pH
(۱:۱۰)
EC
(۱:۱۰)
Ds/m
OM
(%)
OC
(%)
C/N
N
(%)
P
(%)
۷٫۶۴
۱٫۱۲
۵۶٫۰۸
۳۲٫۹
۲۱٫۵۵
۱٫۵۵
۰٫۴
۱-۷-۸-رس[۱۰]
قطر این ذرات کمتر از ۰۰۲/ ۰ میلی متر است. قسمتی از رس با قطر کمتر از ۰۰۰۲/۰میلی متر کلوئید نامیده می شود. ذرات کلوئیدی مواد غذایی مورد نیاز گیاه را جذب سطحی خود کرده و در اختیار گیاه
قرار می دهند. سایر ذرات از نظر نگهداری آب و مواد غذایی اهمیّت چندانی ندارند.
خاکهایی که در آن مقدار رس از ۴۰ درصد بیشتر بوده و مقادیر شن و سیلت به ترتیب از۴۵ درصد و ۴۰ درصد کمتر است. تعداد دفعات آبیاری و یا تناوب آن در خاکهای رسی (Sandy Clay و Clay Silty ،Clay Loam ،Silty Clay Loam ،Clay ) کمترین و در خاک های شنی، بیشترین است. از نظر زهکشی نیز هر قدر رس خاک بیشتر باشد، کارایی زهکشهای زیر زمینی کمتر است.
تاثیر کلی ذرات اجزای خاک بر بعضی از خصوصیات و رفتار خاک ها به صورت خلاصه در جدول(۱-۳)ارائه شده است.
جدول(۱-۳) تاثیر کلی ذرات اجزای خاک بر بعضی از خصوصیات و رفتار خاک ها
۱-۷-۹-خاک برگ
بقایای گیاهی که در پائیز جمع آوری شده و در گودال ریخته می شود. این مخلوط را هر از چند گاهی باید آبپاشی نمود و هم زد که پس از سرند نمودن تبدیل به خاکی نرم و قهوهای میگردد ( نوری و همکاران، ۱۳۸۹).
۱-۸-بررسی فعالیت های زیستی
۱-۸-۱-گونه های فعال اکسیژن(ROS) [۱۱]
وجود اکسیژن مولکولی در اتمسفر زمین به موجودات هوازی امکان استفاده از اکسیژن را به عنوان گیرنده نهایی الکترون در تنفس سلولی میدهد که بازده انرژ ی بالاتری نسبت به تخمیر دارد ( Dismukes et al., 2001 ).
حالت بنیادی یا Ground state اکسیژن نسبتاً غیر فعال است، اما طی متابولیسم طبیعی سلول و هم چنین در نتیجه تنشهای مختلف محیطی حالتهای برانگیخته بسیار فعال از قبیل گونه های فعال اکسیژن و مشتقات آنها تولید می شود (Mittler et al., 2004).
ROS از اکسیژن و یا از طریق واکنش های انتقال انرژی یا الکترون به وجود خواهد آمد (Mittler, 2002).
گونه های فعال اکسیژن حاصل متابولیسم طبیعی سلول در گیاهان میباشند با این وجود تحت شرایط تنش تعادل بین تولید و حذف گونه های فعال اکسیژن به هم خواهد خورد . در چنین شرایطی گونه های فعال اکسیژن به سرعت آنزیمها را غیر فعال می کنند، به اندامکهای سلولی در گیاهان آسیب میرسانند و غشاها را از رنگیزه ها، پروتئین ها و لیپیدها تخریب می کنند و degradation طریق القاء سرانجام باعث مرگ سلولی میشوند. گونه های فعال اکسیژن علاوه بر تخریب ماکرومولکول ها به عنوان یک پیام در مسیرهای انتقال پیام [۱۲] نیز عمل کرده و هم چنین به عنوان یک پیام بر ثانویه در مسیرهای متنوع نموی در گیاهان میباشند.
گونه های فعال اکسیژن شامل رادیکال سوپر اکسید [۱۳]، رادیکال هیدروکسیل ،[۱۴] رادیکال هیدروپرکسیل ،[۱۵] پراکسید هیدروژن ،[۱۶] رادیکال آلکوکسی [۱۷]، رادیکال پراکسی ،[۱۸] اکسیژن یکتایی و[۱۹] کربونیل برانگیخته [۲۰]
میباشند که همگی برای گیاهان سمی میباشند. ( Karuppanapandian et al. 2006).
۱-۸-۱-۱-تنش اکسیداتیو در گیاهان و عوامل ایجاد کننده آن
در گیاهان گونه های فعال اکسیژن محصولات فرعی طبیعی مسیرهای متابولیکی مختلف میباشند و در اندامک های سلولی از قبیل کلروپلاست، میتوکندری، پراکسیزوم و شبکه آندوپلاسمی تولید میشوند اما تحت شرایط تنش تعادل بین تولید و حذف گونه های فعال اکسیژن در اجزا سلولی گیاهان به هم خواهد خورد. در واقع تنش اکسیداتیو به صورت عدم تعادل بین اکسیدان ها و آنتیاکسیدان ها به نفع اکسیدان های ایجاد کننده آسیب تعریف شده است . در گیاهان تنشهای مختلف محیطی مانند: نور زیاد، شوری، خشکی، گرما، انجماد، ایجاد زخم، اوزون، فلزات سنگین، پاتوژن ها، آلودگی هوا و علف کش ها، تولید بیش از حد گونه های فعال اکسیژن را القا می کنند که به آسیب اکسیداتیو سلولی منتج می شود( Mafakheri et al., 2010)