اوکیدی[۱۴] (۲۰۰۵) بیان می کند که چشمانداز مدیریت گروهی منابع بستگی به دیدگاه مردم نسبت بهعمل دستهجمعی، ارزیابی آنها از ظرفیت و توان نهادههای محلی برای آسان کردن چنین روش مدیریتی دارد. از همینرو تصمیم گیری برای مشارکت در فعالیتهای دستهجمعی تحتتأثیر پیش بینی و انتظار رفتار اعضای گروه قرار میگیرد. این محقق اعتقاد دارد، سهم هزینهها و منافع در میان اعضای جامعه، عامل اصلی در تصمیم گیری برای مشارکت در فعالیتهای گروه است (۵).
برانسون و همکاران[۱۵] (۲۰۰۶) پژوهش در زمینه مشارکت انجام دادند و به این نتیجه رسیدند که مهمترین عامل برای کارایی بهتر پروژه ها از نظر مخاطبان، افزایش کمکهای مالی و اطلاعرسانی، حمایت دولتها و برنامه ریزی و استفاده از دانش آکادمیک است (۵۲).
فصل سوم
مواد و روشها
۱ـ۳ـ مواد و روشها
۱ـ۱ـ۳ـ مشخصات منطقه مورد مطالعه
موقعیت جغرافیایی: شهرستان سپیدان با وسعتی برابر ۳۲۰ هزار هکتار در شمال غربی استان فارس واقع شده است. مراتع واقع در محدوده این شهرستان ییلاقی است. وسعت مراتع این شهرستان ۵/۱۸۷ هزار هکتار میباشد که تقریباً ۶/۵۸ درصد مساحت کل شهرستان را شامل می شود. این شهرستان دارای مراتعی با پوشش گیاهی غنی و گونه های متنوع میباشد که سهم بسزایی در معیشت مرتعداران این شهرستان دارد. شهرستان سپیدان با مساحت بالغ بر ۲۸۵۴۰۰ هکتار دارای میزان ۱۹۸۱۴۸ هکتار عرصههای منابع طبیعی میباشد که از این میزان ۶۱۹۰۲ هکتار را اراضی جنگلی و ۱۳۶۲۴۶ هکتار معادل ۶۹ درصد از سطح شهرستان را عرصههای مرتعی تشکیل میدهد. از سطح کل مراتع شهرستان سپیدان حدود ۴/۷۶۸۵ هکتار را مراتع درجه یک، ۸/۷۶۸۵۵ هکتار را مراتع درجه دو و ۸/۵۱۷۰۴ هکتار را مراتع درجه سه تشکیل میدهند.
وضعیت گردشگری: به خاطر وجود ارتفاعات بلند و نیز وجود آبشارها، چشمه سارها و رودخانههای دیدنی و با ارزش از نظر جذب توریست و گردشگر پذیرای تفرج کنندگان و گردشگران از سراسر کشور میباشد. وجود مراتع سرسبز با پوشش گیاهی غنی و جنگلی به عنوان محل ییلاق عشایر تیرههای مختلف از طوائف کشکولی بزرگ و کوچک، با تعداد ۱۶۷ خانوار و جمعیتی معادل ۸۳۵ نفر و با تعداد ۳۱۰۰۰ واحد دامی موجود و ۸۸۰۰ واحد دامی مجاز در قالب عرفهای مرتعی متعدد مشخص میباشد.
وضعیت پوشش گیاهی: مراتع منطقه شامل مرتع درجه ۱، درجه ۲ و درجه ۳ میباشد که میزان علوفه تولیدی بسیار قابل توجه است ضمن اینکه این شهرستان مسیر عبور عشایر کوچرو با تعداد دامهای بسیار چشمگیر می باشد. تولید علوفه مرتعی در این منطقه واقعاً در بین مراتع شهرستانهای فارس منحصر بفرد است که این مهم باعث شده اهالی ساکن منطقه اعم کوچرو، نیمه کوچرو و ساکن بهرهمند از نعمت ارزشمند الهیمیباشند. وجود پوشش گیاهی، بسیار غنی با گونه های سازگار و اشجار جنگلی و فرآوردههای گیاهی و جنگلی اعم از گیاهان خوراکی، دارویی و صنعتی ارزش و اهمیت منطقه را صد چندان نموده است. پرورش زنبور عسل با فراوانی کلونیهای موجود متعلق به اهالی منطقه و همچنین زنبوردارانی که از سایر نقاط استان فارس در فصل ییلاق به مدت ۶ ماه در عرصه منابع طبیعی با تولید عسل مرغوب و طبیعی بسیار حائز اهمیت است. تأثیر مراتع بر وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شهرستان سپیدان خیلی با اهمیت و مؤثر است. ایجاد اشتغال، امرار معاش، رفع نیازهای مادی و معنوی، برطرف کردن کلیه نیازمندیهای افراد، تهیه وسیله نقلیه پیشرفتهای علمی فرزندان، بهرهبرداران حاصل از بهرهوری و درآمدهای سرشار از این نعمات گرانبهای الهی است.
با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی و فراهم آمدن ابزار زندگی و تحولات و پیشرفتهای روزمره و اینکه دنیا به دهکده جهانی مبدل شده بنابراین زندگی عشایر و بهرهبرداران از عرصه های طبیعی هم دست خوش تغییرات اساسی شده است. تغییر در نحوه زندگی و برخورد اجتماعی و بالا رفتن درآمد و بهتر شدن وضعیت اقتصادی و تحول در افکار جامعه عشایری از نظر بحث فرهنگی شاهد دگرگونی پایهای و اصولی آنان هستیم بطوریکه در مفاهیم با وضعیت شهرنشینی تفاوت چندانی ندارند. رودخانه کر که به سد درودزن میریزد از چشمه ساران منطقه شهرستان سپیدان سرچشمه میگیرد.
تلافی دو فرهنگ ایلی عشایری و روستایی که با مردمی سخت کوش و زحمت کش و مراودات بین آنان زندگی شیرینی را بوجود آورده است. عشایر ایل قشقایی (طوایف مختلف کشکولی بزرگ و کشکولی کوچک) همراه و همگام با اهالی روستاهای شهرستان بر جذابیت و دلنشینی منطقه افزوده است.
متوسط بارندگی در ده ساله اخیر ۷۵۸ میلیمتر بوده که ۳۵% آن بصورت برف و ۶۵% بصورت باران و از پراکنش مناسب برخوردار است. حداقل درجه حرارت ثبت شده ۱۲ـ درجه سانتیگراد و حداکثر درجه حرارت ۳۳+ درجه سانتیگراد است.
به عبارت دیگر، طبیعت دلنواز، آب و هوای لطیف و دلچسب، عرصه های سرسبز و دل آرام، چشمه ساران پرجوش و خروش، رودخانهها و جویباران، درخت و گل و گیاه، وجود انواع و اقسام پرندگان، وحوش، حشرات، خزندگان و پوشش غنی عرصه های مرتعی و درختان جنگلی به وسعت همه زیباییهای موجود در کره خاکی نهفته در پهنه دامنگیر طبیعت که دربر گیرنده زندگی ایلی و عشیرهای و فرهنگ ناب و دست نخورده روستایی صاف و صادق باعث جذب گردشگر از سایر نقاط مختلف استان فارس و حتی برخی از نقاط کشور پهناور ایران اسلامی به خاطر رفع خستگی و آرامش روحی زمینه ساز صنعت مهم گردشگری و توریستی را فراهم نموده است به طوری که در فصول مختلف سال هر روز هزاران نفر در تابستان گرم از آب و هوای خنک و در زمستان سرد و یخبندان از دیدن برف و انجام سرگرمی مهمان شهرستان سپیدان و آن هم در دل طبیعت بکر و خدادادی بهرهمند و بهرهور از نعمات الهی میگردند.
عرصه های منابع طبیعی منطقه تفرجگاه خسته دلانی است که دل به دیار آرامش آورده و در فضای مطبوع زیست محیطی تعویض روحیه و رفع خستگی به منظور غنای فکری و ذهنی خود خواهند داشت.
ارزش و اهمیت پوشش گیاهی مرتعی از نظر حفاظت خاک، تولید آب و ذخیره سازی آن در سفره های زیرزمینی و آبخوان ها، تلطیف هوا، تعدیل درجه حرارت، تولید اکسیژن، ایجاد تفرجگاه، مأمن و پناهگاه حیات وحش، جلوگیری از سیلابهای مخرب، جذب گرد و غبار، پالایش هوا، جلوگیری از آلودگی آبهای زیرزمینی، جلوگیری از شیوع برخی بیماریهای ویروسی، علوفه دام، حفاظت از بناهای استراتژیک مانند ابنیه ها، جاده ها، پلها و سدها، جلوگیری از فرسایش بادی خاک، محل تغذیه پرندگان، خزندگان و حشرات، وجود گیاهان دارویی، ادویهای و عطاری بسیار حائز اهمیت است.
۲ـ۱ـ۳ـ مشخصات مناطق مورد بررسی
مراتع ۸ گانه مورد بررسی در این تحقیق طبق مستندات موجود در اداره کل منابع طبیعی فارس و اداره منابع طبیعی شهرستان سپیدان در جدول زیر خلاصه شده است:
جدول ۱ـ۳ـ مشخصات عمومی مراتع مورد بررسی
ردیف | نام طرح مرتعداری | مساحت طرح (هکتار) | دام موجود (واحد دامی) |
دام مجاز | نوع بهره برداری |
۱ | گردو تاک | ۶/۴۰۰ | ۱۴۹۰ | ۵۰۰ | مشاعی |
۲ | موردراز عرف ۱ | ۳۵/۳۸۱ | ۱۱۵۰ | ۵۳۳ | مشاعی |