مدیریت سود
: اگر مدیریت سود شرکت (که از رابطه ذیل محاسبه می شود) بین صفر و ۰٫ ۰۱ باشد، یک در غیر اینصورت صفر می باشد:
EPSt |
Pt-1 |
: اگر مدیریت سود (اجتناب از کاهش سود) شرکت که از رابطه ذیل محاسبه می شود بین صفر و ۰٫ ۰۱ باشد، یک در غیر اینصورت صفر می باشد:
EPSt- EPSt-1 |
Pt-2 |
: اگر مدیریت سود (رسیدن به سود پیش بینی شده) شرکت که از رابطه ذیل محاسبه می شود بین صفر و ۰٫ ۰۱ باشد، یک در غیر اینصورت صفر می باشد:
EPS-MEPS
۳– ۸ – تفسیر متغیرهای تحقیق
۳-۸-۱-متغیر مستقل
متغیر مستقل مورد استفاده در الگوی رگرسیونی این تحقیق گزارشگری مالی متهورانه می باشد.
۳-۸– ۲ –متغیر های وابسته
متغیرهای وابسته مورد استفاده در الگوی شماره “۲” این تحقیق به شرح زیر می باشد:
اولین معیار اندازه گیری اجتناب مالیاتی، نرخ موثر مالیات نقدی( )می باشد که از طریق تقسیم وجه نقد پرداختی بابت مالیات بر سود قبل از کسر مالیات محاسبه می گردد. نرخ موثر مالیات نقدی محدودیت های عمده گوناگون مرتبط با نرخ موثر مالیات تعهدی را حل می نماید. اول: تا زمانیکه نرخ موثر مالیات تعهدی مستثنی از ذخیره های مالیات بالقوه ناشی از فعالیت های اجتناب مالیاتی است (که موجب به وجود آمدن اختلاف موقت مالیات می شود)، این نرخ تنها منعکس کننده صرفه جویی های مالیاتی ناشی از استراتژی های برنامه ریزی مالیاتی خواهد بود که باعث بوجود آمدن هر دو اختلاف دائم و موقت مالیات می شود. ( و )
ثانیاً نرخ موثر مالیات تعهدی شامل بدهی های احتمالی مالیاتی مرتبط با عدم قطعیت در مورد وضغیت مالیاتی شرکت در هنگام ارائه اظهار نامه مالیاتی خواهد بود و ممکن است باعث ارزیابی کمتر از واقع میزان فرار مالیاتی واحد تجاری گردد. در مقابل ذخیره مالیات هیچگونه تاثیری بر روی نرخ موثر مالیات ندارد که این امر می تواند بطور صحیح تری منعکس کننده اجتناب مالیاتی واحد تجاری بر اساس اظهارنامه ابرازی خود باشد.
دومین معیار اندازه گیری اجتناب مالیاتی، نرخ موثر مالیات نقدی بلندمدت( )می باشد که نحوه اندازه گیری آن از تقسیم مجموع وجوه نقد پرداختی بابت مالیات در طی ۳ سال بر مجموع سود قبل از کسر مالیات همان دوره بدست می آید. دیرنگ و همکاران در سال ۲۰۰۸ از همین معیار برای سنجش اجتناب مالیاتی استفاده کردند.
معیار سوم اندازه گیری اجتناب مالیاتی، اختلاف دائمی مالیات ( ) می باشد که از طریق اختلاف بین مالیات ابرازی و مالیات طبق برگ تشخیص صادره از سوی اداره دارایی تقسیم بر مجموع داراییهای اول دوره بدست می آید. فرانک و همکاران ( ۲۰۰۹ ) از همین معیار برای اندازه گیری اجتناب مالیاتی استفاده کردند. این معیار تنها بیانگر استراتژی های اجتناب مالیاتی ناشی از اختلاف دائمی نرخ مالیات خواهد بود.
۳ – ۹ – چگونگی بررسی فرضیه ها
در این تحقیق برای آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیون خطی چند متغیره استفاده می شود و همواره درجریان آزمون فرضیه ها، آن ها از چند جنبه زیر مورد بررسی و آزمون قرار می گیرند:
الف) بررسی مفروضات اساسی الگوی رگرسیون خطی.
ب) آزمون معنی دار بودن فرضیه ها.
پ) آزمون معنی دار بودن متغیر مستقل.
ت) آزمون معنی دار بودن ضریب همبستگی.
ث) آزمون خود همبستگی بین مشاهدات.
از آنجا که با توجه به حجم داده ها و به منظور ارتقای دقت در انجام آزمونهای فوق از نرم افزارآماریEVIEWS استفاده میشود، لذا در این بخش به منظور ممانعت از تطویل بحث های فنی و آماری نیازی دیده نشد که به تشریح جزئیات و فرمول های آماری پرداخته شود ولی هدف از به کارگیری آزمونهای فوق، به طور مجزا تشریح می شود.
الف – بررسی مفروضات اساسی مدل رگرسیون خطی
مفروضات اساسیالگوی رگرسیون خطی به شرح زیر است: