در این بخش به بررسی صحت مدل پیشنهادی در خصوص برآورد سطوح رضایت، انگیزش، تلاش و عملکرد میپردازیم. بر این اساس ابتدا پنج معادله رگرسیونی داخل مدل شرح داده شده و روابط بین متغیرهای مستقل با متغیر وابسته بررسی می شود. سپس همبستگی میان نتایج بدست آمده از مدل با نتایج واقعی بدست آمده از پرسشنامه ها آزمون می شود.
معادلات رگرسیونی
مدل پیشنهادی تحقیق حاضر شامل پنج معادله رگرسیونی برای تخمین مقادیر رضایت داخلی و خارجی، انگیزش داخلی، تلاش و عملکرد است. شکل نشاندهنده موقعیت معادلات رگرسیونی در مدل است. معادلات شماره ۱ و ۲ ، نشان دهندهی یک رگرسیون چندگانه است که متغیرهای مستقل آن پاداشهای داخلی و خارجی وزن دهی شده و عملکرد، و متغیر وابسته آن رضایت از پاداشهای داخلی و خارجی است. معادله شماره ۳ نیز یک رگرسیون چندگانه بوده که متغیرهای مستقل آن رضایت از پاداشهای داخلی مضروب در اهمیت داخلی و شدت نیاز به رشد، و انگیزش داخلی متغیر وابسته آن است. معادله شماره ۴ نیز یک رگرسیون چندگانه بوده که متغیرهای مستقل آن باورها و ارزشها و نیز مجموع دو متغیر ارزش و انتظار و متغیر تلاش به عنوان متغیر وابسته تخمین زده می شود. در نهایت در پنجمین معادله رگرسیونی تلاش متغیر مستقل و عملکرد متغیر وابسته محسوب میشوند.
در جدول(۱۰-۴) متغیرهای مستقل برای هرمعادله رگرسیونی به همراه ضریب اهمیت[۷۹] آنها آمده است.
نکته: همانگونه که در فصل سوم بیان شد در صورتی میتوان از یک معادله رگرسیونی جهت تخمین متغیر وابسته استفاده کرد که بین متغیرهای مستقل رابطه همبستگی وجود نداشته باشد.[۸۰]
عملکرد
انتظار / کاربردی بودن
ارزش
پاداشها (داخلی یا خارجی)
تلاش
اهمیت پاداشهای داخلی و خارجی
رضایت از پاداشهای مطلوب
اهمیت پاداشهای فردی
رضایت از پاداشهای داخلی و خارجی
رضایت از پاداشهای فردی
شدت نیاز به رشد
انگیزش داخلی و خارجی
انگیزش کل
سازمان
باورها اعتقادات ارزشها
دولت
۳
۳
۴
۳
۴
۱و۲
۵
۱و۲
۴
۱و۲
موقعیت پنج معادله رگرسیونی در مدل پیشنهادی
بر اساس نتایج بدست آمده از جدول (۱۰-۴)، یا ضریب تعیین برای تمام متغیرهای وابسته در مدل مقدار قابل قبولی است. به طور معمول هرگاه میزان ضریب تعیین بزرگتر از ۷/۰ باشد، نشان دهنده مناسب بودن تعداد و نوع متغیرهای انتخابی مستقل برای توجیه تغییرات متغیر وابسته در مدل رگرسیون است[۲۸]. همچنین نتایج بدست آمده از طریق آمارهF وسطح معنی داری آن، نشان دهنده مناسب بودن برازش رگرسیون خطی است. به طور معمول هرگاه سطح معنی داری آزمون F کوچکتر از ۰۵/۰ باشد، رگرسیون خطی در برازش مدل رگرسیونی مناسب است[۲۸]. در نهایت با بررسی معنی داری متغیرهای مستقل در جدول (۱۰-۴) نتیجه گرفته می شود که متغیر مستقل عملکرد تاثیر معنی داری بر روی متغیرهای وابسته رضایت داخلی و رضایت خارجی نداشته و قابلیت حذف از معادله رگرسیونی را دارد. هرگاه ضریب اهمیت(معنی داری) یک متغیر مستقل برای توصیف یک متغیر وابسته بیشتر از ۰۵/۰ باشد، حذف آن متغیر از معادله رگرسیونی ممکن خواهد شد. بنابراین میتوان به این نتیجه رسید که عملکرد یک فرد ارتباطی با رضایت داخلی و خارجی او ندارد.
متغیرهای مستقل برای هر معادله رگرسیونی به همراه ضریب اهمیت آنها
متغیر وابسته | متغیرهای مستقل | پتروشیمی | گاز | پالایش و پخش | مجموع |