معرفهای سرانه مصرف آب شرب، سرانه مصرف آب صنعت، سرانه مصرف آب کشاورزی و مولفه مصرف به ترتیب در شکلهای۴ -۵-۱ ، ۴-۵-۲ ، ۴-۵-۳ ، ۴-۵-۴ نشان داده شده است. جداول و شکلها بیانگر آن است که مناطق لیشتر، دالون، سرپری ،کودیان وسرانجیلک به ترتیب کمترین مقادیرومناطق شادگان،رامهرمز،هندیجان به ترتیب بیشترین مقادیر مولفه مصرف را به خود اختصاص داده اند.
شکل ۴-۵-۱ سرانه خانگی
شکل۴-۵- ۲- سرانه صنعت
شکل۴-۵-۳ سرانه کشاورزی
شکل۴-۵-۴ - مولفه مصرف
۴-۶ محیط زیست
این مولفه از دو معرف کیفیت آب و تنش آبی تشکیل شده است. کیفیت آب خود دارای سه زیر معرف است و تنش آبی نیز با دو زیر معرف میزان مصرف سموم و کود سنجیده می شود.
۴-۶-۱ معرف کیفیت(میزان BOD موجود در آب)
در گزارشات حجم تولید BOD در هر زیر حوضه محاسبه شده است. از این رو باید به کمک بیلان آبی موجود در هر زیر حوضه میزان BOD تولیدی را بر حسب میلی گرم در لیتر بدست آوریم. با تقسیم حجم تولیدی BOD در هر زیرحوضه بر میزان آب سطحی در همان حوضه، عددمربوطه بدست می آید.(جدول ۴-۵-۱-۲)
۴-۶-۲ معرف کیفیت(میزان فسفر موجود در آب)
معرف فسفر نیز دقیقا مانند معرف BOD محاسبه می شود.(جدول ۴-۵-۲-۱)و(جدول ۴-۵-۲-۲)
اعدادی که برای معرفهای کدورت، هدایت الکتریکی، میزان مصرف سموم وکود در گزارشات ارائه شده اند، مستقیما در فرمول ۳-۲جایگزین شده و عدد مولفه در این موارد بدست می آید.
شکل ۴-۵-۵- میانگین محیط زیست
فصل پنجم
نتیجه گیری وپیشنهادات
۵-۱- نتایج
نتایجاین تحقیق نشان داد که با توجه به نقش اساسی آب نیاز مبرمیبه یک ابزار مناسب که جنبههای مهم آب را در یک شاخص جامع گردآورد وجود دارد دراین مطالعه با نقد و بررسی شاخص (WPI) نتیجه گیری شد کهاین شاخص به عنوان ابزار دقیق و جامعی که اجازه موثرتر سیاست گذاری و درک بهتر ارتباطات فقر و آب را میدهد میتواند برای مدیریت آب مفید باشد البته در آینده برای بهبود و اصلاحاین روش علاوه بر اصلاح ساختار ریاضی آن به پایگاه دادههای یکپارچهتر وجامعتر به عنوان مبنا نیاز داریم همچنین توسعه طرحهای وزن خاص مناطق یا خاص جوامع با وجود دادههای قابل دسترس مفید خواهد بود.
۵-۲- محدودیت ها
در تعیین شاخص WPI برای حوضه مورد مطالعه محدودیتهایی وجود داشت از جمله نبود اطلاعات کافی در مورد CV(ضریب تغییرات بارش باران) یا نبود اطلاعات کافی در مورد ظرفیت اجتماعی اعم از میزان سواد جمعیت فعال اقتصادی همچنین نبود آمار از میزان اشتغال زایی غیر کشاورزی به عنوان زیر مجموعه ظرفیت اقتصادی که امید است درآینده با دسترسی به پایگاه داده های یکپارچه تر و جامع تر بتوان ارزیابی دقیق تری انجام داد.
۵-۳- پیشنهاد ها
۱-اقدامات مدیریتی لازم در خصوص حوضه مذکور صورت گیرد از جمله
-افزایش دسترسی به سیستم جمع آوری فاضلاب
-اجرایی کردن طرح سدهای مطالعاتی
-کاهش تخلیه زباله ها در محیط زیست و…
۲-پیشنهاد می شود شاخص فقر آبی با ارزیابی دقیق تر و جامع تر و رفع محدودیتها در دیگر حوضه های آبریز کشور انجام شود.
۳- شاخص فقر آبی در افقهای زمانی مختلف بررسی شود. در انتخاب افقها میتوان برنامههای توسعه اقتصادی کشور را نیز در نظر گرفت تا مشخص شود نتایج هر کدام از برنامهها بر بخش آب به چه میزان موثر بوده است.
-
- نتایج این شاخص با سایر شاخصهای مرتبط مقایسه شود.
-
- بررسی امکان وزن دهی به زیر شاخصها
-
- محاسبه شاخص مذکور برای کل حوضههای آبریز درجه دوم کشورپیوست
پیوست ۱. جداول محاسباتی
جدول شماره ۴-۲-۱ معرف بارش
مشخصات محدوده | جمعیت | حجم بارش سالانه | سرانه ( xi ) | xi-xmin/xmax-xmin | ||
ردیف | کد | نام | نفر | میلیون متر مکعب |