شهرت و گسترش دامنه نفوذ فیس بوک تا آنجا پیش رفت که بسیاری از کاربران خیلی زود در میان دوستان قدیمی و جدید، اعضای خانواده و همکاران قرار گرفتند بنابراین آن دسته از کاربران فیس بوک که به دنبال محیط کوچکتر و محفوظتری میگشتند، بیشتر به سمت گوگل ریدر گرایش پیدا کنند تا به دور از دغدغه بتوانند به گفتن و شنیدن آنچه بپردازند که میخواهند و علاقه دارند.
یکی از سوالات جالب در این پزوهش این ایست که شبکههای اجتماعی مورد مطالعه تا چه اندازه شرایط لازم برای تشکیل حوزه عمومی را دارند؟
اگر مولفههای اساسی حوزه عمومی را «گفتوگو»، «افکار عمومی» و «کنش متقابل» بدانیم، آنگاه به لحاظ نظری شاید بتوان گفت که فضای مجازی و بهویژه شبکههای اجتماعی به عنوان عضو شاخص خانواده وب 2 که امکان مشارکت کاربران در تولید محتوا، شکلگیری بحث و نظر و ارتباط میان فردی و میانگروهی را مهیا میسازد، بهترین فضای ممکن برای شکل گرفتن مفهوم مورد نظر هابرماس است
اما با وارد شدن عناصر عملیاتی مانند وابستگی شبکههای اجتماعی به شرکتهای بزرگ تجاری، میزان و نحوه دسترسی افراد به اینترنت، هزینه اتصال به اینترنت، وجود کنترلهای دولتی و محدودیت دسترسی به برخی از سایتها و شبکههای اجتماعی (به خصوص در مورد ایران که این عوامل نقش پررنگی دارند) باید با نظریهپردازان شکاک به امکان تشکیل حوزه عمومی مجازی نیز همداستان شد که تا به وجود آمدن تمامی شرایط لازم نمیتوان اینترنت را به مثابه حوزه عمومی در نظر گرفت.
یافتههای حاصل از این پژوهش نشان میدهد که در شبکههای اجتماعی مورد مطالعه میتوان شاهد تشکیل نوعی حوزه عمومی خرد یا حوزه عمومی ضعیف شده بود. به این معنا که در هر کدام از این دو شبکة اجتماعی میتوان به صورت مقطعی عناصر تشکیل دهندة حوزه عمومی را شناسایی کرد که این حوزه عمومی خرد در گوگل ریدر و فیس بوک به دو گونة متفاوت تشکیل میشود. در فیسبوک به صورت موجی (مانند بحث بهار عربی میان دینداران پیامدی)، در گوگل ریدر به صورت مقطعی (تا تغییرات اعمال شده توسط شرکت گوگل)
سوال دیگری که در این پژوهش تاکید و تصریح شده است این است حاصل رویارویی میان انواع دینداریهای موجود در فضای مجازی چیست؟
کدگذاری و تحلیل دادههای پژوهش نشان از چهار مقوله مرتبط با تعامل انواع میان انواع دینداری در فضای شبکههای اجتماعی مورد مطالعه بود. مقولاتی که به عنوان ویژگیهای این نوع از تعامل، نشان از همزیستی این انواع در کنار یکدیگر داشتند.
ورود به جامعه شبکهای ( و در این مورد خاص؛ شبکههای اجتماعی)، ورود به فضایی است که تا اندازه بسیاری فارغ از کنترلهای رسمی شکل گرفته است. بنابراین بستر برای شکلگیری، رشد و گسترش افکار و عقاید منافی و یا متفاوت با گفتمانهای غالب سیاسی، مذهبی و فرهنگی جوامع مهیاست و آنگونه که کاستلز میگوید، این خود میتواند منجر به «بنیاد گرایی» شود. تقابل افکار منتقدان، نفیکنندگان و مخالفان دین با دینداران در شبکههای اجتماعی گاه نشاندهندة امکان به تحقق پیوستن این نظر کاستلز را عیان میکند.
با این وجود در طی پژوهش صورت گرفته و در روند گردآوری دادهها ( چه در خلال ثبت اسناد و مدارک اینترنتی و چه در طول انجام گفتو گو با اطلاع رسانان) این نکته به چشم میخورد که راه گفتوگو در میان کاربران همچنان باز و رسیدن به انعطاف گفتمانی از بخت بالایی در میان آنان برخوردار است.
حضور در شبکه های اجتماعی چه تغییراتی در دینداری کاربران بوجو می آورد.
ورود کاربران به فضای شبکههای اجتماعی باعث ایجاد تغییرات عمیق در نحوة دینداری آنان نميشود. نميتوان انتظار داشت که تعاملات این افراد در چارچوب این شبکهها تحولی در نوع دینداری آنان ایجاد کندبا توجه به این نظر که شبکههای اجتماعی مورد نظر (هرچند به صورت موجی و مقطعی) توانستهاند در برهههایی محل ایجاد حوزة عمومی خرد در فضای مجازی باشند و نیز با اشاره به یافتههای پژوهش که نشان از شکلگیری نوعی مدارای گفتمانی میان کاربران با انواع دینداریها، نوع تعامل و تقابل میان آنها و البته رویکردشان به افکار مبتنی بر سکولاریسم و لائیسیته، اکنون میتوان مدلی از نسبت میان شبکههای اجتماعی و دینداری کاربران ارائه داد که معرف سبکی نوین و برآمده از تعاملات فضای مجازی است.این ویژگی همان شیوة دینداری مبتنی بر گفتوگو و کنش متقابل است که در اینجا «سبک دینداری تعاملی» نامگذاری شده است.
تحقیق دیگری نیز در دانشگاه تبریز در زمینه نقش گرایش دینی در سلامت و بهداشت جسمی و روانی دانشجویان در سال 87 انجام شده است:اهمیت و ضرورت این تحقیق از چند جنبه قابل ذکر است; از سویی، وجود مسائل و مشکلات قابل ملاحظه جوانان که ناشی از پیچیدگی های جاری تمدّن، سرعت تغییرات زندگی و بی توجهی به دین و ارزش های معنوی است، راهبردهایی را می طلبد که نوع بشر را از فشارهای روانی زندگی ماشینی رها سازد، اما بشر امروزی از نقش دینداری و دین باوری در مقابله با فشارهای روانی، غافل است. از سوی دیگر، علی رغم تأثیر اساسی بهداشت روانی در سازگاری اجتماعی افراد، هنوز برنامه ها و راه کارهای مدوّن و منسجمی برای تفهیم آن در جامعه، به ویژه در نظام آموزشی، صورت نگرفته است. علاوه بر این، نتایج این تحقیق می تواند در تدوین راه کارها و تهیه ساز و کارهای لازم برای دست رسی به اصول پیش گیری و در نتیجه، تأمین بهداشت روانی مفید واقع شود. پژوهش حاضر برای پاسخ به این سؤال طرح و اجرا شده است: آیا گرایش دینی دانشجویان می تواند در میزان سلامت عمومی آنها مؤثر باشد؟ با توجه به مطالب عنوان شده، هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه گرایش دینی و بهداشت روانی دانشجویان است.
هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه گرایش دینی با سلامت عمومی در بین دانشجویان بوده است. افزایش احساس سلامت عمومی یا روان شناختی افراد به عنوان هدف اصلی علم روان شناسی مدّنظر قرار می گیرد. سلامت عمومی در رابطه با عوامل و متغیرهای گوناگون و در اثر تأثیر این عوامل معانی متفاوتی پیدا می کند. یکی از این متغیرها که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است گرایش دینی می باشد. شاید بتوان گفت: گرایش دینی با توجه به شرایط جامعه ایران با سایر جوامع وضعیتی متفاوت دارد. گرایش دینی در این پژوهش در 5 مؤلفه مدنظر قرار گرفت که سهم هر مؤلفه در تعیین سلامت عمومی مطالعه گردید.
از یافته های این پژوهش ، نشانگر آن است که بین «دین گرایی» و «نشانه های جسمانی» رابطه معناداری وجود دارد. نداشتن قدرت معنوی و هدف و جهت متعالی در زندگی، به راحتی ساختار روانی و جسمانی را تهدید نموده، منجر به بروز بیماری های جسمانی می گردد.
نتیجه نهایی این پژوهش اینکه، احساس آرامش و شادی و سلامتی در زندگی، در گرو نوع بینش فرد در مورد زندگی و تفسیر و شناخت او از مسائل، رویدادها و واقعیت ها می باشد. به دلیل آنکه دین و جهان بینی های توحیدی حاوی ساختارهای منسجم و کلیتی معنادار می باشند به قابلیت ها و توانایی های ذهنی و روانی افراد وسعت بخشیده، احساس آرامش و رضایت خاطر از زندگی را به ارمغان می آورند. از این رو، پیشنهاد می گردد با طراحی برنامه هایی، علاوه بر آشنایی افراد نسبت به اهمیت و تأثیر گرایش دینی بر بهداشت روانی، راه کارها و برنامه هایی را نیز به منظور بالابردن سطح گرایش دینی تدوین نمود، به صورتی که افراد با علاقه و انگیزه تأمین سلامت روانی به سراغ دینداری آمده و موضع گریز را انتخاب نکنند.
همچنین خانم زهره رجبی در پایان نامه خود با عنوان موضوع: بازنمایی گرایش های سیاسی کاربران ایرانی در شبکه های اجتماعی مجازی با مطالعه موردی فیس بوک
استاد راهنمائی دکتر کیادر سال تحصیلی: 88-88 به بررسی بازنمائی گرایش های سیاسی کاربران ایرانی در شبکه های اجتماعی پرداخته است.
ما در عصر شبکه ها زندگی می کنیم، زندگی ما با شبکه های اجتماعی پیوند خورده است، شبکه های ارتباطاتی در هم تنیده و به هم پیوسته تمامی حوزه ها، معانی و مفاهیم و به طور کلی همه چیز را تحت تأثیر قرار داده اند. ارتباطات شبکه ای به مثابه «اساس فعالیت ارتباط انسان» در حال دگرگون ساختن همه ارتباطات انسانی است. جهان را بومی و بوم را جهانی می کند(عاملی، 1388). این شبکه ها نیاز ما به دوست یابی، اطلاع رسانی، تبادل اطلاعات و نظرات را تأمین می کنند.
وب سایت های شبکه اجتماعی تبدیل به پدیدهای جهانی شدهاند و اجتماعاتی مانند Friedster، Facebook و Bebo صدها میلیون نفر کاربر دارند. این وب سایت ها با خلق محیط های دوستانه امکان برقراری ارتباط و وفاق در زندگی اجتماعی را برای کاربران خود به ارمغان آورده اند.
فیس بوک به عنوان یکی از این وب سایت های شبکه اجتماعی با استقبال فزاینده ای در ایران روبه رو شد و خیلی زود به یکی از مکان های مهم برای دوست یابی، محلی برای گفتگو و تعامل با دوستان قدیمی و هم دانشگاهی ها و همچنین مکانی برای بیان و ابراز گرایش های سیاسی در دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تبدیل شد.
بنابراین مطالعه این شبکه اجتماعی در درک این موضوع که کاربران در زمان انتخابات اخیر ایران با چه ابزارهایی و چگونه خود را در فیس بوک ابراز می کردند و نیز تبیین این موضوع که حوزه عمومی مورد نظر هابرماس در زمان مبارزات انتخاباتی دهمین دوره ریاست جمهوری در فیس بوک شکل گرفت یا خیر راه گشا خواهد بود.
برای تبیین موضوع اخیر باید به برخی از ویژگی های اینترنت در این زمینه اشاره کرد، اینترنت از یک سو، اطلاعات و آگاهی سیاسی و اجتماعی افراد را افزایش می دهند و از سویی دیگر، افراد و گروه ها را در مسائل سیاسی و مدنی درگیر می سازد.
نوریس در ارتباط با اثرات این فناوری ها بر مشارکت مدنی، چند فرض عمده را مطرح می کند که عبارتند از:
1- اینترنت ممکن است به آگاه سازی، سازماندهی، بسیج و مشارکت مدنی افراد و گروه های به حاشیه رانده شده، جوان تر ها و اقلیت های سیاسی منجر گردد. به اعتقاد نوریس اینترنت با تأمین فرصت های سیاسی از قبیل کسب اطلاعات راجع به احزاب و گروه های سیاسی، دسترسی به کنفرانس های اینترنتی، اتاق های گفتگو، ارتباط دو سویه با مقامات حکومتی و فعالان سیاسی و غیره می تواند در بسیج و درگیر سازی مدنی تأثیر گذار باشد.
2 - اینترنت به مثابه تریبونی برای احزاب و گروه های سیاسی معترض و در اقلیت است و می تواند به تضعیف حکومت های اقتدارگر و گسترش دموکراسی کمک کند.
3-اینترنت می تواند در اشاعه ارزش های دموکراتیک از قبیل مشارکت، آزادی بیان، تساهل، عدالت و غیره تأثیر گذار باشد. گسترش این ارزش ها می تواند بستر و محیط همدلانه برای جنبش های اجتماعی و شبکه های حمایتی بین المللی ایجاد کرده و مشارکت سیاسی را در سطح جهانی گسترش دهد. شواهد نشان می دهد که کاربران اینترنت در ایالات متحده و اروپا، گرایش های بیشتری به ارزش های فرامادی و دموکرات داشته اند.
در جوامع دموکراتیک، فضای مجازی به عنوان یک فضای جدید اطلاعاتی، تحقیقاتی، سرگرمی نگرسیته می شود که به موزات یا در جهت تکمیل فضای عمومی موجود عمل می کند و در کشورهایی که فضاهای عمومی شدیداً تحت کنترل و نظارت نیروهای سنتی و دولتی است، به نظر می رسد اینترنت به وسیله ای برای مقاومت در برابر محدودیت های تحمیل شده در این فضا تبدیل می شود، به همین دلیل تحلیل کارکرد اینترنت مهمترین ابزار در جهت مطالعه و بررسی اشکال و ابعاد فرهنگی و اجتماعی و سیاسی پنهان در زندگی روزمره است، چراکه در فضای مجازی این هویت ها امکان بروز پیدا می کنند.
با توجه به اينكه تمام عمر شبكههاي اجتماعي به 7 سال نميرسد، تا كنون پژوهش و تحقيقي اختصاصي و آكادميك در اين حوزه و ارتباط آن با گرایش ديني انجام نشدهاست و يا اگر پژوهشي در سال يا ماههاي اخير انجام شده تا اين لحظه در بانكهاي اطلاعاتي پژوهشهاي كشور به ثبت نرسيدهاست. نشستهاي تخصصي مركز پژوهشهاي مجمع تشخيص مصلحت نظام پيرامون شبكههاي اجتماعي و هويت ( 2 نشست ) و مقاله جناب آقاي دكتر ضيايي پرور با عنوان ” ويژگيهاي شبكههاي اجتماعي ” از جمله آثار موجود در اين حوزه در داخل كشور است.
البته مقالههاي ديگري همچون: شبكههاي اجتماعي مجازي و مسئلهاي به نام هويت؛ شبكههاي اجتماعي و بازآفريني هويت؛ شبكههاي اجتماعي اينترنتي؛ شبكههاي اجتماعي، فرصت يا تهديد؟!؛ شبكههاي اجتماعي و چالشهاي پيشرو؛ عناوين مقالاتي پيرامون اين موضوع است كه غالباً از بار علمي لازم و معيارها و استانداردهاي حداقلي يك مقاله علمي تهي بوده و بيشتر به يادداشت شبيه هستند تا مقاله.
اما در ارتباط با اينترنت، شبكههاي اجتماعي، شبكه اجتماعي فيسبوك و مسأله هويت به صورت جداگانه و يا با تركيبهاي متفاوت پژوهشهايي هرچند اندك انجام گرفته است كه به مهمترين آنها اشارهاي خواهيم داشت.
تحقيقات انجام شده در زمينه ی موضوع را هم در منابع داخلي وهم منابع خارجي ميتوان يافتزكه در اينجه به مواردي از ان ها اشاره مي كنيم:
1-8-2-تحقيقات دیگر
- بررسي رفتار اطلاعيابي اعضاي هيات علمي سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران و چگونگي تاثير اينترنت بر آن تحقيقي است كه توسط فاطمه تصويريقمصري در سال1378 انجام گرفته است.
دراين پژوهش به بررسي رفتار اطلاعيابي اعضاي هيات علمي سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران و سنجش تاثير يا عدم تاثير استفاده از اينترنت بر اين رفتار پرداخته شده است. روش تحقيق مورد استفاده روش پيمايشي و ابزار گردآوري دادهها پرسشنامه است .
تجزيه و تحليل دادهها با روشهاي آمار توصيفي و استنباطي با بهره گرفتن از نرمافزار آماري علوم اجتماعي (spss) انجام شد. يافتهها نشانگر آن است كه انگيزه اصلي اعضاي هيات علمي در جستجوي اطلاعات انجام كارهاي پژوهشي است . آنها از دو روش رسمي و غيررسمي براي جستجوي اطلاعات استفاده ميكنند. در ميان منابع رسمي نشريات ادواري و كتاب و در ميان منابع غيررسمي ارتباط با پژوهشگران و حضور در گردهماييها از اهميت بيشتري برخوردارند. اعضاي هيات علمي اطلاعات تخصصي خود را از كتابخانه تامين مي كنند.
مهمترين عوامل عدم دسترسي آسان به اطلاعات ، محدود بودن امكانات براي دريافت اطلاعات از خارج از كشور، فاصله زياد از كتابخانه و مراكز اطلاعرساني، عدم دسترسي به هنگام به اطلاعات و كمبود وقت اعضاي هيات علمي ميباشد. در جستجوي اطلاعات از هر دو منبع چاپي و غيرچاپي (الكترونيكي) استفاده ميشود. يكي از منابع الكترونيكي مورد استفاده اينترنت ميباشد. تعداد كاربران اينترنت و ميزان استفاده آنها پايين است . در ميان خدمات و منابع اينترنت ، پست الكترونيكي و وب بيشترين كار را به خود اختصاص دادهاند. از ميان انواع اطلاعات ، استفاده از اطلاعات علمي و فني در اولويت قرار دارد. بين رفتار اطلاعيابي اعضاي هيات كاربر و غيركاربر اينترنت تفاوت معنيداري وجود ندارد. زمينه فعاليت و مدرك تحصيلي از عوامل مؤثر بر رفتار اطلاعيابي اعضاي هيات علمي كاربر و غيركاربر اينترنت محسوب ميشوند. ميان فعاليتهاي پژوهشي در دو گروه كاربر و غيركاربر تفاوتي وجود ندارد. عدم مشاهده تفاوت به دليل نوپا بودن اينترنت در كشور و مشكلات فراواني است كه در راه استفاده از آن وجود دارد. تمايل به استفاده از اينترنت در هر دو گروه بالا ميباشد.
- بررسي وضعيت استفاده از اينترنت توسط اعضاي هيات علمي دانشگاههاي علوم پزشكي ايران،، تهران، شهيد بهشتي تحقيق ديگري است كه توسط مريم اخوتي انجام گرفته است
اين پژوهش با بهره گرفتن از روش توصيفي - تحليلي، وضعيت استفاده از شبكه اينترنت توسط اعضاي هيات علمي دانشگاههاي علوم پزشكي ايران، تهران و شهيد بهشتي را بررسي مينمايد. از بين 2761 عضو هيات علمي سه دانشگاه مذكور، 365 نفر به روش نمونهگيري طبقهاي - تصادفي بعنوان نمونه پژوهش تعيين گرديدند. اطلاعات مورد نياز با بهره گرفتن از پرسشنامه جمعآوري گرديده است . حدود 84 درصد از افراد نمونه، پرسشنامهها را تكميل و عودت دادند. تجزيه و تحليل دادهها با بهره گرفتن از آزمون مجذور X2 و t-student و به كمك نرمافزار SPSS انجام شده است . يافتههاي پژوهش نشان ميدهد كه حدود 1/5 (20/7 درصد) از افراد نمونه از شبكه اينترنت استفاده مينمايند كه 79/6 درصد از آنها بدون واسطه با شبكه كار ميكنند. درصد استفاده كنندگان از شبكه رابطه معنيداري وجود ندارد . بر طبق آزمون t، ميانگين سابقه كار در دو گروه اختلاف معنيداري ندارد (t1/35). استادان بيش از ساير گروههاي رتبههاي علمي از اينترنت استفاده مينمايند (28/6 درصد). در اين پژوهش بين وضعيت استفاده و رتبه علمي رابطهاي مشاهده نشده است ، بدين ترتيب فرضيه پژوهش تاييد نميگردد. در ضمن، صرفا 22/6 درصد از افراد به اين شبكه دسترسي دارند و دسترسي از عوامل مؤثر بر استفاده ميباشد (X23/42). بيش از نيمي از افراد (58/7 درصد) در حد متوسط با شبكه آشنا هستند و 49/6 درصد از آنها با بهره گرفتن از كمك دوستان و همكاران خود نحوه كار با شبكه را آموختهاند. از بين خدمات متنوع اينترنت ، پست الكترونيكي (93 درصد) و پس از آن وب (75/6 درصد) بيش از ساير خدمات در دسترس قرار دارند، همچنين اين دو سرويس اينترنت به ترتيب (91/5 درصد) و (72/3 درصد) بيشتر از ديگر خدمات شبكه مذكور مورد استفاده قرار ميگيرند. درصد بالايي (45/4 درصد) از افرادي كه به پست الكترونيكي دسترسي دارند مدت 12-23 ماه از دسترسي آنها ميگذرد در حالي كه اكثر كساني كه وب را در دسترس دارند كمتر از 6 ماه از دسترسي آنها ميگذرد. همچنين 57/1 درصد از پست الكترونيكي و 33/3 درصد نيز از وب هر روز استفاده ميكنند و بطور كلي، حدود 73 درصد از استفاده كنندگان در هر بار استفاده بين 30 تا 60 دقيقه وقت صرف مينمايند. استفاده كنندگان از شبكه اينترنت بيشتر براي كارهاي پژوهشي (88/2 درصد) و سپس برقراري ارتباط با همكاران خود در خارج از كشور (66/7 درصد) استفاده مينمايند و حدود 55 درصد از آنها با بهره گرفتن از اينترنت در حد متوسط به هدف خود دست پيدا كردهاند، همچنين نتايج اين پژوهش حاكي از آن است كه در هر دو گروه استفاده كننده و غير استفاده كننده كتابخانهها (حدود 93 درصد) و كنفرانسها (80/4 درصد) بيش از ساير مجراهاي اطلاعاتي براي روزآمد نگهداشتن اطلاعات بكار ميروند. از نظر افراد مورد پژوهش مهمترين عامل موثر بر عدم استفاده، عدم دسترسي (66 درصد) و اشكال در خط مخابرات و ارتباطات (42/5 درصد) ميباشد.
- رفتارهاي اطلاعيابي پژوهشگران مراجعهكننده به World wide web از طريق تماس با شبكههاي جهاني اينترنت مستقر در دانشگاه تربيت مدرس تحقيقي است كه عبدالرضا نوروزيچاكلي در سال 1379 انجام داده است.
در اين پژوهش سعي شده، اهداف و انواع اطلاعات مورد استفاده، روشها و كانالهاي دستيابي به اطلاعات ، نحوه آشنايي و موانع مشكلات اين پژوهشگران را در رابطه با وب جهان گستر مورد بررسي قرار داده و در نهايت پيشنهاداتي ارائه دهد، در اين تحقيق از روش پيمايشي و از نوع تحليلي استفاده گرديده و در نهايت 89 درصد از پرسشنامههاي توزيع شده عوت داده شدند. مهمترين يافتههاي پژوهش حاكي از اين بودند كه بيشتر اين پژوهشگران دانشجويان كارشناسي ارشد مرد بودند و در گروه سني بين 20 تا 25 سال قرار داشتند كه اكثرا نيز مربوط به دانشكده فني و مهندسي بودند. در مراحل بعدي نيز اعضاء هيات علمي دانشكده فني مهندسي كه داراي مرتبه استادياري هستند. و سپس نيز كارمندان دانشگاه قرار داشتند. مهمترين اهداف پژوهشگران نيز “انجام كارهاي پژوهشي” و “دستيابي به اطلاعاتي كه در منابع چاپي و محلي يافت نشده” بوده است . همچنين بيشتر آنان به استفاده وب جهانگستر از طريق موتورهاي كاوش راهنما و نمايهاي ماشيني تمايل بيشتر بيان دادند. اساسيترين مشكلات آنها در دستيابي به اطلاعات وب جهانگستر نيز ترافيك شبكه، نامناسب بودن خطوط ارتباطي و در نتيجه پايين بودن سرعت دسترسي به اطلاعات بوده كه مهمترين پيشنهاد آنان در اين زمينه نيز بهبود خطوط ارتباطي بوده است . همچنين طبق آزمون فرضيه اول پژوهش ، نميتوان اظهار داشت كه پژوهشگران بر اساس نوع شغل خود و متناسب با آن با امكانات وب جهانگستر آشنا ميشوند و طبق آزمون فرضيه دوم، اين پژوهشگران متناسب و مطابق اهداف خود، در استفاده از شبكه وب جهانگستر وقت مصرف نمينمايند. از مهمترين پيشنهادهاي نهايي پژوهش نيز ميتوان به بهبود خطوط ارتباطي، همكاري بيشتر كادر اطلاعرساني و فني مستقر در سايتهاي اينترنت دانشگاه، تشكيل كلاسهاي آموزش وب جهانگستر، بالا بردن سطح زبان انگليسي، افزايش تعداد كامپيوترها و ايجاد تسهيلات Cridet Card اشاره كرد.
- تحقيقي با عنوان بررسي استفاده از منابع الكترونيكي اطلاعات با تاكيد ديسكهاي فشرده نوري و شبكه اينترنت در ميان اعضا هيئت علمي دانشگاه شيراز و دانشگاه علوم پزشكي شيراز توسط هاجر ستوده در سال 1377 در دانشگاه شيراز انجام گرفت .
هدف از اين تحقيق بررسي استفاده از منابع الكترونيكي اطلاعات در ميان اعضا هيئت علمي دانشگاههاي شيراز و علوم پزشكي بود . تحقيق حاضر درصدد پاسخگويي به سؤالاتي در مورد سطح استفاده، مقايسه آن در دو دانشگاه نام برده، عوامل بازدارنده و انگيزشي، اهداف و تاثيرات ، مقايسه ميزان فعاليتهاي پژوهشي دو گروه كاربر و غيركاربر و پيشبيني ميزان تقاضا ميباشد. روش تحقيق مورد استفاده روش پيمايشي و ابزار گردآوري دادهها پرسشنامه است . كاربران، گروه تجربي را تشكيل ميدهند. گروه گواه از ميان غيركاربران و با انطباق با گروه تجربي انتخاب گرديد. تجزيه و تحليل دادهها با روشهاي آمار توصيفي و استنباطي با بهره گرفتن از بسته نرمافزايش آمار علوم اجتماعي (SPSS) انجام شد. يافتهها نشان ميدهد كه سطح استفاده اعم از تعداد كاربران و ميزان استفاده از منابع الكترونيكي اطلاعات پايين است . تعداد كاربران اينترنت بيش از ديسكهاي نوري است . در ميان خدمات و منابع اينترنت ، بيشترين كاربر به ترتيب به پست الكترونيكي و وب تعلق دارد. عوامل مؤثر در استفاده عبارتند از جنسيت ، درجه علمي، مرتبه دانشگاهي، ميزان آشنايي با كامپيوتر و آموزش . مشكلات استفاده از اين منابع به دو دسته عوامل فردي و عوامل ناشي از نظام اطلاعاتي مربوط ميشود. استفاده از اين خدمات بر رفع نيازهاي اطلاعاتي و بر كيفيت و كميت پژوهشهاي انجام شده تاثيرگذار است . ميزان فعاليتهاي پژوهشي بين دو گروه متفاوت است . اين تفاوت نشانگر آن است كه اعضا هيئت علمي كه از لحاظ پژوهشي فعالترند، از لحاظ اطلاعاتي نيز فعالترند. دو گروه نياز به استفاده از اين منابع را گزارش كردهاند. يافتههاي اين تحقيق لزوم تحقيقات بيشتر در مورد شيوههاي ارتباطي كاربران آموزش ، شبكهسازي ديسكهاي نوري و راهكارهاي افزايش دسترسي به منابع تحت پوشش دسيكهاي نوري را آشكار ميسازد.
- بررسي نگرش كاربران مركز اينترنت دانشگاه علوم پزشكي شيراز در مورد شبكه اينترنت و دستيابي به اطلاعات از طريق آن عنوان پژوهشي است كه مژده سلاجقه در دانشگاه شيراز در سال 1377 انجام داده است.
هدف از انجام اين تحقيق بررسي نگرش كاربران در مورد شبكه اينترنت و دستيابي به اطلاعات از طريق آن (در دانشگاه علوم و پزشكي شيراز) بود.فرضيههايي كه اين پژوهش مورد بررسي قرار ميدهد عبارتند از: نگرش كاربران در مورد شبكه اينترنت و دستيابي به اطلاعات از طريق آن مثبت است و بين نگرش كاربران مختلف تفاوت معنيداري وجود ندارد. همچنين مشكل بزرگ كاربران در دستيابي به اطلاعات پايين بودن سرعت است . روش تحقيق اين بررسي پيمايشي است و ابزار گردآوري دادهها پرسشنامه نگرشي است كه بر اساس مقياس سنجش نگرش ليكرت تهيه شده است . دادهها با بهره گرفتن از بسته نرمافزار آماري تحت ويندوز (SPSS For Windows) تجزيه و تحليل شده است . نتايج حاصله هر دو فرض اين تحقيق را تائيد ميكند. همچنين نشان ميدهد كه مشكل كاربران مختلف علاوه بر پايين بودن سرعت به ترتيب اهميت مسائل مالي و اجتماعي ميباشند. شبكه اينترنت داراي نقاط قوت متفاوتي است كه به ترتيب اولويت عبارتند از دستيابي سريع و آسان به اطلاعات ، آسان نمودن كارها، ايجاد روابط دوستانه، صرفهجويي مالي و انعطافپذيري شبكه اينترنت . نقطه ضعف عمده آن دائمي نبودن اطلاعات روي شبكه است . عدم سازماندهي اطلاعات از نقاط ضعف شبكه به حساب نميآيد. كاربران از شبكه اينترنت به دلائل مختلف چون آشنايي با نظام جهاني اطلاعات ، انجام تحقيقات شخصي، جستجو در پايگاههاي اطلاعاتي، اشتراك و سهيم شدن در نتايج تحقيقات علمي و تجربيات ديگران در سراسر جهان، آشنايي با منابع اطلاعات غيركتابشناختي چون متن و تصوير، آشنايي با مجلات الكترونيكي و بالاخره از گروههاي خبر به منظور آموزش استفاده ميكنند. كاربران هر روز و يا هر دو روز يكبار از شبكه استفاده ميكنند. در ميان ابزارهاي اينترنت پست الكتريكي E-Mail و وب Web بيش از ديگر ابزارهاي اينترنت مورد استفاده قرار ميگيرند. ابزارهاي ديگر چون گفتگوهاي اينترنتي، گروههاي خبر و تلفن شبكه استفاده خيلي كم دارند. پيشنهادهاي اين تحقيق با توجه به نتايج حاصله عبارتند از: گسترش استفاده از شبكه اينترنت در مراكز آموزشي و پژوهشي به خصوص دانشگاهها، رفع موانع و مشكلات استفاده از اين رسانه، گسترش امكانات كامپيوتري جهت استفاده محققين، آموزش شيوههاي استفاده از شبكه و بالا بردن سرعت با گرفتن خطوط ارتباطي بيشتر.
- تحقيقي با عنوان بررسي الگوي استفاده از اينترنت، كامپيوتر و بازيهاي كامپيوتري در دانش آموزان دو دبيرستان در شيراز بهاره فخرايي و همكارانش در شيراز، در سال1380 انجام گرفته است.
در اين پژوهش محققان به دنبال اين بودند كه الگوي استفاده از اينترنت و كامپيوتر در دانش آموزان دو دبيرستان از دبيرستانهاي شيراز بررسي كنند نمونه اين پژوهش 184 دانش آموز( 98 دختر و 86 پسر) به صورت نمونه گيري آسان انتخاب شده و توسط پرسشنامه بررسي شدند. اين پرسشنامه شامل شش سوال مربوط به جنسيت، سال تحصيلي، رتبه تولد، تحصيلات پدر، شاغل بودن يا نبودن مادر و معدل سال گذشته و 17 سوال با دو گزينه بله يا خير در زمينه استفاده از اينترنت و كامپيوتر بود نتايج: در حدود 55% افراد بيش از سه ساعت در روز به كار با كامپيوتر مي پرداختند. 84% از دانش آموزان پاسخ دادند كه زماني كه به كار با كامپيوتر مي پردازند احساسهايي از قبيل سرخوشي، هيجان و رهايي از غم و اندوه تجربه مي كنند. 8/16% بيان كردند كه احساس پوچي و افسردگي و تحريك پذيري در زمانهايي كه از اينترنت به دور هستند داشته اند. در يك سوم افراد اشكال در انجام امور عادي زندگي روزمره، اختلال خواب و اختلال در تنظيم وقت گزارش شد كه در پسران به طور معني داري بيشتر از دختران بود. نتيجه گيري:عوارض اينترنت همانند هر تكنولوژي ديگري بستگي به اين دارد كه چگونه به وسيله مهندسين شكل داده شده، چطور به وسيله خدمت دهندگان ارائه شده و چگونه توسط مصرف كنندگان مورد استفاده قرار مي گيرد. طرح ريزي سياستي كه از آثار منفي به دور باشد بستگي به درك دقيق ساز و كارهايي دارد كه از طريق آنها اينترنت بر سلامت رواني و مناسبات اجتماعي اثر مي گذارد. به فرد بايد كمك كرد تا الگوهاي استفاده را در خود شناسايي كرده و به اين پرسش پاسخ دهد كه چه مشكلاتي موجب شده از زندگي روزمره بگريزد و به دنياي مجازي اينترنتي پناه ببرد. فرار از مشكلات به وسيله غرق شدن در كامپيوتر و اينترنت مسئله را از بين نمي برد بلكه گاه به تشديد آن همانند ساير اعتيادها مي انجامد
- بررسي نظرات و نحوه استفاده مشتركين عضو مركز اينترنت دانشگاه علوم پزشكي شيراز از امكانات مركز و تاثير آن بر كارهاي پژوهشي اين اعضاءعنوان پژوهشي است كه محمد صادق محقق زاده و مرضيه عبدالهي در سال 1381 انجام داده اند.
در اين مطالعه نحوه استفاده اعضاء هيئت علمي ، كاركنان و دانشجويان دانشگاه علوم پزشكي شيراز از امكانات اينترنت اين دانشگاه و تاثيرات كمي و كيفي آن بر اين فعاليت ها مورد بررسي قرار گرفته است .اين بررسي با بهره گرفتن از يك پرسشنامه مشتمل بر 20 سئوال انجام شده است . اين پرسشنامه نظرات مراجعين به مركز را درباره جوانب مختلف خدمات ارائه شده توسط مركز اينترنت دانشگاه و همچنين آنچه كه به نظر مي رسيد مشكلات اين مركز است ، و تاثيرات استفاده از اين امكانات بر فعاليتهاي مختلف اين اعضاء را جويا مي شد . در مجموع 204 پرسشنامه از اعضاء دريافت گرديد. براي تجزيه و تحليل داده هاي جمع آوري شده از روشهاي آماري توصيفي و از آزمون كاي ( خي ) دو استفاده گرديد. نتايج اين بررسي نشان مي دهد كه اعضاء مركز اينترنت به اهميت اينترنت واقف بوده و استفاده از آن را براي بعضي از امور در دستور كار خود قرار داده اند . بر اساس اين نمونه ، تعداد اعضاء زن و مرد مركز برابر است . اين يكساني در هر سه سطح استاد ، كارمند و دانشجو مشاهده گرديد . اين اعضاء ميزان دانش خود از كامپيوتر را بيشتر در حد خوب و متوسط دانسته و اغلب آموزش براي استفاده از اينترنت را ضروري مي دانند. اعضاء براي گرايش خود (( دسترسي به اطلاعات روز آمد )) را در اولويت اول ، (( تفنن و سرگرمي )) را بعنوان اولويت دوم و علاقه به (( بكارگيري تكنولوژي نوين )) را بعنوان اولويت سوم انتخاب كرده اند . (( حجم وسيع اطلاعات )) نيز انتخاب چهارم بوده است . تعداد زيادي از اعضاء روزانه بيش از يكساعت از اينترنت استفاده مي كنند . اعضاء از مركز اينترنت براي تهيه مقاله و همچنين براي افزايش كيفيت امور پژوهشي خود استفاده مي كنند.
- مطالعه تاثير استفاده از اينترنت بر رفتار اطلاع يابي پزوهشي اعضا هيئت علمي رشته هاي مختلف دانشگاه تهران ( با تاكيد بر سه شاخه علوم انساني، علوم پايه و فني و مهندسي)پايان نامه اي است كه توسط مريم اسدي در دانشگاه تهران در سال 1382 انجام گرفته است .
دانلود فایل های پایان نامه درباره بررسي رابطه بین استفاده از شبكههاي اجتماعي و ...