تمرکز مراکز بهداشتی- درمانی
e8
در روند انجام مدل، به دلیل اینکه با در نظر گرفتن عامل مذهبی- فرهنگی، مدل مورد نظر اجرا نمیشد و تنها دو گویه آخر که مربوط به تمرکز موزهها و بناهای تاریخی و همچنان تمرکز کتابخانه ها و کتابهای منتشره و مطبوعات اجرا میشد که این دو گویه تأثیر مثبت عوامل دیگر را از بین میبرد و با توجه به اینکه به طور غیر مستقیم در بخشهای دیگر پرسشنامه از این گویه ها استفاده شده است، به این نتیجه رسیدیم که عامل آخر از بین عوامل موثر بر عدم تعادلفضایی حذف شود. طبق مدل تحلیل عاملی تأییدی که در نمودار ۴-۱۵ مشاهده می شود، همه عوامل به غیر از عامل طبیعی دارای بار عاملی بالایی هستند. همچنانکه از مدل بر می آید اکثر بار عاملها برای گویه ها، بالای ۳۰/۰ میباشد و از بین ۳۷ گویه تنها ۷ گویه بالای ۳۰/۰ نبودند که نشان میدهد معرفهای مکنون به خوبی روی گویه ها بار شده اند. همانطور که در نمودار مشهود است بیشترین عواملی که در عدم تعادل فضایی موثر است مربوط به حاکمیت نظام بسیط متمرکز و اقتصاد متکی بر نفت و تمرکز فعالیتها در کلانشهرها در مقیاس کشوری، و تمرکز خدمات مانند بانکداری، مراکز عمده حسابداری، حقوقی، مراکز بهداشتی و درمانی و… و گسیختگی توپوگرافیک و وجود فضاهای نامتجانس در سطح استان می شود.
فصل پنجم: آزمون فرضیات و پیشنهادات
۵-۱- مقدمه
یافتههای تحقیق، حاصل بررسی و تحلیل داده های ثانویه از سالنامه آماری، سرشماری عمومی نفوس و مسکن، استانداری و مرکز آمار ایران در مرحله اول، و داده های ۱۱۷ پرسشنامه تکمیل شده در استانداری استان خراسانرضوی، راه و شهرسازی استان خراسانرضوی، شهرداری های استان و نخبگان و دانشگاهیان است. در بخش تحلیل جمعیتی شبکهشهری از شاخص های نخست شهری (دو شهر، چهار شهر، چهارشهر مهتا و موماو و الوصابی)، شاخص تمرکز هرفیندال، آنتروپی و عدم تمرکز هندرسون، قبل و بعد از تقسیمات استان خراسان بزرگ استفاده گردید که شاخص های محاسباتی در دو مقطع، نشاندهنده وجود نخست شهری است، هر چند شاخص ها بدون در نظر گرفتن تقسیمات شرایط بهتری داشته اند و نخستشهری میزان کمتری را نشان میدهد اما اختلاف چندانی در شاخص ها وجود ندارد و همچنان نخستشهری با شدت ادامه دارد و عدم تعادل در شبکهشهری به چشم میخورد. ضمن اینکه در سالهای ۱۳۳۵ تا ۱۳۹۰ ضریب q بزرگتر از ۱ میباشد، که نشاندهنده این است که الگوی جمعیتی از مدل رتبه- اندازه تبعیت نمیکند. در بخش تحلیل عملکردی شبکهشهری، جهت سطحبندی شهرهای استان خراسان رضوی با متغیرهایی در زمینه ها و گروه های مختلف که ظاهراً بیارتباط بودند مواجه بودیم که به کمک تکنیک تحلیل عاملی، به تفسیر روابط میان متغیرها و ترکیب بهینه آنها در قالب ۵ عامل معنادار دست پیدا کردیم و نهایتاً نوعی رتبه بندی از شهرهای استان خراسانرضوی به ترتیب جدول ۴-۱۰ و پیوست ب آمده است.
در بخش پرسشنامه، از عوامل موثر بر عدم تعادل فضایی استان خراسانرضوی طبق مدل تحلیل عاملی تأییدی، عامل زیربنایی و اقتصادی بیشترین تأثیر را در عدم تعادل فضایی داشته است.
نتایج مدل به صورت خلاصه در جدول زیر آمده است:
جدول ۵-۱ نتایج مدل تحلیل عاملی تأییدی
عامل اصلی
ابعاد
نتیجه
گویه ها
نتیجه
ابعاد
نتیجه
گویه ها
نتیجه
عدم تعادل فضایی
سیاسی (۷۰/۰)
تأثیرگذار
گویه ۱
تأثیرگذار(۷۸/۰)
اجتماعی
(۳۳/۰)
تأثیرگذار
گویه ۱
بیتأثیر (۰۵/۰)
گویه ۲
بی تأثیر (۲۷/۰)
گویه ۲
بیتأثیر (۲۶/۰)
گویه ۳
بیتأثیر (۱۷/۰-)
گویه ۳
تأثیرگذار (۰۶/۱)