شکل ۳‑۱۳- نمودار ولتامتری چرخهای پلیاستر پوششدهی شده با نانوذرات نیکل پس از لایهنشانی با پلیپیرول……………….۶۹
شکل ۳‑۱۴- پلیاستر پوششدهی شده با نانوذرات نیکل پس از لایهنشانی با پلیپیرول…………………………………………………………۷۰
شکل ۳‑۱۵- تصویر میکروسکوپ نوری پارچهی لایهنشانی شده با نانولولههای کربنی به روش فیلتراسیون……………………………۷۲
شکل ۳‑۱۶- تصویر میکروسکوپ نوری پارچهی لایهنشانی شده با نانولولههای کربنی به روش الکتروریسی……………………………۷۲
شکل ۳‑۱۷- تصویر میکروسکوپ نوری پارچهی لایهنشانی شده با نانولولههای کربنی به روش الکترواسپری………………………….۷۳
شکل ۳‑۱۸- تصویرمیکروسکوپ نوری منسوج لایهنشانی شده با نانولولههای کربنی به روش چاپ جوهرافشان……………………..۷۴
شکل ۳‑۱۹- تصویر میکروسکوپ الکترونی پویشی زیرلایهی پوششدهی شده با پلیپیرول قبل از لایهنشانی با نانولولههای کربنی…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….۷۵
شکل ۳‑۲۰- تصویر میکروسکوپ الکترونی پویشی نمونههای لایهنشانی شده با نانولولههای کربنی…………………………………………۷۶
شکل ۳‑۲۱- تصویر میکروسکوپ الکترونی پویشی پارچهی پلیاستری لایهنشانی شده با پلیانیلین و نانولولههای کربنی……..۷۶
شکل ۳‑۲۲- طیف انعکاسی نمونههای لایهنشانی شده با نانولولههای کربنی…………………………………………………………………………….۸۰
شکل ۳‑۲۳- نمودار ولتامتری چرخهای نمونههای لایهنشانی شده با نانولولهی کربنی چند دیواره………………………………………….۸۳
شکل ۳‑۲۴- نمودار ولتامتری چرخهای نمونههای لایهنشانی شده پلیانیلین و نانولولهی کربنی……………………………………………..۸۴
شکل ۳‑۲۵- طیف مادون قرمز پارچه پلیاستری خام، لایهنشانی شده با پلیانیلین و لایهنشانی شده با نانولولههای کربنی…..۸۶
شکل ۳‑۲۶- طیف مادون قرمز پارچه پلیاستری خام، لایهنشانی شده با پلیپیرول و لایهنشانی شده با نانولولههای کربنی…..۸۷
چکیده
تکمیل منسوج با چندلایهی مرکب نانولولههای کربنی/ پلیمر هادی مهدیه اردشیری لاجیمی |
در این پژوهش، هدف اصلی تکمیل منسوج با چندلایهی مرکب نانولولههای کربنی و پلیمر رسانا و استفاده از آن به عنوان الکترود مقابل در سلولهای خورشیدی میباشد. جهت دستیابی به این هدف آزمایشات در چند مرحله انجام شد.
در مرحله اول آماده سازی به دو روش هیدرولیز قلیایی و پلاسمای اکسیژن به منظور افزایش مکانهای جاذب بر روی سطح انجام شد. سپس برخی از نمونهها به روش لایهنشانی احیایی با نانوذرات مس یا نیکل پوششدهی شدند. در مراحل بعدی از این نمونهها (خام، پوششدهی شده با نانوذرات مس و پوششدهی شده با نانوذرات نیکل) به عنوان زیرلایه استفاده گردید.
لایهنشانی پارچههای پلیاستری پوششدهی شده با نانوذرات مس یا نیکل به دلیل حضور اسید و ماده اکسیدکننده در شرایط پلیمریزاسیون پلیانیلین، با موفقیت انجام نشد. لایهنشانی با پلیپیرول به روش پلیمریزاسیون شیمیایی انجام شد. الکتریکی سطحی و درصد افزایش وزن نمونههای لایهنشانی شده با پلیپیرول برای پارچهی پلیاستری خام، پوششدهی شده با نانوذرات مس و پوششدهی شده با نانوذرات نیکل (آماده سازی شده به روش پلاسمای اکسیژن) به ترتیب ۴۱، ۵۲ و Ω/Sq 22 و ۸۰/۲۲، ۳۱/۷ و ۷۱/۱۸ درصد و برای نمونههای آماده سازی شده به روش هیدرولیز قلیایی ۴۲، ۶۱ و Ω/Sq 27 و ۶۵/۲۱، ۹۲/۵ و ۹۰/۱۵ درصد بدست آمد. پس از لایهنشانی با پلیپیرول، انعکاس کاهش یافت. نمودارهای ولتامتری چرخهای هم نشاندهنده رسانایی مناسب و فعالیت الکتروشیمیایی خوب نمونهها میباشد.
در مرحله آخر لایهای از نانولولههای کربنی بر روی سطح لایهنشانی شد. پس از لایهنشانی زیرلایهها با نانولولههای کربنی مقاومت الکتریکی سطحی افزایش یافت. مقاومت الکتریکی سطحی و درصد افزایش وزن نمونههای لایهنشانی شده با نانولولههای کربنی برای پارچهی پلیاستری خام، پوششدهی شده با نانوذرات مس و پوششدهی شده با نانوذرات نیکل (آماده سازی شده به روش پلاسمای اکسیژن) به ترتیب ۱۲۷، ۱۱۲ و Ω/Sq 70 و ۳۹۹/۰، ۹۶۷/۰ و ۵۲۰/۰ درصد و برای نمونههای آماده سازی شده به روش هیدرولیز قلیایی ۱۲۸، ۱۱۲ و Ω/Sq 88 و ۶۳۳/۰، ۸۱۰/۰ و ۵۴۵/۰ درصد بدست آمد. پس از لایهنشانی با نانولولههای کربنی، انعکاس کاهش یافت.
کلمات کلیدی: پلیمر رسانا، نانولولههای کربنی، پارچهی پلیاستر
Abstract
Fabric finishing using composite multi layer of CNT/CEP Mahdieh Ardeshiri Lajimi |
In this project, the main objective is fabric finishing using composite multi layer of CNT/CEP and its use as a counter electrode in solar cells. To achieve this purpose the experiments was performed in several stages.In the first stage, pretreatment were carried out using alkaline hydrolysis and oxygen plasma in order to increase absorbent sites on the surface of the fabric. Some of sample was coated with copper or nickel nanoparticles by reduction deposition process. These samples (raw, coated with copper nanoparticles and nickel nanoparticles) were used as substrates in the later stages.
Precipitation of polyester fabric covered with nickel or copper nanoparticle under polyaniline polymerization condition was failed due to the presence of acid and oxidizer. Polypyrrole deposition was carried out through chemical polymerization. The surface electrical resistivity and the percentage of increase in the weight of the deposited samples with polypyrrole for polyester fabric covered with copper and nickel nanoparticles (prepared through oxygen plasma method) were 41, 52, 22 Ω/Sq and 22.8%, 7.31%, 18.71% respectively. The values obtained for the samples prepared through alkali hydrolysis were reported to be 42, 61, 27 Ω/Sq and 21.65%, 5.92%, 15.9 % respectively. Corresponding to the increase in the weight of samples, surface electrical resistivity and the percentage of reflection decreased. In addition, cyclic voltammeter diagrams indicates the suitable conductivity and good electrochemical activity of samples.
In the second stage, a layer of carbon nanotube was depositeted on the substrate surface. surface electrical resistivity was increased after precipitation of substrate with carbon nanotube. The surface electrical resistivity and the percentage of increase in the weight of precipitated samples by carbon nanotube, for raw polyester fabric covered with copper and nickel Nano particles (prepared by means of oxygen plasma method) were 127, 112, 70 Ω/Sq and 0.399%, 0.967%, 0.520 % respectively. For the samples prepared through alkaline hydrolysis, the surface resistivity and the weight of precipitated samples were 128, 112, 88 Ω/Sq and 0.633%, 0.810%, 0.545 %. The increase in the weight of sample increase the surface electrical resistivity and decreases the percentage of reflection.
Key words: Conductive polymer, carbon nanotubes, Pet fabric
پیشگفتار
فرایند تکمیل به مجموعه عملیاتی که بر روی یک سطح (بستر) جهت رسیدن به یک ویژگی و کاربرد خاص انجام میگیرد، گفته می شود. این فرایند در صنایع مختلف از جمله صنعت نساجی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. فرایند تکمیل می تواند در کاربردهایی از جمله بهبود ظاهر، چسبندگی یا ترشوندگی، مقاومت در برابر خوردگی مقاومت در برابر مواد شیمیایی، تغییر هدایت الکتریکی به کار گرفته شود[۱].
امروزه انرژی یک نیاز مهم برای زندگی روزمره و صنعت به شمار می آید. نیاز به انرژی هر روز در حال افزایش اما منابع انرژی محدود و رو به پایان هستند. به همین دلیل محققان درصدد گسترش منابع جدید انرژی هستند که فراوان، ارزان و دوستدار محیط زیست هستند. انرژی خورشیدی نامحدود، تمیز و تجدیدپذیر است که می تواند گزینهی مناسبی جهت رفع این نیازهای بشر باشد. سلولهای خورشیدی که مستقیما نور خورشید را به انرژی الکتریکی تبدیل می کنند ساختار جالبی برای تولید انرژی هستند که یکی از انواع آن سلولهای خورشیدی رنگ حساس میباشند. در ساخت این سلولها از شیشههای رسانا به عنوان زیرلایه استفاده می شود[۲]. نیروی الکتریکی تولیدی از نور خورشید، می تواند برای کاربردهای مختلفی چون خنک سازی، حرارت دهی، روشنایی، شارژ باطریها و تولید نیروی الکتریکی برای وسایل الکتریکی متنوع، مورد استفاده قرار بگیرد .[۳]سلولهای خورشیدی رنگ حساس در مقایسه با دیگر انواع سلولهای خورشیدی مزایایی همچون عدم نیاز به تجهیزات پیچیده جهت تولید انبوه، سازگار با محیط زیست، عدم وابستگی به زاویه تابش، امکان کار در روزهای ابری و بارانی، ارزان بودن و تنوع زیاد دارند که توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده اند [۴, ۵].
از جمله مشکلات سلولهای خورشیدی رنگ حساس، سنگین وزن بودن، عدم انعطافپذیری شیشههای رسانا به عنوان زیرلایه و الکترود مقابل پلاتین میباشد. پلاتین مادهای گران قیمت میباشد که آماده سازی سلولها در مقیاس وسیع را با هزینه زیادی همراه می کند به همین جهت محققان به دنبال یافتن موادی جهت جایگزینی پلاتین در سلولهای خورشیدی هستند. تاکنون مواد زیادی از جمله مواد کربنی، پلیمرهای رسانا و یا کامپوزیتی از آنها که رسانایی، فعالیت الکتروشیمیایی و قیمت مناسبی دارند به کار گرفته شده اند[۶].
در این پروژه، تکمیل منسوج با پلیمر رسانا و نانولولههای کربنی به منظور ایجاد هدایت الکتریکی با هدف استفاده در سلولهای خورشیدی به عنوان الکترود مقابل انجام شده است.
با توجه به اهداف یاد شده و به منظور آشنایی مقدماتی با موضوع باید بیان گردد که این پژوهش در قالب چهار فصل تهیه شده که به شرح ذیل می باشند:
-
- در فصل نخست با عنوان )) مقدمه و مروری بر مقالات (( به بررسی تحقیقات انجام گرفته در زمینه ساخت الکترود مقابل با پلیمر رسانا و نانولولههای کربنی و روشهای تولید منسوجات پوششدهی شده با پلیمر رسانا و نانولولههای کربنی پرداخته شده است.
-
- در فصل دوم این پژوهش، با عنوان )) تجربیات (( به بیان شرح مواد و دستگاه های مورد استفاده جهت تولید منسوجات رسانا با پلیمر رسانا و نانو لولههای کربنی پرداخته است.
-
- فصل سوم تحت عنوان )) نتایج و بحث (( به بیان دقیق نتایج آزمایش ها و نیز بررسی منسوجات رسانا با پلیمر رسانا و نانو لولههای کربنی، تحلیل خواص فیزیکی، مورفولوژی، نوری، رفتار الکتروشیمیایی و همچنین بررسی روش های مختلف استفاده شده جهت تولید منسوجات رسانا با پلیمر رسانا و نانولولههای کربنی پرداخته شده است.
-
- فصل چهارم با عنوان )) نتیجه گیری نهایی و پیشنهادات (( به نتیجه گیری پایانی پرداخته و پیشنهادات مربوطه جهت مطالعات آینده را ارائه نموده است.
فصل اول
مقدمه و مروری بر مقالات
مقدمه
در این فصل به پیشینه و کاربرد کامپوزیت ها، کامپوزیت نانولولههای کربنی و پلیمر هادی و استفاده از آنها در سلولهای خورشیدی به عنوان الکترود مقابل، نقش، اهمیت و مشکلات الکترود مقابل پرداخته شده است.