- برای تحرک پایین تا ۱۵ کیلومتر بر ساعت بهینه شده است
- برای سرعتهای تا ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت عملکرد بالایی دارد
تحرک
از ۴/۱مگاهرتز تا ۲۰ مگاهرتز
پهنای باند قابل مقیاس
- ضمانت برای کیفیت سرویس انتها به انتها افزایش یافته است
مدیریت منابع رادیویی
در واقع نرخ داده بالا در LTE با پوشش خوب و قابلیت تحرک پذیری همراه میباشد. در شبکه LTE نه تنها نرخ ارسال و دریافت داده برای کاربران عادی افزایش پیدا کرده، بلکه برای کاربرانی که در لبهی سلول قرار دارند نیز این افزایش مشاهده می شود. منظور از تحرکپذیری برقراری ارتباط برای موبایل در حال حرکت است که در استاندارد تا سرعت km/h350 و حتی با کمی افت کیفیت، تا سرعت km/h 500 قابلیت برقراری ارتباط وجود دارد. استاندارد LTE در مقایسه با استانداردهای دیگر این ویژگی را دارد که رنج وسیعی از پهنای باندهای فرکانسی را پوشش میدهد.
چالشهای موجود و اهداف پایان نامه
سیستم OFDMA از تقسیم محور زمانی و زیرحاملها در حوزه فرکانس ایجاد میگردد. در نتیجه این تقسیم روی محور زمان و فرکانس، بخشهایی به نام بلوک تشکیل میگردد. در واقع بلوک کوچکترین واحد
تشکیلدهنده سیستم OFDMA میباشد. با توجه به اینکه در لایهی فیزیکی شبکه های LTE از OFDMA استفاده می شود. باید به طریقی بلوکهای این سیستم بین کاربران تقسیم شود تا دو هدف مهم یعنی تامین کیفیت سرویس کاربران و افزایش نرخ ارسال شبکه برآورده شود. نحوه تخصیص بلوک و زمانبندی در شبکه های LTE به این صورت است که در هر یک میلیثانیه مطابق با الگوریتم زمانبندی یک و یا چندین کاربر انتخاب شده و به یکی از دو روش چندگانگی چندکاربره[۱۳] که برای کاربرانی مناسب است که در طول این یک میلیثانیه همبستگی کانالشان حفظ میگردد و بلوک را در به صورت پیوسته به کاربر تخصیص میدهد و روش چندگانگی فرکانسی[۱۴] که برای کاربرانی مناسب است که در این مدت یک میلیثانیه همبستگی کانالشان تغییر می کند و بلوک را به صورت توزیعیافته به کاربران تخصیص میدهد، بلوک دریافت می کنند. برای تخصیص بلوک همانطور که بیان خواهد گردید دو روش MUD و FD وجود دارد. با توجه به اینکه شرایط کانال کاربران با سرعت تغییر می کند ولی در الگوریتمهای
زمانبندی موجود بدون توجه به سرعت حرکت کاربران تخصیص بلوک فقط به روش MUD صورت گرفته است. ولی در این پایان نامه کاربرانی که سرعت بالای ۱۳۵کیلومتر بر ثانیه دارند (مانند قطار سریعالسیر) و در مدت یک میلیثانیه شرایط کانال یکسانی ندارند نیز مورد بررسی قرار گرفتهاند. تفاوت الگوریتم پیشنهادی با دیگر الگوریتمها در روش تخصیص بلوک میباشد و این امر با ارائه فریم جدید مهیا شده است. لازم به ذکر است که این عمل باعث افزایش نرخ ارسال شبکه شده است.
دو هدف مهم این پایان نامه
استفاده از مزایای لایهی فیزیکی و زیر لایهی MAC: در این پایان نامه الگوریتمی ارائه می شود که کاربرانی که در مدت زمان یک میلیثانیه دارای کانال همبستهای نیستند، به نحوی بلوک دریافت می کنند که نرخ ارسال شبکه برای این گروه از کاربران نسبت به الگوریتمهای دیگر بیشتر است. نتایج شبیهسازی در فصل چهارم دلیلی بر این ادعا است.
تامین کیفیت سرویس کاربران: تامین کیفیت سرویس کاربران نیز بوسیلهی الگوریتم زمانبندی ارائه شده صورت میگیرد. در همین راستا پارامترهای کیفیت سرویس نظیر تاخیر شبکه و نرخ از دست رفتن بسته نسبت به الگوریتمهای دیگر بهبود مییابد.
ساختار پایان نامه
با توجه به مطالب فوق ساختار پایان نامه باید به گونه باشد که مطالب بیان شده را پوشش دهد. همچنین باید مطالب دیگری ابتدا برای فهم بیشتر بیان گردد. در همین راستا ساختار پایان نامه به اینگونه است که در فصل دوم ساختار شبکه LTE، لایهی فیزیکی، روشهای تخصیص بلوک منبع به کاربر، کیفیت سرویس و ترافیکهای مورد استفاده در شبیهسازی بیان شده اند. در فصل سوم زمانبندی در شبکه های LTE و انواع استراتژیها و نمونههایی از الگوریتمهای زمانبندی موجود در هر استراتژی بیان شده اند و در بخش آخر این فصل نیز الگوریتمهایی که با الگوریتم پیشنهادی مقایسه شده اند به صورت مفصل بیان شده اند. در فصل چهارم الگوریتم پیشنهادی بیان شده و در بخش آخر این فصل نیز نتایج شبیهسازی آورده شده است. در نهایت نیز در فصل پایانی این پایان نامه نتیجه گیری و پیشنهادهایی برای ادامه کار بیان شدهاست.
فصل دوم
: معرفی LTE
مقدمه
از عوامل مهم در شبکه میتوان به، ساختار شبکه و اجزای بهکار رفته در شبکه و عملکرد این اجزا اشاره کرد. به همین علت آگاهی از ساختار شبکه و نحوه عملکرد اجزای شبکه از اهمیت زیادی برخوردار است. در همین راستا در این فصل ساختار شبکه و اجزای آن و عملکردشان بیان خواهد شد. برای بیان این موضوعات ساختار فصل به این صورت شکل میگیرد که در بخش ۲-۲ بررسی کلی ساختار شبکه LTE، در بخش ۲-۳ ساختار فریم، در بخش ۲-۴ لایهی فیزیکی، در بخش ۲-۵ کیفیت سرویس در شبکه های LTE و در نهایت در بخش ۲-۶ مدل ترافیکی مورد استفاده در شبیهسازی بیان خواهد شد.
بررسی کلی ساختار شبکه LTE
شکل ۲-۱ مدل مرجع شبکه LTE که را نشان میدهد. معماری شبکه دارای دو قسمت به نامهای دسترسی شبکه و هستهی شبکه میباشد. قسمت دسترسی شبکه E-UTRAN [۱۵]و قسمت هستهی شبکه، EPC[16] نامیده می شود. E-UTRAN تنها از یک گره یعنی ایستگاه مبنا تشکیل شده است و کاربران که در اطراف ایستگاه مبنا در حرکتند. ساختار EPC تماما IP بوده و به صورت سوییچ بستهای عمل می کند. ساختار مبتنی بر IP بدین معناست که انتقال ترافیک از کاربر به مقصد مورد نظر بوسیلهی پروتکل IP انجام می شود. EPC برای ضمانت دسترسی به
شبکه های non-3GPP طراحی شده است. نکتهی مهم این میباشد که EPCو E-UTRAN با یکدیگر EPS یعنی ساختار کلی شبکه را تشکیل می دهند. به صورت کلی هر دو بخش E-UTRAN و EPC عملکردهای زیادی نظیر موارد زیر را دارا میباشند:
عملکردهای کنترل دسترسی شبکه
عملکردهای انتقال و مسیریابی بسته
عملکردهای مدیریت تحرک
عملکردهای امنیت
عملکردهای مدیریت منابع رادیویی
عملکردهای مدیریت شبکه
شکل ۲‑۱ ساختار شبکه LTE ]3[
بخش هسته شبکه
همانطور که از شکل ۲-۱ مشخص است، بخش هستهی شبکه از قسمت های( PDN-GW، S-GW [۱۷]، MME ، HSS ، PCRF ) تشکیل شده است]۴[.
وظایف واحدهای بیان شده به این صورت است که، واحد PCRF وظیفهی کنترل مدیریت کیفیت سرویس و ایجاد سیاست های مربوط به کیفیت سرویس را دارا است.
واحد HSS وظیفهی ذخیرهسازی اطلاعات کاربران نظیر شناسهی کاربران و اطلاعات ثبت کاربران را برعهده دارد. واحد MME وظیفهی برقراری ارتباط با HSS به منظور تایید هویت کاربر و بارگزاری پروفایل کاربر و کنترل تمامی عملیات مربوط به ذات متحرک بودن کاربر را بر عهده دارد. واحد S-GW ، تمام داده های کاربر از این واحد عبور می کنند و این واحد موظف است بستههای ارسالی کاربر را مسیریابی کند همچنین وظیفهی برقراری ارتباط با دیگر شبکه ها که براساس استاندارد ۳GPP نیستند را نیز بر عهده دارد. واحد PDN-GW وظیفهی تخصیص آدرس IP به کاربران و ارتباط با شبکه های دیگر که بر اساس استاندارد ۳GPP را بر عهده دارد]۴[.
بخش E-UTRAN
E-UTRAN یک واسط هوایی دسترسی رادیویی است که نرخ بالای داده و تاخیرکم را فراهم می آورد. این واسط از دسترسی رادیویی OFDMA در جهت فروسو و از دسترسی فرکانسی تک حاملی عمود بر هم[۱۸] در جهت فراسو استفاده می کند. ساختار E-UTRAN در LTE شامل یک گره به نام eNodeB یا بطور اختصار eNB و کاربران است. همچنین در این ساختار دو واسط و به ترتیب برای ارتباط بین eNB با واحد MME و ارتباط eNBها با یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرد. هدف اصلی این سادهسازی، کاهش افزونگی همه عملکردهای واسط رادیویی است. درواقع این ایستگاهها همان ایستگاه مبنا[۱۹]در شبکه WiMAX هستند که مستقیما با کاربران درون سلول مربوطه در ارتباط هستند. از وظایف ایستگاه مبنا میتوان به مدیریت منابع رادیویی و برقراری لینک رادیویی بین شبکه و کاربر و تخصیص منابع رادیویی به کاربر اشاره کرد. همانطور که در شکل ۲-۲ مشاهده می شود، در بخش دسترسی شبکه هیچ مرکز کنترل کننده ای وجود ندارد، چون برخی از وظایف کنترلی به ایستگاههای مرکزی واگذار شده است. بنابراین برای کنترل سلولها به دسترسی به سطوح بالاتر نیازی نیست. به همین دلیل گفته می شود که ساختار E-UTRAN مسطح است.
شکل ۲-۲ ساختار این بخش و اجزایش را نشان میدهد:
شکل ۲‑۲ ساختار E-UTRAN ]5[
ساختار فریم
در استاندارد ۳GPP برای شبکه های LTE دو نوع ساختار فریم به ترتیب FDD[20] و TDD [۲۱] تعریف می شود.
FDD
در این ساختار فریم ارسال در دو طیف فرکانسی مجزا در فراسو و فروسو انجام می شود و علی رغم نوع دسترسی متفاوت در فراسو و فروسو، این دو بخش ساختار فریم مشابهی دارند. ساختار فریم در شکل۲-۳ قابل مشاهده است]۶[:
شکل۲‑۳ ساختار فریم در حالت FDD
با توجه به شکل ۲-۳، فریم در حالت FDD از ۱۰ زیرفریم تشکیل شده است که هر زیر فریم نیز دارای دو شکاف زمانی[۲۲] است. در LTE هر شکاف زمانی بلوک منبع نامیده می شود. با توجه به شکل مقدار که یک عامل زمانی بوده، برابر با (۱۵۰۰۰×۲۰۴۸)/۱ است. مقادیر ۲۰۴۸ و ۱۵۰۰۰ نیز به ترتیب برابر با بیشترین اندازه FFT و حداکثر فاصلهی بین زیرحاملها در این استاندارد هستند. طول فریم نیز در این استاندارد برای هر دو جهت فروسو و فراسو برابر با ×۳۰۷۲۰۰ معادل با ۱۰ میلیثانیه است. با توجه به اینکه یک فریم از ۱۰ زیر فریم تشکیل شده است، هر زیر فریم طولی برابر با ۱ میلیثانیه خواهد داشت. از آنجا که هر زیر فریم متشکل از دو بلوک منبع است، طول هر بلوک منبع برابر با ۵/۰ میلیثانیه خواهد بود.
TDD