هدف CRM افزایش فرصتهای کسبوکار به روشهای زیر است:
-
- بهبود فرایند ارتباط با مشتریان واقعی
-
- ارائه محصولات صحیح از طریق کانالهای صحیح به هر مشتری
-
- ارائه محصولات صحیح در زمان صحیح به هر مشتری[۱۴].
۲-۴-۱- مدیریت ارتباط مشتریان در نظام بانکی
در سالهای اخیر با اهمیت یافتن مشتری از یک سو و تحولات صورت گرفته در زمینه فناوری اطلاعات از سوی دیگر شاهد پیدایش مفاهیمی چون مدیریت ارتباط با مشتری به عنوان رویکرد مهمی از کسبوکار بودهایم. این مفهوم بر این معنا دلالت دارد که هر مشتری محصولات و خدمات خاصی را میطلبد و از اینرو بهتر است به جای بازاریابی انبوه، مشتریان را تکتک بازاریابی کنیم. برای این منظور با بهره گرفتن از دانش مشتری نظیر سابقه خرید و نیازهای جدید او کالاها و خدمات در مسیر مورد نظر وی سازماندهی شود [۱۰].
بازاریابی از ابزارهایی است که می تواند منجر به رشد درآمدهای بانک شود. بنا به گفته مدیران بزرگ بانکهای معروف دنیا فقط ۵% از مشتریان بیش از ۸۵% سودآوری بانکها را تشکیل می دهند. تحقیقات نشان میدهد که سودآوری بانکها با افزایش مشتریان ارزنده و تراز اول و ایجاد رضایت مؤثر در آنها، به طور چشمگیری افزایش مییابد [۱۰] .
در بازار رقابت تنگاتنگ کنونی در عرصه صنعت بانکداری با توجه به تأسیس تعداد زیادی از بانکهای خصوصی، بانکها را ملزم میسازد که برای ربودن گوی سبقت، با ارتباطات مشتریمدار، توجه خود را به مشتری و حفظ او افزایش دهند. چرا که امروز مشتریان فرصتهای بیشتری برای مقایسه و انتخاب خدمات پیش رو دارند [۱۰]. مشتریان ارزش زیادی برای تکنولوژی و سرعت و تخصص فنی بانکها قائلاند. اینکه بانک بتواند سرویسهای مورد نظر مشتری را به خوبی ارائه نماید از عناصر مهم موفقیت بانک است. بنابراین بانکها نیازمند کسب اطلاعات کافی از مشتری و تحلیل این اطلاعات جهت کشف دانش نهفته در این اطلاعات و درک علائق و خواسته های مشتری جهت توسعه روابط و ارائه خدمات و محصولات متناسب و مطلوب هر مشتری میباشند [۱۰].
CRM به معنی مدیریت ارتباط با مشتری است و نه بازاریابی ارتباط با مشتری و مدیریت مفهومی گسترده است که مستلزم رویکردی سازمانی در تمام سطوح کسبوکار و همه بخشهای تولید، منابع انسانی، مدیریت، خدمات، فروش و تحقیق و توسعه است.
امروزه در سازمانهایی نظیر بانکها برخلاف گذشته یافتن مشتریان جدید تنها هدف بازاریابی نیست و تنها رضایتمندی مشتریان برای ماندگاری آنها کافی نبوده و باید در عین رضایتمندی از وفاداری آنها نیز اطمینان حاصل نمود. در این ارتباط با هدف برقراری روابط بلندمدت و متقابل با گروه های ذینفع بانک و بالاخص مشتریان است، به نحوی که مشتریان بیشتری حفظ شوند که ماحصل این موضوع سهم بیشتر بازار و در نتیجه سودآوری بیشتر برای بانک است [۱۰ به نقل از ۳].
۲-۴-۲- مدیریت ارتباط با مشتری: اهداف، مزایا و چالشها
اهداف اصلی مدیریت دانش مشتری در مؤسسات مالی و اعتباری و بانکها در [۱۰] چنین ذکر شده است:
-
- شناسایی ارزشهای خاص هر بخش از بازار مشتریان
-
- ارائه ارزشهای دلخواه مشتریان به شیوه مورد درخواست آنها برای دریافت اطلاعات
-
- تقسیم بخشهای مختلف بازار و بهبود فرایند ارتباط با مشتریان هدف
-
- افزایش درآمد حاصل از محل کارمزد ارائه خدمات
-
- افزایش رضایتمندی و وفاداری مشتریان
-
- بهینهسازی کانالهای خدمتدهی به مشتریان
-
- جذب مشتریان جدید با توجه به تجربیات کسب شده در خصوص مشتریان سابق
-
- کسب نظرات و علاقمندیهای مشتریان به منظور بهینهسازی استراتژی و فرایندهای عملیات [۱۰].
از مزایای CRM میتوان به
-
- شناخت عمیقتر مشتری
-
- شناسایی مشتریان کلیدی و ارائه خدمات خاص به آنها
-
- پاسخگویی سریع و با دقت بیشتر به درخواست مشتریان
-
- فراهم نمودن شرایط مراجعه مجدد مشتریان
-
- کاهش هزینه های تبلیغاتی
-
- افزایش فرصتهای بازاریابی و فروش
-
- افزایش سطح رضایت مشتری
-
- افزایش سودآوری
-
- دریافت بازخورد از مشتری و توسعه خدمات و محصولات جاری بر اساس نیازها و خواسته های مشتری [۱۰].
از چالشهای اجرای CRM میتوان به
-
- هزینهبر و وقتگیر بودن اجرای CRM
-
- عدم پذیرش اجرای CRM از سوی برخی مدیران، کارکنان و مشتریان
-
- نبود زیرساختهای مناسب جهت اجرا
-
- موقعیت مکانی شعبه که ممکن است امکان دسترسی به شعبه را دشوار سازد
-
- امکان ارائه خدمات خاص با کیفیت بالاتر از سوی بانکهای رقیب
-
- وجود مشتریان وفادار به رقیب [۱۰].
۲-۵- مقایسه مفاهیم CKM و KM و CRM
هرچند در نگاه اول ممکن است CKM یا KM نام دیگری برای CRM به نظر برسد اما مدیران دانش مشتری نیازمند رویکردی متفاوت هستند و به انجام یکسری فعالیت متفاوت بر روی تعدادی متغیر کلیدی نیاز دارند [۳۸].
CKM حوزهای از مدیریت است که در آن رویههای KM برای حمایت از تبادل دانش مشتری در سازمان و بین سازمان و مشتریان آن بکار گرفته می شود. جایی که دانش مشتری برای CRM، برای بهبود فرایندهای CRM از قبیل خدمت به مشتری، حفظ مشتری و سودمندی ارتباط با مشتری مورد استفاده قرار میگیرد.
مدیران دانش مشتری بیش از آن که به دانش در مورد مشتری اهمیت دهند به دانش از طرف مشتری علاقه دارند [۳۸]. در نتیجه شرکتهای پیشرو جستجوی دانش از طریق روابط مستقیم با مشتری را با جستجوی دانش از طریق نمایندگان فروش خود همراه کردهاند. مدیریت دانش مشتری با مدیریت دانش سنتی در اهدافی که دنبال میکنند تفاوت دارند. مدیریت دانش سنتی به دنبال به دست آوردن کارایی است در حالی که مدیریت دانش مشتری در پی نوآوری و رشد است. مدیریت دانش مشتری به دنبال موقعیتهایی است که مشتریانش را به عنوان همکاری در پدید آوردن ارزش برای سازمان مشارکت دهد [۱۷].