+۱۳.۴
-۲۹.۸
۵۰
-.۴۵
-۲۹.۵
-۲۹.۹
۷۰
-۱۶.۴۲
-۱۳.۴
-۲۹.۸
۱۰۰
با توجه به نتایج جدول (۴-۸)، افزایش دما تأثیر چندانی برروی انرژی آزاد گیبس جانشینی کل ندارد ولی به طور کلی میتوان گفت که در دمای بالاتر سهم واندروالس کاهش مییابد و سهم الکتروستاتیک افزایش مییابد.
۴-۵-۶- فرایند ۶ : واکنش جانشینی یک مولکول مهمان هیدروژن سولفید به جای یک مولکول متان در قفس کوچک هیدرات گازی sI
(۶L-CH4,2S-CH4) → (۶ LCH4+1S-CH4,1SH2S )
نمودار برای واکنش جانشینی یک مولکول مهمان هیدروژن سولفید بهجای یک مولکول متان در قفس کوچک هیدرات گازی sI، در شکل (۴-۱۴) نشان داده شده است با انتگرالگیری از سطح زیر منحنی مقدارG ∆ محاسبه شده این واکنش جانشینی برابر با +۲۷.۶۷۴۹۰ بهدست آمده است.
شکل ۴- ۱۴- نمودار برحسب λ در واکنش جانشینی یک مولکول مهمان هیدروژن سولفید به جای یک مولکول متان در قفس کوچک هیدرات گازی sI در دمای ۵۰ کلوین
۴-۵-۷- فرایند ۷: واکنش جانشینی دو مولکول مهمان هیدروژن سولفید به جای دو مولکول متان در قفس کوچک هیدرات گازی sI
(۶L-CH4,2S-CH4) → (۶ LCH4+2S-H2S )
نمودار برای واکنش جانشینی دو مولکول مهمان هیدروژن سولفید بهجای دو مولکول متان در قفس کوچک هیدرات گازی sI، در شکل (۴-۱۵) نشان داده شده است با انتگرالگیری از سطح زیر منحنی مقدارG ∆ محاسبه شده این واکنش جانشینی برابر با -۲۲.۴۸۴۷۵ بهدست آمده است
شکل ۴- ۱۵- نمودار برحسب λ در واکنش جانشینی دو مولکول مهمان هیدروژن سولفید به جای دو مولکول متان در قفس کوچک هیدرات گازی sI در دمای ۵۰ کلوین
۴-۶- محاسبهی خواص ساختاری و ترمودینامیکی
در این تحقیق، خواص ساختاری که شامل تابع توزیع شعاعی و خواص ترمودینامیکی که شامل وابستگی دمایی حجم، ضریب انبساط گرمایی خطی و ضریب تراکم پذیری همدما در هیدرات گازی sI یکتایی و هیدرات گازی sI دوتایی (متان+هیدروژن سولفید) بررسی شده است که در بخشهای بعدی به طور مفصل بیان شده است.
۴-۶-۱- تابع توزیع شعاعی
تابع توزیع شعاعی[۶۸]، نشان دهنده توزیع اتمها در اطراف یک اتم است. به طور اختصاصیتر، این تابع متناسب با احتمال یافتن دو اتم که در فاصلهی r±Δr قرار دارند،است. در شکل (۴-۱۶) توزیع اتمها در اطراف یک اتم نشان داده شده است. تابع توزیع شعاعی، مهمترین و آسانترین روش برای تصور تابع توزیع موضعی است[۱۷].
RDF تابع مفید در مکانیک آماری میباشد و با بهره گرفتن از این تابع میتوان خواص ترمودینامیکی را با فرض تقریب جمعپذیر جفتگونه محاسبه نمود. بهعلاوه، شکل RDF می تواند راهنمای خوبی برای تشخیص حالت ماده و سامانه مدل مربوطه باشد[۱۷]. RDF یک مایع در شکل (۴-۱۷) نشان داده شده است[۲۲].
شکل ۴- ۱۶- نمودار توزیع اتمها در اطراف یک اتم
شکل ۴- ۱۷- نمودار RDF برحسب r برای یک مایع [۲۲]
مولکولها در یک ساختار جامد در یک شبکه آرایش یافتهاند و اصطلاحاً گفته می شود که دارای نظم بلند بُرد میباشند، یعنی اساساً در یک فاصله نامحدود موقعیت مولکولها نسبت به یک مولکول دلخواه تغییر نمیکند.
فاز مایع فقط نظم کوتاهبرد را با چند پیک که تقریباً به اندازه یک قطر مولکولی فاصله دارند، نشان میدهد. در حالت مایع، پیکهای RDF، که نشاندهنده نظم موضعی میباشند، به پوستههای کئوردیناسیون ارتباط دارند.
از آنجا که مکان اتمهای منفرد بهعنوان تابعی از زمان در محاسبات دینامیک مولکولی وارد میشوند، RDF را میتوان به آسانی از مسیرهای دینامیک مولکولی با بهره گرفتن از معادله (۴-۱۷) بهدست آورد:
(۴-۱۷)
که N(r,Δr)، تعداد اتمها در پوستهی کروی به شعاع r و ضخامت Δr میباشد. ρ چگالی عددی است، ))؛ N تعداد کل اتمها و V(r,Δr) حجم پوستهی کروی میباشد. اگر میانگین زمانی را روی M گام زمانی بنویسیم، خواهیم داشت:
(۴-۱۸)
نمودار تابع توزیع شعاعی برای بررسی همبستگیهای مختلف بین اتمها از روی داده های فایل RDFDATA که یکی از فایلهای خروجی شبیهسازی است، رسم می شود.
نمودارهای تابع توزیع شعاعی RDF برای سامانههای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است که این سامانههای مختلف شامل :
هیدرات گازی sI متان با مدل TIP4P آب
هیدرات گازی sI متان با مدل SPC/E آب
هیدرات گازی sI هیدروژن سولفید با مدل TIP4P آب
هیدرات گازی sI دوتایی (متان+هیدروژن سولفید) که در هر قفس بزرگ یک مولکول مهمان هیدروژن سولفید و در هر قفس کوچک یک مولکول مهمان متان قرار دارد (۶LH2S , 2SCH4) که از مدل TIP4P آب استفاده شده است.
۵- هیدرات گازی sI دوتایی (متان+هیدروژن سولفید) که در هر قفس بزرگ یک مولکول مهمان متان و در هر قفس کوچک یک مولکول مهمان هیدروژن سولفید قرار دارد (۶LCH4 , ۲S H2S) که از مدل TIP4P آب استفاده شده است.
نمودار تابع توزیع شعاعی برای هیدرات گازی sI متان با مدل TIP4P آب برای اتم کربن مولکول متان در قفس بزرگ (Cl) با اتم اکسیزن آب هیدرات (OW) [RDF(Cl-OW)] و برای اتم کربن مولکول متان در قفس کوچک (Cs) با اتم اکسیزن آب هیدرات (OW) [RDF(Cs-OW)] به ترتیب در شکلهای (۴-۱۸) و (۴-۱۹) نشان داده شده است.
شکل ۴- ۱۸- RDF برای اتم کربن متان در قفس بزرگ (Cl) و اتم کربن متان در قفس کوچک (Cs) با اتم اکسیژن آب (OW) در دمای K50 با مدل TIP4P
شکل ۴- ۱۹- RDF برای اتم کربن متان در قفس بزرگ (Cl) و اتم کربن متان در قفس کوچک (Cs) با اتم اکسیژن آب (OW) در دمای K 275 با مدل TIP4P
شکلهای (۴-۱۸) و (۴-۱۹) نشان میدهد که افزایش دما باعث می شود پیکها کمی پهنتر شود و در قفسها کوچک مولکول متان در فاصله کمتری نسبت به اتمهای اکسیژن آب قرار دارد، همچنین پیکهای RDF مربوط به قفسهای کوچک منظمتر و تیزتر از قفسهای بزرگ هستند که این به دلیل تحرک کمتر مولکول متان در قفس کوچک نسبت به قفس بزرگ است.
نمودار تابع توزیع شعاعی برای هیدرات گازی sI متان با مدل SPC/E آب برای اتم کربن مولکول متان در قفس کوچک (Cs) و در قفس بزرگ (Cl) با اتم اکسیزن آب (OW) برای دمای ۵۰ کلوین در شکل (۴-۲۰) و برای دمای ۲۷۵ کلوین در شکل (۴-۲۱) نشان داده شده است
شکل ۴- ۲۰- RDF برای اتم کربن متان در قفس بزرگ (Cl) و اتم کربن متان در قفس کوچک (Cs) با اتم اکسیژن آب (OW) در دمای K50 با مدل SPC/E