۳
شدید
۳۴/۲
سنگریزه عمقی
۱
کم
۱
شیب
شکل ۴-۴ نقشه شدت بیابانزایی از نظر معیار خاک در منطقه مورد مطالعه (مدل MEDALUS)
شکل ۴-۵ نقشه شدت بیابانزایی از نظر معیار خاک در منطقه مورد مطالعه (مدل IMDPA)
۴-۱-۱-۳- معیار اقلیم
منطقه مورد مطالعه از جهت ویژگیهای اقلیمی دارای شرایط خشک و بیابانی است. میانگین بارندگی ایستگاه دشت مهران بعنوان ایستگاه معرف معادل ۶/۱۹۳ میلیمتر میباشد. همجنین توزیع زمانی بارندگی در منطقه پراکنش منظمی نداشته و در بسیاری از سالها در چند ماه از سال هیچگونه بارندگی رخ نمیدهد. نکته قابل توجه دیگر آن است که بر اساس تحقیقات محلی و صحرایی مشخص گردید که توزیع مکانی بارندگی نیز با تفاوتهای زیادی همراه است. در مجموع با وجود اینکه عوامل بیابانزایی در محدوده مورد مطالعه متعدد است، ویژگیهای اقلیمی منطقه نیز یکی از مهمترین این عوامل میباشد. همانطور که در متدولوژی کلی بیان شد پتانسیل اقلیمی بیابانزایی منطقه تابع میزان بارش سالانه، شاخص خشکی، شاخص خشکسالی و استمرار خشکسالی در مدل IMDPA وتابع میزان بارش سالانه، شاخص خشکی و استمرار خشکسالی در مدل MEALUS میباشد. ذیلاً به ارزیابی هر کدام از شاخص ها در منطقه دشت مهران پرداخته می شود.
۴-۱-۱-۳-۱ میزان بارندگی
منطقه مورد مطالعه از نظر میزان بارش در کلاس متوسط بیابانزایی در مدل IMDPA و خیلیشدید بیابانزایی در مدلMEDALUS قرار میگیرد (جداول۳-۱۲و۳-۱۳). شکل(۴-۶) نقشههای همبارش را در محدوده مطالعاتی دشت مهران نشان میدهد. دقیقترین روش در تعیین میانگین بارندگی یک منطقه استفاده از منحنیهای همبارش آن میباشد. منظور از منحنیهای همبارش، مکان هندسی نقاطی است که مقدار بارندگی آن در زمان تداوم باران یکسان باشد. در این روش ابتدا باید ایستگاههای بارانسنجی را روی یک نقشه مناسب نمایش داده، سپس خطوط همبارش را با توجه به مقدار بارندگی ایستگاهها رسم کرد. روشهای مختلفی برای برآورد توزیع مکانی بارندگی با در دست داشتن داده های نقطهای وجود دارد. از جمله این روشها میتوان به تیسن، عکس فاصله و زمین آمار اشاره نمود. روشهای زمینآماری به علت درنظر گرفتن همبستگی بین داده ها و ساختار مکانی در برآورد، توزیع مکانی از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. در این قسمت از روش آماری درون یابی IDW[24] (وزن دهی فاصله معکوس)، برای توزیع مکانی بارندگیها استفاده شده است.
شکل ۴-۶ نقشه همباران در منطقه مورد مطالعه
۴-۱-۱-۳-۲ شاخص خشکی
همانطور که قبلاً ذکر شده شاخص خشکی از رابطه ترانسو بدست آمد. در جدول (۴-۵) مقادیر شاخص ترانسو ایستگاههای مورد مطالعه برای دو مدل مذکور ذکر شده است.
جدول ۴-۵ مقادیر طولانیمدت شاخص خشکی ترانسو در منطقه دشت مهران
نام ایستگاه
شاخص ترانسو
مهران
۱۵/۰
بانرحمان
۱۴/۰
چنگوله
۱۶/۰