه قرار دارد که چند سال پیش نیز مورد استفاده قرار گرفته است تمام با ملات سیمان و اجر ساخته شده و از دو دهنه به طول ۱۰ متر و ارتفاع ۳ متر درست شده که از چشمانداز بسیار جالبی برخوردار است این پل در زمان صفویه ساخته شده است و مسیر جاده سنقر کرمانشاه در حال حاضر قابل استفاده نیست صورت اثار باستانی باقی مانده است
فصل پنجم
اثبات فرضیات ،ارائه پیشنهادات و نتیجه گیری
مقدمه:
شامل پاسخ سوالات تحقیق و اثبات فرضیات می باشد سوالات و فرضیه هایی که در فصل اول پایان نامه مطرح شده است. در این فصل به پاسخ و اثبات آنها می پردازیم. و ارائه پیشنهاداتی در راستای توسعه اکوتوریسم شهرستان سنقر و در راستای جذب گردشگر داده شده تا بتواند نقشی توسعه ی اکو توریسم کشور داشته باشد در پایان نامه شامل نتیجه گیری از تمام فصول قبلی پایان نامه و دستیابی به نتیجه مطلوب درباره جاذبه های اکوتوریستی شهرستان سنقر می باشد.
۵ ـ ۱ آزمون فرضیات :
پژوهش حاضر به سه فرضیه استوار است که در زیر به اثبات این فرضیات بصورت جداگانه می پردازیم :
۵ ـ ۱ ـ ۱ فرضیه ی اول :
شهرستان سنقر دارای جاذبه های طبیع خاص برای توسعه گردشگری در سطح ملی و محلی می باشد .
در آزمون فرضیه ی اول باید گفت که :
درشهرستان سنقر با توجه به تنوع جاذبه های طبیعی که چشم اندازهای زیبایی در پیش روی گردشگران قرار داده این نکته مطرح است که جاذبه های طبیعی این شهرستان در دو سطح ملی و محلی قابل عرضه برای گردشگران می باشد و دراین شهرستان علاوه بر دارابودن جاذبه های طبیعی خاص از جمله کوه دالاخانی معروفترین کوه استان کرمانشاه با اشکال متنوعی از گردشگری از جمله توریسم کوهستانی ، توریسم زمستانی ، تورهای سفری و غیره مناسب می باشد .
علاوه بر این شهرستان سنقر دارای جاذبه های طبیعی دیگر نیز می باشد که درفصل چهارم بطور مفصل در مورد آنها توضیحاتی ارائه شده است که اکثر این جاذبه ها در سطح ملی شناخته شده هستند . لذا با بیان مطالب فوق این فرضیه نیز به اثبات می رسد .
۵ ـ ۱ ـ ۲ فرضیه دوم :
گردشگری موجب اشتغال برای افراد مختلف در سطح شهرستان سنقر می شود به گونه ای که حتی افراد بدون تخصص و صاحبان مهارتهای گوناگون می تواننددراین زمینه شاغل شوند .
در آزمون فرضیه دوم باید گفت جهانگردی دارای خاصیت ویژه ای است که می توان آنرا به منزله نیروی محرکه توسعه اقتصادی در تمام کشورها محسوب داشت . اقتصاد و جهانگردی رابطه ای نزدیک و جدانشدنی با یکدیگر دارند .
پایان نامه های انجام شده درباره بررسی جاذبه های طبیعی شهرستان سنقر در توسعه توریسم ...