۳-۵-۱-۱۱-استخراج پلاسمید از کلنیهای نوترکیب
پس از مشاهده باند ۱۵۰۰ نوکلئوتیدی در تصویر ژلآگارز ۱% پس از الکتروفورز، برای سویه از ویالهای دارای پلاسمید حاوی توالی، از فریزر ºC70- خارج شد و lμ ۵۰۰ از آنها درml 20 محیط LB مایع همراه با آمپیسیلین µg/ml100 تلقیح شده و تا رسیدن به OD حدود ۵-۵/۱ در شیکرانکوباتور ºC37 گرماگذاری شد. استخراج DNA با بهره گرفتن از کیت High pure plasmid isolation kit (Roche) طبق مراحل زیر انجام شد.
۱- انتقال ml 1 از کشت باکتری به یک ویال تمیز و سانتریفوژ برای ۳۰ ثانیه در rpm 8000
۲- حل کردن رسوب باکتری در µl 250 از بافر تعلیق[۶۲] حاوی RNase که در یخچال نگهداری می شود
۳- افزودن µl 250 از بافر لیزکننده[۶۳] به ویال و سروته کردن ویال به آهستگی
۴- انکوباسیون ویال به مدت ۵ دقیقه در دمای اتاق
۵- افزودن µl 350 از بافر اتصال[۶۴] سرد به ویال و سروته کردن ویال به آهستگی. افزودن این بافر باعث تولید رسوب سفید رنگ می شود.
۶- انکوباسیون ویال به مدت ۵ دقیقه در یخ و سانتریفوژ به مدت ۱۰ دقیقه در rpm13000
۷- انتقال مایع رویی به تیوب فیلتردار[۶۵] و سانتریفوژ به مدت ۶۰-۳۰ ثانیه در rpm13000
۸- دورریختن محلول زیری و افزودن lµ۵۰۰ از بافر شستشوی ۱[۶۶] و سانتریفوژ با شرایط قبلی
۹- افزودن lµ ۷۰۰ از بافر شستشوی ۲ و دو بار سانتریفوژ با شرایط قبلی
۱۰- انتقال فیلتر به یک ویالml 5/1 تمیز
۱۱- افزودن lµ ۱۰۰-۵۰ از بافر انحلال[۶۷] و سانتریفوژ با شرایط قبلی
۱۲- شستشوی مجدد فیلتر با همان بافر انحلال و سانتریفوژ مجدد
مایع زیری، پلاسمید استخراج شده میباشد. برای تایید فرایند استخراج و اطمینان از عدم شکستگی آن، lµ ۲ از محصول استخراج پلاسمید برای الکتروفورز با ژلآگارز ۸/۰% مورد استفاده قرار گرفت. در چاهک کناری نیز lµ۲ پلاسمید برش داده نشده برای مقایسه، بارگذاری شد.
۳-۵-۱-۱۲- توالی یابی پلاسمیدهای نوترکیب
پس از اطمینان از صحت انجام فرایند استخراج، lµ ۴۰ از هر یک از نمونهها برای توالیخوانی با پرایمر عمومی[۶۸] M13F به شرکت ماکروژن کره ارسال شدند.
۳-۵-۱-۱۳-بررسی نمونههای تعیین توالی شده
توالیها توسط نرمافزارChromas pro بررسی شده و نهایتا میزان تشابه با باکتری های دیگر در پایگاه Eztaxone بررسی شد.
۳-۶-روش اندازه گیری آهن دوظرفیتی و آهن سه ظرفیتی
در این پژوهش برای اندازه گیری آهن کل و آهن دوظرفیتی از روش تیتراسیون استفاده شد، که در این روش ml 2 از محلول مورد آزمایش با دیکرومات پتاسیم N1/0 تیتر شد، به این صورت که ml2 از محلول را به درون بشر ریخته شد، سپس بشر را بر روی همزن گذاشته و از بالا محلول دیکرومات کم کم اضافه گردید، از روی حجم مصرفی دی کرومات میتوان میزان آهن دو ظرفیتی را اندازه گیری کرد، برای سنجش آهن کل با مقادیر بالای ۱% از روش تیتراسیون مانند آهن دو ظرفیتی استفاده گردید با این تفاوت که آهن کل یک مرحله احیاء توسط کلرید قلع دارد، به این صورت که ابتدا میزان آهنهای سه ظرفیتی موجود در محلول توسط کلرید قلع به آهن دو ظرفیتی احیاء شد، بعد از آن محلول حاصل را بر روی استیرر گذاشته و مانند سنجش میزان آهن دو ظرفیتی، دی کرومات به آن افزوده و از روی حجم مصرفی دیکرومات میزان آهن کل اندازه گیری گردید (Penev Kalin, 2010).
۳-۷-تعیین pH مناسب برای اکسیداسیون آهن
اکسیداسیون آهن یا همان تبدیل آهن فروس به آهن فریک تحت تآثیر شرایط مختلف از جمله pH میباشد، به این منظور در ارلنهای ۲۵۰ میلی لیتری از باکتری کشت داده شده در محیط کشت ۹K با درصد حجمی ۵% به محیط کشتهایی با pH های، ۱، ۱٫۵، ۲، ۲٫۵و ۳ تلقیح گردید و در دمای C034 با دور شیکر rpm150 قرار گرفت. هر دو روز یکبار به میزانml 4 از نمونهها برای اندازه گیری Fe+2 و Fe total برداشته شد.
۳-۸-تعیین دمای بهینه برای اکسیداسیون آهن
به منظور بررسی دمای بهینه رشد باکتری میزان اکسیداسیون آهن، در سه دمایC0 ۲۸، C032، ۳۷،C040C0 بررسی شد. ارلنهای حاوی ml100محیط کشت، با درصد تلقیح ۵% باکتری، در شیکرانکوباتورهایی با دماهای بالا قرار داده شد، هر ۴ روز ml3 از ارلنها برای سنجش میزان آهن فریک و ml1 برای بررسی میزان رشد باکتری برداشته شد.
۳-۹-تعیین دانه بندی مناسب
دانه بندی یکی از پارامترهای مهم در فرایند فروشویی میکروبی میباشد، به این دلیل که در دانه بندیهای بزرگتر از دانه بندی بهینه، سطح تماس باکتری به فلز کم شده و در دانهبندیهای کوچکتر از دانهبندی بهینه باکتری در اثر ضربات دانهها به دیواره از بین میرود. از این رو در این پژوهش میزان اکسیداسیون آهن با پنج دانه بندی متفاوت بررسی گردید. ارلنهای ml250 حاوی ml100 محیط کشت که شامل ۵% باکتری و درصدجامد(پالپ) ۵% از نمونه با دانه بندیهای مختلف، mμ۴۵، mμ۷۵، mμ۱۰۶،mμ۱۲۶ وmμ۱۵۰، در شیکر انکوباتور با دمای C040 و pH 5/1با دور شیکرrpm 150 قرار داده شد.
۳-۱۰-تأثیر میزان درصد پالپ
برای انجام این مرحله ارلنهای ml250حاوی ۱۰۰ml محیط کشت که درصد پالپ های مختلف ۲٫۵%، ۵%، ۷٫۵%،۱۰% و ۱۵% در شیکر انکوباتور با دمای C040 و دور شیکر ۱۵۰rpm قرار داده شد و در فواصل زمانی ۴ روزه میزان آهن اکسید شده توسط دستگاه atomic absorbtion اندازه گیری گردید.
۳-۱۱-نگهداری سویهها در بانک میکروبی
اولین گزارشهای مربوط به نگهداری باکتری های شیمیولیتوتروف اکسیدکننده فلزات به حدود ۳۵ سال پیش بر میگردد. و روشها و پروتوکلهای مربوط به نگهداری آنها روز به روز گسترش یافته است. روشهایی مانند خشک کردن در انجماد، نگهداری از طریق گلوتامات مونو سدیم و بتائین گلی سین به کار رفته است. اما با بهره گرفتن از این روشها زمان نگهداری باکتری های دخیل در لیچینگ و یا تعداد آنها کم میگردید و نگهداری آنها در زمانهای طولانی میسر نمیگشت. بنابراین نگهداری باکتری ها در نیتروژن مایع به همراه گلیسرول و DMSO بهترین روش پیشنهاد شده برای نگهداری این دسته از باکتریهاست (WU Xue-ling, 2013)، به همین دلیل از روش نگهداری در نیتروژن مایع برای نگهداری باکتری های جدا شده استفاده شد.
۳-۱۱-۱-نگهداری به روش نیتروژن مایع
بعد از کشت باکتری در محیط کشت اختصاصی ۹K استریل شده، از مایع نگهدارنده استفاده شد.
این مایع شامل: گلیسرول۱۰% + DMSO که گلیسرول را به مدت ۱۵ دقیقه اتوکلاو کرده و سایر مواد با فیلتر کردن به گلیسرول افزوده گردید.
سلولهای باکتری بعد از طی مرحله فاز نمایی و رشد کردن در دمای اتاق به مدت ۳۰ دقیقه قرار داده تا ذرات حاصل از اکسیداسیون آهن و سایر ذرات ته نشین شود. سپس محیط به مدت ۱۵ دقیقه با دور ۱۰۰۰۰ rpm در دمای C04 سانتریفیوژ شد.
۳-۱۱-۲- نگهداری در نیتروژن مایع و بازیابی از نیتروژن مایع
در ابتدا،ویالهای باکتری در دمای ۴ درجه سانتی گراد به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه قرار داده شد. سپس ویالها به دمای ۲۰- درجه سانتی گراد به مدت ۱ ساعت و بعد از آن به دمای C070- به مدت ۲ ساعت. و در نهایت در نیتروژن مایع فریز شدند.
۳-۱۲-رسم درخت فیلوژنی
آنالیز فیلوژنیک سویه منتخب با ترتیب بندی توالی سویهها با توالیهای مرتبط با آن جنس با بهره گرفتن از نرم افزار ClustalX انجام گرفت. درخت فیلوژنی پس از مرتب کردن توالی ژن ۱۶srDNA گونه های نزدیک به این جنس در نرم افزار ClustalX با بهره گرفتن از نرم افزار Mega version5 رسم شد. بررسی اعتبار شاخه های درخت با بهره گرفتن از نرم Bootstrap analysis صورت گرفت(محمدیپناه،۱۳۸۶).
فصل چهارم
نتایج
نتایج
۴-۱-نمونه برداری
نمونه گیری به روش استاندارد انجام گردید، جدول (۴-۱) خصوصیات و ویژگیهای نمونههای گرفته شده را نشان میدهد. جدول ۴-۱) خصوصیات محلهای نمونه گیری
محل نمونه برداری | رنگ نمونه | حالت نمونه | pHنمونه |