** همبستگی معنی دار
۴-۵-۱- آزمون فرضیه اول :
در این آزمون فرض شده که بین عامل اقتصادی بهبود تکنولوژی و عامل فنی- اقتصادی ارتباط وجود دارد. در فرضیه بدلیل انجام تحلیل مسیر مدل تجربی نهایی و با توجه به نتایج جدول(۴-۸) و محاسبه ضریب همبستگی پیرسون[۶۵] برای آزمون ۱F و ۲F مقدار ۰٫۲۰۶ بدست آمده که در سطح اطمینان ۹۵% مقدار معنی داری[۶۶] عامل مورد نظر ۰٫۰۰۵ را نشان می دهد که از مقدارسطح خطای ۰٫۰۵ کمتر می باشد، در نتیجه فرض صفر رد شده، و همبستگی بین دو پارامتر مورد ارزیابی تایید می گردد.
۴-۵-۲- آزمون فرضیه دوم :
در فرضیه دوم ارتباط بین عامل اقتصادی در بهبود سطح تکنولوژی و عامل فنی و مهندسی مورد آزمون قرار گرفته است که بر اساس تحلیل مسیر مدل تجربی نهایی نمایش داده شده در نمودار (۴-۴) و براساس اطلاعات موجود در جدول (۴-۸) محاسبه ضریب همبستگی پیرسون برای آزمون ۱F و ۳F مقدار بدست آمده در سطح اطمینان ۹۵% مقدار معنی داری عامل مورد نظر ۰٫۲۲۵ را نشان می دهد که از میزان سطح خطای ۰٫۰۵ بیشتر بوده و فرض صفر تایید می شود، در نتیجه همبستگی بین دو پارامتر ارزیابی شده مورد تایید قرار نمی گیرد.
۴-۵-۳- آزمون فرضیه سوم :
در این آزمون فرض شده است، عامل اقتصادی بهبود سطح تکنولوژی بر عامل اجتماعی و فرهنگی تاثیر گذار است. بر اساس تحلیل مسیر مدل تجربی نهایی نشان داده شده در نمودار (۴-۴) و اطلاعات موجود در جدول شماره (۴-۸) و محاسبه ضریب همبستگی پیرسون برای آزمون ۱F و ۴F مقدار ۰٫۲۲۷ بدست آمده که در سطح اطمینان ۹۵% مقدار معنی داری عامل مورد نظر ۰٫۰۰۲ را نشان می دهد که از مقدارسطح خطای ۰٫۰۵ کمتر می باشد، در نتیجه فرض صفر رد شده، و همبستگی بین دو پارامتر مورد ارزیابی تایید می گردد.
۴-۵-۴- آزمون فرضیه چهارم :
در این آزمون فرض شده است؛ عامل فنی- اقتصادی بهبود سطح تکنولوژی با عامل فنی مهندسی ارتباط دارد. بر اساس تحلیل مسیر مدل تجربی نهایی نشان داده شده در نمودار (۴-۴) و اطلاعات موجود در جدول شماره (۴-۸) و محاسبه ضریب همبستگی پیرسون برای آزمون ۲F و ۳F مقدار ۰٫۳۰۹ بدست آمده که در سطح اطمینان ۹۵% مقدار معنی داری عامل مورد نظر ۰٫۰۰۰ را نشان می دهد که از مقدارسطح خطای ۰٫۰۵ کمتر می باشد، در نتیجه فرض صفر رد شده، و همبستگی بین دو پارامتر مورد ارزیابی تایید می گردد.
۴-۵- ۵ – آزمون فرضیه پنجم :
در این آزمون فرض شده است؛ عامل فنی- اقتصادی بهبود سطح تکنولوژی بر عامل اجتماعی و فرهنگی تاثیر گذار است. طبق بررسی و تحلیل مسیر مدل تجربی نهایی که در نمودار شماره (۴-۴) نشان داده شده است و اطلاعات موجود در جدول شماره (۴-۸) محاسبه ضریب همبستگی پیرسون برای آزمون ۲F و ۴F مقدار بدست آمده در سطح اطمینان ۹۵% مقدار معنی داری عامل مورد نظر ۰٫۰۷۵ را نشان می دهد که از میزان سطح خطای ۰٫۰۵ بیشتر بوده و فرض صفر تایید می شود، در نتیجه همبستگی بین دو پارامتر ارزیابی شده مورد تایید قرار نمی گیرد.
۴-۵- ۶ – آزمون فرضیه ششم :
در آزمون فرض فوق ارتباط و تاثیر عامل فنی و مهندسی بر عامل اجتماعی و فرهنگی مورد آزمون قرار می گیرد. طبق بررسی و تحلیل مسیر مدل تجربی نهایی که در نمودار شماره (۴-۴) نمایش داده شده و اطلاعات موجود در جدول شماره (۴-۸) و محاسبه ضریب همبستگی پیرسون برای آزمون ۳F و ۴F مقدار ۰٫۲۰۲ بدست آمده که در سطح اطمینان ۹۵% مقدار معنی داری عامل مورد نظر ۰٫۰۰۶ را نشان می دهد که از مقدار سطح خطای ۰٫۰۵ کمتر می باشد، در نتیجه فرض صفر رد شده و همبستگی بین دو پارامتر مورد ارزیابی تایید می گردد.
با توجه به نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه های تحقیق حاضر این نتایج در فرضیه اول: بدین معنی است که ارتباط مستقیمی بین دو عامل اقتصادی و فنی - اقتصادی بهبود سطح تکنولوژی بصورت معنا داری وجود داشته بنابراین تغییر در وضعیت اقتصادی می تواند بر عوامل فنی و اقتصادی بصورت توام موثر واقع گردد. فرضیه دوم: و در عمل بر اساس تحلیل مسیر مدل تجربی نهایی، و محاسبه ضریب همبستگی پیرسون بدست آمده می توان چنین استنباط نمود که ارتباط و همبستگی معناداری بین دو عامل اقتصادی و فنی مهندسی بصورت مستقیم و بی واسطه وجود ندارد. یعنی به تنهایی عامل اقتصادی نمی تواند موجب ارتقاء و بهبود تکنولوژی در ابعاد فنی و مهندسی گردد. که این مطلب نیز در فرضیه های دیگر تحقیق حاضر تایید می گردد. در فرضیه سوم: بر اساس تحلیل مسیر مدل تجربی نهایی و محاسبه ضریب همبستگی می توان نتیجه گرفت که عامل اقتصادی بهبود سطح تکنولوژی بر عامل اجتماعی و فرهنگی تاثیر گذار است زیرا هرچه میزان دانش فنی و بکار گیری تکنولوژی های نوین در صنعت برق افزایش یابد می تواند بر عوامل اجتماعی و فرهنگی تاثیر گذار باشد. فرضیه چهارم: بر پایه این فرضیه عامل فنی- اقتصادی بهبود سطح تکنولوژی با عامل فنی مهندسی ارتباط دارد. یعنی با ارتقاء دانش فنی و افزایش منابع اقتصادی بصورت توام ، بهبود سطح تکنولوژی میسر خواهد شد. فرضیه پنجم: بدین معنی است که ارتباط مستقیمی بین دو عامل فنی - اقتصادی و اجتماعی –فرهنگی بهبود سطح تکنولوژی بصورت موثر که بتواند موجب افزایش بهبود سطح تکنولوژی گردد وجود ندارد یعنی این عوامل نمی توانند به تنهایی باعث بهبود عوامل فنی و تکنولوژیک گردند. فرضیه ششم: دراین آزمون ارتباط و تاثیر عامل فنی و مهندسی بر عامل اجتماعی و فرهنگی مورد آزمون قرار گرفته که طبق بررسی و تحلیل مسیر مدل تجربی نهایی و نتایج تحلیل همبستگی فوق عوامل مزبور دارای همستگی معناداری با یکدیگر بوده که نشان می دهد با ارتقاء سطح تکنولوژی فنی اهداف فرهنگی و اجتماعی ناشی از بهبود وضعیت تکنولوژی قابل دسترس خواهد بود.
۴-۶- تحلیل معادلات رگرسیون در مدل تجربی نهایی
در این بخش از تحقیق به کمک روابط مستقیم و معکوس میان متغیرها ی اصلی و عامل ها یا به عبارتی متغیر مستقل یا اثر گذارنده و متغیر ملاک یا وابسته اثر پذیرنده؛ وضعیت روابط ریاضی معادلات میان اجزای موثر در ایجاد سازمان ارتباطی مدل تجربی تایید شده در بخش قبل تدوین خواهد شد. در تحلیل روش تحلیل رگرسیون مرحله ای مدل تحقیق حاضر، متغیر مستقل عامل فنی و مهندسی بهبود سطح تکنولوژی معرفی گردیده و سایر عوامل در مدل ارائه شده بعنوان متغیر وابسته نشان داده شده اند.
۴-۶-۱- رگرسیون مرحله اول :
در این مرحله به کمک معادل سازی متغیرهای وابسته به شرح تاثیرات آنها پرداخته خواهد شد. در این گام اول، متغیر۴ F یعنی عامل اجتماعی و فرهنگی بهبود تکنولوژی و متغیر۲ Fیعنی عامل فنی و اقتصادی بهبود تکنولوژی جهت تحلیل در نظر گرفته شده است. نتایج رگرسیون مرحله اول طی مندرجات جدول شماره (۴-۹) در زیر ارائه شده است:
عامل پیش بینی کننده
ضریب شیب منحنی پیش بینی
(Bi)
tضریب
(C.R)
سطح معنی داری
(Bi)
ضریب تعیین
(R2)
آماره تک واریانس
(F)
معنی داری ضریب ثابت
(A)
ضریب ثابت و عرض از مبداء
(A)
F4
۰٫۴۵۵
۲٫۷۹۱
۰٫۰۰۰
۰٫۷۳
۸٫۰۰۳
۰٫۰۰۰