انتخاب نمونه به روش تصادفی ساده یک روش انتخاب نمونه ای است که در آن تمامی افراد در یک جمعیت معین دارای شانسی یکسان در انتخاب شدن به عنوان نمونه هستند این روند شامل تعیین جمعیت،شناسایی هر عضودر جمعیت و انتخاب افراد برای نمونه بر اساس شانس و با بهره گرفتن از جدول اعداد تصادفی می شود. (لاننبرگ وایربای ۱۳۹۰،ص۸۳).
۳- ۶- ابزار گردآوری داده ها
در این پژوهش به منظور جمع آوری اطلاعات به روش میدانی وابزار پرسشنامه استفاده شده است ،پرسشنامه بعنوان یکی از متداولترین ابزار جمع آوری اطلاعات در تحقیقات پیمایشی ،عبارت است از مجموعه ای از پرسش های هدف مدار،که با بهره گیری از مقیاسهای گوناگون ،نظر ، دیدگاه و بینش یک فرد پاسخگو را مورد سنجش قرار می دهد.(خاکی،۱۳۷۸،ص،۲۴۲)
در این تحقیق ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که شامل ۱۷ سوال است
سطح مقیاس متغیرها
جهت تجزیه و تحلیل پرسشنامه از مقیاس اندازه گیری پنج گزینه ای (لیکرت) استفاده شده است و از گزینه خیلی کم تا خیلی زیاد (خیلی ضعیف تا خیلی قوی) مشخص شده است. مقیاسهای پنج گزینه ای لیکرت و نحوه نمره گذاری هر مقیاس به شرح ذیل می باشد.
جدول ۳-۲ جدول لیکرت
خیلی کم | کم | متوسط | زیاد | خیلی زیاد | |
امتیاز | ۱ | ۲ | ۳ | ۴ | ۵ |
۳-۷ - روایی و پایایی ابزار اندازه گیری
منظور از روایی این است که مقیاس و محتوای ابزار یا سوالات مندرج در ابزار دقیقا متغیر ها و موضوع مورد مطالعه را بسنجد یعنی اینکه هم داده های گرد آوری شده از طریق ابزار مازاد بر نیاز تحقیق نباشد و هم اینکه بخشی از داده های مورد نیاز در رابطه با سنجش متغیر ها در محتوای ابزار حذف نشده باشند یا به عبارت دیگر عین واقعیت را به خوبی نشان دهند.برای روایی این پرسشنامه باید گفت روایی آن مورد تایید استاد محترم راهنما قرار گرفته است.
پایایی ابزار که از آن به اعتبار ، دقت و اعتماد پذیری نیز تعبیر می شود ، عبارت است از اینکه اگر یک وسیله اندازه گیری که برای سنجش متغیر و صفتی ساخته شده در شرایط مشابه و در زمان یا مکان دیگر مورد استفاده قرار گیرد ، نتایج مشابهی آز آن حاصل شود ؛به عبارت دیگر ؛ ابزار پایا یا معتبر ابزاری است که از خاصیت تکرار پذیری و سنجش نتایج یکسان بر خوردار باشد(حافظ نیا ،۱۳۸۵ص ۱۵۵) برای پایایی پرسشنامه از آزمون الفای کرونباخ استفاده می شود.که فرمول آن به شرح ذیل می باشد.
ضریب آلفای کرونباخ از طریق فرمول زیر محاسبه شده است (سرمد وهمکاران ،۱۳۷۸،۱۶۹)
(۱)
که درآن : تعداد زیرمجموعه های سوال های پرسشنامه یا آزمون = j
واریانس زیرآزمون = SJ2
واریانس کل پرسشنامه یاآزمون = S2
برای اندازه گیری پایایی این پرسشنامه ابتدا تعداد ۳۰ پرسشنامه بین اعضای نمونه آماری پخش و پس از جمع آوری با کمک نرم افزار spss و از طریق آزمون الفای کرونباخ مقدار آن محاسبه شد این مقدار برابر با ۹۴/۰ به دست آمد
۳-۸ - روش جمع آوری اطلاعات
به منظور دستیابی به هدف نهایی تحقیق، در این پژوهش از دو شیوه به شرح ذیل جهت جمع آوری اطلاعات استفاده گردیده است:
الف- بررسی کتابخانهای: روش های کتابخانه ای در تمامی تحقیقات علمی مورد استفاده قرار می گیرد ، ولی در بعضی از آنها در بخشی از فرایند تحقیق ار این روش استفاده می شود و در بعضی از آنها موضوع تحقیق ار حیث روش ،ماهیتا کتابخانه ای است و از آغاز تا انتها متکی بر یافته های تحقیق کتابخانه ای است(حافظ نیا ،۱۳۸۵ ،ص۱۶۴)
ب- استفاده از پرسشنامه :یکی از روش های بسیار متداول در گرد آوری اطلاعات میدان روش پرسشنامه ای است که امر گرد آوری اطلاعت را در سطح وسیع ،امکان پذیر می سازد ودر تحقیقات توصیفی و نیز تحقیقات که از گستره جغرافیای زیادی برخوردار باشد یا افراد جامعه آماری و نمونه زیاد باشد معمولا از روش پرسشنامه ای استفاده می شود (حافظ نیا ،۱۳۸۵ ،ص۱۷۹)
۳-۹ - روش تجزیه و تحلیل داده ها
۳-۹-۱- آمار توصیفی
تحت عنوان کلی شاخصهای گرایش مرکزی و پراکندگی نام دارند (میانگین ،میانه، مد، فراوانی درصد فراوانی ،درصد معتبر،درصد تجمعی ،چولگی ،کشیدگی ،ماکزیمم ،مینیمم ،واریانس ،انحراف معیار وغیره ). آمار توصیفی مکانیزمی است که از طریق آن میتوان به اهداف فوق نائل گشت. در واقع از این نوع آمار برای بیان و تعیین ویژگیهای دادههای جمع آوری شده استفاده می شود.
۳-۹-۲- آمار استنباطی
در این تحقیق ما بیشتر از این نوع آمار بهره برده ایم. در آمار استنباطی هدف اصلی پژوهشگر کسب اطلاع در مورد گروه های کوچک نیست بلکه وی علاقمند است تا از طریق این یافته ها، اطلاعات لازم را در مورد جامعه ای که این گروه کوچک از آن انتخاب شده است را بدست آورد. به بیان دیگر هدف پژوهشگر، تعمیم اصول و یافته ها به گونه ای است که بتواند حوادث را تبیین و پیش بینی کند. برای استنباط ویژگیهای یک گروه بزرگ، از طریق یافته های حاصل از یک گروه کوچک، از آمار استنباطی استفاده می شود.
۳-۱۰- آزمون های تحقیق
. در رابطه با مدل رگرسیون کل تغییرات در متغیر وابسته (Y) را می توان به تغییرات توضیح داده شده و تعیین شده که به رابطه Xو Y نسبت داده میشود و تغییرات توضیح داده نشده (تعیین نشده ) که به عواملی به جز رابطه بین X و Y نسبت داده میشود تفکیک کرد. کل تغییرات عبارتست از اختلاف بین Y مشاهده شده از میانگین خود و تغییرات توضیح داده شده عبارتست از اختلاف بین میانگین مقادیر Y و ( مقادیر Y که براساس مدل رگرسیون پیش بینی میشود ) تغییرات توضیح داده نشده عبارتند از : آن میزان تغییرات در Y که توسط خط رگرسیون توضیح داده نشده است مربوط است به اختلاف بین Y ( مقدار واقعی Y ) و ( مقدار پیش بینی شده Y به ازای مقادیر خاصی از X ) تغییرات توضیح داده نشده + تغییرات توضیح داده شده = کل تغییرات (پراکندگی ) SST= SSR+SSE
شاخصی که برای نمایش کل تغییرات مورد استفاده قرار می گیرد . مجموع مجذورات نامیده میشود