بانک کارآفرین از باتجربه های صنعت بانکداری در بخش خصوصی است اما شیوه فعالیتش قدری با سایر بانکها تفاوت دارد به همین دلیل به اندازه سایرین بر سر زبانها نیفتاده است. بانک کارآفرین در ابتدا فعالیت خود را به عنوان مؤسسه اعتباری غیربانکی آغاز کرد تا به عنوان مؤسسهای ویژه کارآفرینان با همکاری اعضاء انجمنهای مدیران صنایع، شرکتهای ساختمانی، تأسیساتی و تجهیزاتی و چند مؤسسه اقتصادی دیگر فعالیت کند. این موسسه در طول چند سال اخیر تصمیم خود را تغییر داد تا به مانند سایر بانک ها به فعالیت بانکی بپردازد. این بانک در ارائه نرخ سود بانکی هم از سایر رقبای بانکی خود پیشی گرفته تا تقریباً بیشترین سود را به سپرده های بلندمدت پنج ساله در پایان سر رسید ۱۶۹٫۶ درصد سود میپردازد. این بانک برای سپرده های چهار ساله سودسالیانه علی الحساب ۲۸ درصدی و در پایان دوره سود ۱۱۲٫۵۶ درصدی رااعطا میکند. سپرده های سه ساله در این بانک به طور سالانه ۲۴ درصد و در پایان دوره ۷۳ درصد سود دریافت میکنند. تسهیلات دهی در این بانک بیشتر به بازرگانان و فعالان اقتصادی انجام میشود.
۲-۶-۳-۱-۴) سامان:
بانک سامان به عنوان سومین بانک خصوصی ایرانی از مرداد ماه ۱۳۸۱ با پیشینه اولین موسسه مالی و اعتباری کشور و با سرمایه اولیه ۲۰۰ میلیارد ریال آغاز به کار کرد. شهرت سامان به واسطه ارائه خدمات متنوع بانکداری الکترونیکی میباشد و این بانک اولین دارنده اینترنت بانک در ایران میباشد. بانک سامان در سال ۱۳۸۱ نخستین اینترنت بانک را در ایران با امکان انتقال وجه راه اندازی کرد. که تا کنون نیز بهترین مانده است .
بانک سامان از اولین بانک های خصوصی است که شعار اصلی اش را بر مبنای بانکداری الکترونیک قرار داده است. هرچند که در حال حاضر همه بانک های ایران در حوزه بانکداری الکترونیک فعال هستند. بانک سامان بزرگترین چالش خود را در جریان اختلاس سه هزار میلیارد تومانی از سر گذراند. این بانک در تنزیل برخی از ال سی[۱۲]های گروه آریا نقش داشت به همین دلیل مجبور شد تحت فشار بانک مرکزی، مدیرعامل خود را تغییر دهد.
بانک سامان مجموعا ۸۶۳ هزار و ۵۰۴ مشتری دارد که از این تعداد بیش از ۲۱۵ هزار نفر مشتریان اینترنت بانک سامان هستند. بانک سامان در کشور ۱۵۵ شعبه دارد که عموم آن در تهران دایر است.
۵۱۹ دستگاه خودپرداز از این بانک در کشور فعال است و بیش از ۶۵ هزار پایانه فروش میان فروشگاه های کشور توزیع شده است. این بانک در ارائه میانگین سود بانکی به مانند اکثر بانک های کشور عمل میکند اما درشیوه محاسبه، روش های منحصر به فردی دارد. سود سپرده های کوتاه مدت عادی به طور روز شمار هفت درصد است. بانک سامان برای سپرده های دو ساله به طور سالانه ۲۱ درصد سود میدهد که در زمان سر رسید ۴۲ درصد سود به آن تعلق میگیرد. سپرده های سه ساله در این بانک در زمان سر رسید با ۷۳ درصد سود مواجه میشود. سپرده های چهار ساله و پنج ساله در این بانک در زمان سر رسید سودهای ۱۱۲ و ۱۶۲ درصدی را دریافت میکنند.
۲-۶-۳-۱-۵) پاسارگاد:
بانک پاسارگاد از سال ۱۳۸۴ فعالیت خود را آغاز کرد. سرمایه این بانک در سال ۸۹ به ۲ هزار میلیارد تومان رسید. این بانک از سوی مجله بنکر، بانک سال ایران در سال ۲۰۱۰ معرفی شد. گستردگی شعبه های این بانک به ویژه در تهران، موجب افزایش علاقه فعالان تجاری به گشایش حساب در آن شده است.
در میانه های دهه ۸۰ و پس از تأسیس چند بانک خصوصی در کشور، پاسارگاد با شرایطی خاص پذیره نویسی خود را آغاز کرد تا خیلی زود به جمع برترینها در میان سایر بانک های خصوصی اضافه شود. بانک پاسارگاد در شیوه خدمات دهی طوری پیش رفت که خیلی ها آن را بهترین بانک خصوصی کشور مینامند. آذرماه ۱۳۸۴ اولین شعبه بانک پاسارگاد در مشهد افتتاح شد و این بانک در حال حاضر در سطح کشور ۲۹۶ شعبه فعال دارد که ۱۹۲ شعبه آن در تهران است. پاسارگاد که سهام خود را در بورس نیز عرضه کرده حالا ۱٫۵ میلیون نفر سهامدار دارد. این بانک برای سپرده های کوتاه مدت به طور روزشمار ۷ درصد سود میپردازد. سپرده های بلندمدت یک ساله و دوساله در پاسارگاد، ۱۷ و ۱۷٫۵ درصد سود دارد. ضمن اینکه سپرده هایی که ماندگاری سه و چهارساله داشته باشند در این بانک ۱۸٫۵ و ۱۹ درصد سود دریافت میکنند. سپرده های بلندمدت پنج ساله هم در این بانک به طور میانگین ماهانه ۲۰ درصد سود میگیرد. این بانک سرمایهگذاری های خود را در بخش فرهنگی هم دنبال کرده است.
۲-۶-۳-۱-۶) سرمایه:
بانک سرمایه اواخر سال ۱۳۸۴ به عنوان ششمین بانک خصوصی ایران و اولین بانک خصوصی با بیشترین سرمایه اولیه آغاز به کار کرد. این بانک با سرمایه ۳۵۰ میلیارد تومانی آغاز به کار کرد. سرمایه این بانک در سال ۸۹ به ۷۰۰ میلیارد تومان افزایش یافت. برخی سهامداران این بانک، با بهره گرفتن از اعتبار خود در بانک های خارجی و اخذ تسهیلات ارزان قیمت از این بانک ها، موفق به تأمین سهم اولیه خود در تأسیس بانک شدند.
بانک سرمایه از قدیمیها میان بانک های خصوصی به حساب میآید هرچند که در طول فعالیت خود نتوانسته به مانند سایر هم سنگان خود توفیق داشته باشد. چند سال پیش بانک سرمایه تا مرز ورشکستگی پیش رفت که در آن زمان با برخی حمایت ها توانست روی پا بایستد و حالا پیشرفت های خوبی را از سر بگذراند. حتی زمانی مدیرعامل این بانک در جمع مدیران بانک های خصوصی به قدری متاثر شده است که سایر مدیران بانکی این مجوز را به او میدهند تا سود بیشتری به سپرده های سرمایهگذاری بپردازد. در آن زمان بانک سرمایه برای جذب بیشتر سپرده سود بیشتری ارائه میداد. این بانک در حال حاضر از بحران خارج شده و روزگار مساعدی دارد. سرمایه ۱۵۳ شعبه در کشور دارد. خیلی ها شعار تبلیغاتی این بانک را از بهترین شعارها در نوع خود میدانند. بانک سرمایه پس از گذر از بحران حالا از برخی بانک های خصوصی دیگر سود کمتری به سپرده ها ارائه میدهد. میانگین سود این بانک به سپردهای کوتاه مدت و بلند مدت تقریباً با سایر بانک های خصوصی یکسان است اما سودی که در زمان سر رسید به سپرده های بلند مدت میپردازد کمی کمتر از سایرین است. این بانک در زمان سر رسید سپرده های پنج ساله ۱۴۹ درصد سود میدهد. سپرده های چهار و سه ساله هم در این بانک در زمان سر رسید، ۱۰۵ و ۶۹ درصد سود دریافت میکنند.
۲-۶-۳-۱-۷) سینا:
بانک سینا در آخرین روز کاری سال ۱۳۸۷ اعلام موجودیت کرد. این بانک قبل از این به مدت دو دهه با نام مؤسسه مالی و اعتباری بنیاد یکی از موسسه های مالی و اعتباری نیرومند در ایران بود. بانک سینا برای گرفتن مجوز فعالیت باید با تغییر ماهیت حقوقی، بخشی از سهام خود را در بازار میفروخت. این سهام در سال ۱۳۸۷ در بازار به بخش خصوصی واگذار شد. با این وجود هنوز سهامدار عمده آن بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی است.
سینا از بانک های خصوصی نوظهور است که به تازگی از مؤسسه مالی و اعتباری به سمت بانکداری حرکت کرده است. این بانک برای جذب مشتری بیشتر سودهای نسبتاً زیادی به سپرده های بلند مدت میپردازد. بانک سینا ۲۵۵ شعبه در کشور دارد که اکثر آن ها در شهرستان ها دایر است. فعالیت نسبتا طولانی در حوزه مؤسسه مالی و اعتباری موجب شده تا در شهرستان ها شعب زیادی از این بانک تأسیس شده باشد. این در حالی است که سایر بانک های خصوصی که قبلاً مؤسسه مالی نبوده اند، بیشتر شعب خود را در تهران دایر کرده اند. مؤسسه مالی و اعتباری سینا از سال ۶۴ در کشور فعال بوده است و بانک سینا از سال ۸۷ کار اخذ مجوز را نهایی کرده است. این بانک به سپرده های کوتاه مدت به طور روزشمار سود هفت درصدی میپردازد. سود سپرده های پنج ساله در این بانک از بالاترین سودها در میان بانک های خصوصی است. در زمان سررسید سپرده های پنج ساله ۱۶۹ درصد سود دریافت میکنند در حالی که سود سالیانه این نوع سپرده ۲۱٫۸ درصد است. سپرده های چهار، سه و دو ساله در این بانک در زمان سر رسید سود ۱۱۵، ۷۵ و ۴۴ درصد سود دریافت میکنند.
۲-۶-۳-۱-۸) دی:
بانک دی یکی از بانک های غیر دولتی ایران است که وابسته به بنیاد شهید میباشد. سابقه فعالیت این بانک از سه سال فرا تر نمی رود. فعالیت این بانک، حساب های قرض الحسنه و ارائه کارت الکترونی است. ایده تأسیس این بانک زمانی مطرح شد که مسئولیت ارائه خدمات به جانبازان، از بنیاد مستضعفان تفکیک و به بنیاد شهید سپرده شد. بدین ترتیب ارائه خدمات مالی به جانبازان و خانواده شهدا، یکی از اولویت های کاری این بانک به شمار میاید. مؤسسه هایی مانند بیمه ملت، گروه سرمایهگذاری بهمن و سازمان اقتصادی کوثر، دارای ارتباط مالی نزدیکی با بانک دی هستند. بانک دی طی یک سال گذشته فعالیت های خود را گسترش داده و توانسته ۵۳ شعبه در تهران و ۳۶ شعبه در شهرستان ها راه اندازی کند. این بانک تاکنون توانسته از کنار حواشی بوجود آمده بگذرد تا رفته رفته فعالیت هایش را توسعه دهد. این بانک به سپرده های کوتاه مدت سودهفت درصد را میپردازد و به سپردههای سه، شش و نه ماهه سود ۱۰، ۱۲ و ۱۵ درصد را پرداخت میکند. به سپردههای یک ساله، دو ساله، سه ساله و چهارساله سود ۱۷، ۱۸، ۱۹ و ۱۹٫۵ درصد را اعطا میکند. سپرده های پنج ساله هم در این بانک به طور میانگین با ۲۰ درصد سود همراه خواهد بود.
۲-۶-۳-۱-۹) انصار:
بانک انصار یکی از بانک های خصوصی ایران است. این مؤسسه در ابتدا با نام صندوق پس انداز و قرض الحسنه انصار المجاهدین شروع به فعالیت کرد. سپس به مؤسسه مالی و اعتباری انصار تغییر نام داد و در خرداد سال ۱۳۸۹ تبدیل به یازدهمین بانک خصوصی ایران تحت نام بانک انصار شد. بانک انصار وابسته به بنیاد تعاون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.
یازدهمین بانک خصوصی کشور در میانههای سال ۱۳۸۹ مجوز خود را از بانک مرکزی دریافت کرد. بانک انصار که پیش تر مؤسسه مالی و اعتباری بود وابسته به یکی از نهادهای نظامی است به گونهای که بخش مهمی از مشمولان سربازی پیش از اعزام باید در این بانک حساب باز کنند. بانک انصار پس از چند سال فعالیت در حوزه مؤسسه مالی و اعتباری به تازگی فعالیت رسمی خود را به عنوان بانک دریافت کرده است. این بانک بیش از ۶۰۰ شعبه و ۷۰ باجه یکپارچه در سراسر کشور دارد که ۷۷ شعبه آن در تهران دایر است. انصار که در زمان حیاتش به عنوان موسسه مالی و اعتباری به روش های گوناگون وام به مشتریان ارائه میداد، حالا مجبور است در قالب قوانین بانکی این کار را انجام دهد. این بانک برای تسهیلاتی که در قالب عقود مبادلهای ارائه میدهد تا بازپرداخت ۲۴ ماه، ۱۴ درصد و برای بازپرداخت بیش از ۲۴ ماه ۱۵ درصد سود دریافت میکند. سود مورد انتظار در تسهیلات عقود مشارکتی نیز ۱۲ تا ۱۸ درصد اعلام شده است.
بانک انصار برای سپرده های کوتاه مدت هفت درصد سود میپردازد. سود سپرده های چهار ماهه، شش ماهه ونه ماهه در این بانک ۱۰، ۱۲ و ۱۵ درصد در نظر گرفته شده است. سپرده های یک ساله به طور ماهانه ۱۷ درصد سود دریافت میکنند و اگر در زمان سررسید سود دریافت شود، این میزان به ۱۸٫۳۹ درصد میرسد. سود سپرده های دو ساله هم با چنین روشی به طور ماهانه ۱۸ درصد و در زمان سررسید ۴۲٫۹۵ درصد سود دریافت میکنند. سپرده های سه ساله و چهار ساله نیز به طور ماهانه ۱۸٫۵ و ۱۹٫۵ درصد سود میگیرند اما اگر کل سود در زمان سر رسید دریافت شود مبالغ سپرده شده نزد بانک در پایان سه سال ۷۳٫۴۶ درصد و سپرده های ۴ ساله ۱۱۶٫۷۸ درصد، سود دریافت میکنند. در سپرده های بلندمدت پنج ساله در بانک انصار به طور ماهانه ۲۰ درصد و در پایان سر رسید ۱۶۹٫۶ درصد سود محاسبه میشود که این رقم در میان همه بانک های خصوصی بالاترین سود به حساب میآید.
۲-۶-۳-۱-۱۰) بانک صادرات:
بانک صادرات را کمتر کسی به عنوان بانکی خصوصی میشناسد اما بانک مرکزی نام آن را در لیست بانک های خصوصی قرار داده تا عرضه بخشی از سهام این بانک در بورس حداقل عنوان رسمی آن را به بانکی خصوصی تغییر داده باشد. ساختار و مدیریت دولتی در این بانک همچنان بر قوت خود باقی است به همین دلیل نمی توان عملاً این بانک را بانکی خصوصی نامید. هرچند که در سال ۱۳۳۱ که زمینه تأسیس بانک صادرات فراهم شد، این بانک با سرمایه اولیه دو میلیون تومان به عنوان بانکی خصوصی تشکیل شد. نیمی از این سرمایه با خرید ۷۶ سهم توسط جهانگیر تفضلی و احمد جلایر به عنوان اعضای اصلی هیأت مؤسس در کنار سرمایه سایر اعضای هیات مدیره تأمین شد. و نیمی دیگر از محل سود سالیانه پس از تأسیس پرداخت شد. این بانک در حال حاضر ۳ هزار و ۱۵۰ شعبه در کشور دارد و در ۱۳ کشور خارجی شعبه دارد که به پشتوانه فعالیت بانکداری در سالیان دراز است. این بانک اما سال گذشته دورانی را تجربه کرد که در طول ۶۰ سال گذشته با آن مواجه نشده بود. منشاء شکل گیری اختلاس تاریخی سه هزار میلیارد تومانی بانک صادرات بود. این اتفاق در زمان مدیریت وزیر کار دولت نهم در این بانک شکل گرفت.
۲-۶-۳-۱-۱۱) بانک ملت:
بانک مرکزی در لیست بانک های خصوصی، نام بانک ملت را هم قرار داده است. این بانک را کمتر کسی به عنوان بانک غیر دولتی میشناسد اما به واسطه عرضه بخشی از سهام در بورس، بانک مرکزی آن را در کنار سایر بانک های خصوصی شده قرار داده هرچند که بانک ملت با همان مدیریتی که از ابتدای دولت نهم بر سر کار آمد همچنان فعالیتش را ادامه میدهد. (خاکی فیروزو عدلی،۱۳۹۱)
۲-۷) تسهیلات اعطایی:
تسهیلات اعطایی (اعم از ریالی و ارزی) شامل خالص تسهیلات اعطایی به اشخاص (به استثناء سرمایهگذاری مستقیم و مشارکت حقوقی)، تسهیلات اعطایی بین بانکی، بدهی مشتریان در حساب بدهکاران موقت، تسهیلات از محل حساب ذخیره ارزی، بدهکاران بابت اعتبارات اسنادی پرداخت شده، بدهکاران بابت ضمانتنامههای پرداخت شده، بدهکاران بابت اعتبارات اسنادی و بروات ارزی مدتدار، پیشپرداخت بابت خرید اموال، اموال خریداری شده بابت عقود، کالای معاملات سلف، کار در جریان جعاله و خرید دین، اسناد و بروات خریداری شده میباشد.
منظور از خالص تسهیلات، مانده تسهیلات اعطا شده پس از کسر سود سالهای آینده تسهیلات، حساب وجوه دریافتی مضاربه و حساب مشترک مشارکت مدنی میباشد (تهرانفر- حکاک ۱۳۸۵).
۲-۷-۱) طبقهبندی داراییها
تسهیلات بر اساس این دستورالعمل با توجه به کیفیت آنها به چهار دسته به شرح زیر طبقهبندی میگردند. کیفیت هر فقره تسهیلات بر اساس سه پارامتر زمان، وضعیت مالی مشتری و صنعت یا رشته فعالیت مربوط ارزیابی میشوند. بررسی عملکرد و وضعیت مالی مشتری، بر اساس اطلاعات مالی مشتری از جمله صورتهای مالی حسابرسی شده، رتبهبندی مشتری، صنعت یا رشته فعالیت ذیربط کیفی بوده و سطح بالایی از اطلاعات کارشناسی را میطلبد و لازم است کمیتههایی در سطح هر مؤسسه اعتباری ضمن هماهنگی با بانک مرکزی این وظیفه را به عهده گرفته و با توجه به اطلاعات موجود، تسهیلات با اهمیت را از این منظر مورد سنجش قرار دهند.
۲-۷-۱-۱) طبقه جاری:
الف- پرداخت اصل و سود تسهیلات و یا بازپرداخت اقساط در سررسید صورت گرفته و یا حداکثر از سر رسید آن دو ماه گذشته است.
ب- مشتری از وضعیت مالی مطلوب برخوردار است به نحوی که تجزیه و تحلیل شاخصهای مالی از قبیل سودآوری و نقدینگی حاکی از آن است که وی در بازپرداخت اصل و سود تسهیلات خود با مشکل مواجه نخواهد شد.
ج- چشمانداز صنعت یا رشته فعالیت مربوط مطلوب است و بازار محصولات و خدمات این صنعت یا رشته فعالیت از ثبات لازم برخوردار است.
۲-۷-۱-۲) طبقه سررسید گذشته:
الف- از تاریخ سررسید اصل و سود تهسیلات و یا تاریخ قطع پرداخت اقساط بیش از دو ماه گذشته است، ولی تأخیر در بازپرداخت هنوز از شش ماه تجاوز ننموده است. در این صورت فقط مبلغ سررسید شده تسهیلات به این طبقه منتقل میشود.
ب- شاخصهای مالی مشتری از قبیل سودآوری و نقدینگی حاکی از وضعیت مالی مناسب است. لیکن تجزیه و تحلیل عملکرد و وضعیت مالی، احتمال تأخیر در بازپرداخت تسهیلات مشتری را در آینده نشان میدهد.
ج- صنعت یا رشته فعالیت مربوط از وضعیت رشد محدود و بازار نسبتاً پایداری برخوردار است.
تبصره: در صورت محقق شدن هر یک از شرطهای «ب» و «ج» کل مانده تسهیلات ذیربط به این سرفصل منتقل میشود.
۲-۷-۱-۳) طبقه معوق:
الف- اصل سود و تسهیلاتی که بیش از شش ماه و کمتر از هجده ماه از تاریخ سررسید و یا از تاریخ قطع پرداخت اقساط سپری شده است و مشتری هنوز اقدامی برای بازپرداخت مؤسسه اعتباری ننموده است. در این صورت مانده سررسید شده تسهیلات به این طبقه منتقل میشود.
ب- وضعیت مالی مشتری بر اساس شاخصهای تعیین کننده در موقعیت مناسبی قرار ندارد و تجزیه و تحلیل موقعیت مالی وی حاکی از آن است که مشتری احتمالاً قادر به ایفای بخشی از تعهدات خود در زمان مقرر نمیباشد.
ج- رشد فعالیت مربوط با محدودیت جدی و رکود مواجه است و بازار محصولات آن محدود و بیثبات است.
تبصره: در صورت محقق شدن هر یک از شرطهای ب و ج کل مانده تسهیلات ذیربط به این سرفصل منتقل میشود.
۲-۷-۱-۴) طبقه مشکوک الوصول:
الف- تمامی اصل و سود تسهیلاتی که بیش از هجده ماه از سرسید و یا از تاریخ قطع پرداخت اقساط آنها سپری شده است و مشتری هنوز اقدام به بازپرداخت بدهی خود ننموده است.
ب- شاخصهای مالی مشتری از قبیل سودآوری و نقدینگی حاکی از وضعیت مالی نامطلوب مشتری است و تجزیه و تحلیل عملکرد وضعیت مالی وی حاکی از احتمال عدم ایفای تمامی تعهدات مشتری میباشد.
۲-۷-۱-۵) ملاک طبقهبندی داراییها در طبقههای سررسید گذشته، معوق و یا مشکوک الوصول ضعیف ترین شاخص ارزیابی شده در آن طبقه میباشد. به عبارت دیگر در صورتی که هر فقره از تسهیلات، ضعیفترین شاخص ارزیابی کننده یکی از طبقهها را احراز نماید آن شاخص به تنهایی ملاک طبقهبندی میباشد و سایر شاخصهای مربوط به طبقههای بالاتر در نظر گرفته نمیشود. به عنوان مثال، چنانچه تسهیلاتی بر اساس شاخصهای مندرج در بندهای «الف» و «ج» (شاخص زمان و شاخص رشد و صنعت و وضعیت بازار) در طبقه سررسید گذشته قابل طبقهبندی باشد، لیکن از لحاظ شاخص وضعیت مالی نامطلوب ارزیابی شود، چنین تسهیلاتی در طبقه مشکوک الوصول طبقهبندی میشود.
۲-۷-۱-۶) در صورتی که مطالبات مؤسسه اعتباری از محل «بدهکاران بابت اعتبارات اسنادی پرداخت شده» و «بدهکاران بابت ضمانتنامههای پرداخت شده» حداکثر ظرف مدت دو ماه به حیطه وصول در نیاید، مطالبات مذکور به طبقه مشکوک الوصول منتقل میگردد.
۲-۷-۱-۷) آن بخش از مطالبات مؤسسه اعتباری که صرف نظر از تاریخ سررسید به دلایلی از قبیل ورشکستگی و یا علل دیگر قابل وصول نباشد، با تصویب مدیریت مؤسسه اعتباری به عنوان مطالبات سوخت شده تلقی و از حسابها خارج میشود. اما اگر به هر دلیل مقرر گردیده مانده تهسیلات مذکور در حساب مؤسسات اعتباری باقی بماند، ضروری است مانده مذکور در طبقه مشکوک الوصول منظور گردد.
تبصره: دستورالعمل نحوه انتقال مطالبات به سرفصل سوخت شده توسط بانک مرکزی تهیه و به تصویب شورای پول و اعتبار خواهد رسید.
۲-۷-۱-۸) صرف نظر از این که دارایی مورد نظر در کدام یک از طبقات مندرج در این دستورالعمل طبقهبندی شده است، لازم است مؤسسه اعتباری پیگیریهای اجرایی و حقوقی خود را بر اساس صرفه و صلاح خود برای وصول مطالبات مؤسسه به عمل آورد.
۲-۸) نحوه محاسبه ذخیره مطالبات مؤسسات اعتباری:
دانلود مطالب پایان نامه ها در رابطه با بررسی عوامل مؤثر بر تسهیلات غیرجاری بانک های ...