۷/۰±۵۳/۲
هنگام لایروبی
۵۳/۰±۷/۵
بعد از لایروبی۱
۱۹/۴±۸۱/۷
بعداز لایروبی۲
شکل۴-۱۲ تغییرات میزان مواد آلی در نوبتهای قبل، در هنگام، بعد از لایروبی۱ و بعد از لایروبی۲
۴-۳ دانه بندی رسوبات
نتایج دانه بندی رسوبات نشان داد که جنس رسوبات رودخانهی اروند بیشتر از سیلت و رس است و بیشترین درصد رسوبات مربوط به ذرات ۶۳ میکرون و کوچکتر از آن میباشد. در نوبتهای مختلف قبل، در هنگام، بعد از لایروبی۱، بعد از لایروبی۲ به ترتیب ۶۲/۰±۳۶/۹۲، ۲۸/۰±۸/۹۵، ۱۵/۰± ۳۷/۹۲، ۵/۷±۱/۸۴ به دست آمد. بیشترین مقدار سیلت مربوط به هنگام لایروبی(۲۸/۰±۸/۹۵) و کمترین آن مربوط به بعد از لایروبی۲(۵/۷±۱/۸۴) اندازهگیری شد(شکل۴-۱۳) .توجه به هیستوگرام افزایش شن و ماسه به عنوان تکمیل کننده مفهوم چگونگی کاهش سیلت و رس آورده شده است(شکل۴-۱۴).
شکل۴-۱۳ تغییرات میزان سیلت و رس در نوبتهای قبل، در هنگام، بعد از لایروبی۱ و بعد از لایروبی۲
شکل۴-۱۴ تغییرات میزان شن و ماسه در نوبتهای قبل، در هنگام، بعد از لایروبی۱ و بعد از لایروبی۲
۴-۴ غلظت فلزات سنگین در رسوب مراحل مختلف نمونه برداری
مقایسه غلظت فلزات سنگین در نوبتهای مختلف قبل، در هنگام، بعد از لایروبی۱، بعد از لایروبی۲ (بر اساس نتایج حاصل از واریانس یک طرفه در سطح ۰۵/۰) نشان داد که بیشترین میانگین کادمیم در رسوب مربوط به مرحلهی هنگام لایروبی (۰۳/۰±۹۶/۰) میکروگرم بر گرم و کمترین آن مربوط به قبل لایروبی(۲۱/۰±۶۳/۰) میلی گرم بر گرم نشان داده شد. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه بین مراحل مختلف اختلاف معنی داری وجود داشت (۰۵/۰P< ANOVA,). شکل(۴-۱۵).
شکل۴-۱۵ تغییرات میزان غلظت فلز کادمیم در رسوب در نوبتهای قبل، در هنگام، بعد از لایروبی۱ و بعد از لایروبی۲
بیشترین میانگین سرب در رسوب مربوط به مرحلهی بعد از لایروبی۱ (۸/۱±۹/۱۱) میکروگرم بر گرم و کمترین آن مربوط به هنگام مرحله قبل از لایروبی(۵/۲±۲/۴) میکروگرم بر گرم نشان داده شد. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه بین مراحل مختلف اختلاف معنیداری وجود داشت (۰۵/۰P< ANOVA,).شکل(۴-۱۶).
شکل۴-۱۶ تغییرات میزان غلظت فلز سرب در رسوب در نوبتهای قبل، در هنگام، بعد از لایروبی۱ و بعد از لایروبی۲
بیشترین میانگین مس در رسوب مربوط به مرحلهی قبل از لایروبی (۸/۳±۹۸/۲۶) میکروگرم بر گرم و کمترین آن مربوط به هنگام لایروبی و یک مرحله بعد از آن(۷/۱±۷۴/۱۷) میکروگرم بر گرم نشان داده شد. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه بین مراحل مختلف اختلاف معنی داری وجود داشت (۰۵/۰P< ANOVA,).(شکل۴-۱۷).
شکل۴-۱۷ تغییرات میزان غلظت فلز مس در رسوب در نوبتهای قبل، در هنگام، بعد از لایروبی۱ و بعد از لایروبی۲
بیشترین میانگین روی در رسوب مربوط به مرحلهی قبل از لایروبی (۲/۱۹±۴/۱۱۹) میکروگرم بر گرم و کمترین مقدار درهنگام لایروبی (۲/۵±۸۵/۶۸) میکروگرم بر گرم نشان داده شد. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه بین مراحل مختلف اختلاف معنی داری وجود داشت(۰۵/۰P< ANOVA,). (شکل۴-۱۸).
شکل۴-۱۸ تغییرات میزان غلظت فلز روی در رسوب در نوبتهای قبل، در هنگام، بعد از لایروبی۱ و بعد از لایروبی۲
۴-۵ غلظت فلزات سنگین در آب نوبتهای مختلف نمونه برداری
مقایسه غلظت فلزات سنگین در نوبتهای مختلف قبل، در هنگام، بعد از لایروبی۱، بعد از لایروبی۲ (بر اساس نتایج حاصل از واریانس یک طرفه در سطح ۰۵/۰) نشان داد که بیشترین میانگین کادمیم در آب مربوط به مرحلهی در هنگام لایروبی (۰۱/۲۲±۱۶/۲۸) میکروگرم بر لیتر و کمترین آن مربوط به قبل از لایروبی و بعد از لایروبی۲(۰۴/۰±۱۵/۰)میکرو گرم بر لیتر نشان داده شد. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه بین مراحل مختلف اختلاف معنی داری وجود داشت (۰۵/۰P< ANOVA,). (شکل۴-۱۹).
شکل۴-۱۹ تغییرات میزان غلظت فلز کادمیم در آب در نوبتهای قبل، در هنگام، بعد از لایروبی۱ و بعد از لایروبی۲
بیشترین میانگین سرب در آب مربوط به مرحلهی بعد از لایروبی۱ (۱/۴±۱/۱۳) میکروگرم بر لیتر و کمترین آن مربوط به قبل از لایروبی(۹۵/۰±۱۱/۵) میکروگرم بر لیتر نشان داده شد. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه بین مراحل مختلف اختلاف معنی داری وجود داشت (۰۵/۰P< ANOVA,). شکل(۴-۲۰).
شکل۴-۲۰ تغییرات میزان غلظت فلز سرب در آب در نوبتهای قبل، در هنگام، بعد از لایروبی۱ و بعد از لایروبی۲
بیشترین میانگین مس در آب مربوط به مرحلهی در هنگام لایروبی (۶/۵±۸/۱۱)میکرو گرم بر لیتر و کمترین آن مربوط به قبل از لایروبی(۰۳/۰±۱۱/۰) نشان داده شد. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه بین مراحل مختلف اختلاف معنی داری وجود داشت (۰۵/۰P< ANOVA,). شکل(۴-۲۱).
شکل۴-۲۱ تغییرات میزان غلظت فلز مس در آب در نوبتهای قبل، در هنگام، بعد از لایروبی۱ و بعد از لایروبی۲
بیشترین میانگین روی در آب مربوط به مرحلهی هنگام لایروبی و دو مرحله بعد از آن (۲/۵±۵/۳۳) میکروگرم بر لیتر و کمترین آن مربوط به فبل از لایروبی(۳۹/۰±۱۶/۲) میکروگرم بر لیتر نشان داده شد. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه بین مراحل مختلف اختلاف معنیداری وجود داشت (۰۵/۰P< ANOVA,). شکل(۴-۲۲).
شکل۴-۲۲ تغییرات میزان غلظت فلز روی در آب در نوبتهای قبل، در هنگام، بعد از لایروبی۱ وبعد از لایروبی ۲
۴-۶ نتایج ضریب همبستگی فلزات آب و رسوب®
آنالیزهای آماری نشان داد که بین غلظت فلز سرب در رسوب و آب ارتباط معنی داری وجود دارد(۰۵/۰ P<) و ضریب همبستگی آن ۷۷/۰ میباشد. در صورتیکه فلزات کادمیم، مس و روی موجود در آب و رسوب ارتباط معنی داری نشان ندادند و ضریب همبستگی پیرسون در آنها به ترتیب ۲۳/۰ ، ۲۷/۰ و ۴۴/۰ به دست آمده است(شکل۴-۲۳).
شکل۴-۲۳- همبستگی غلظت فلزات در آب و رسوب بر حسب میکروگرم بر لیتر
۴-۷ شاخصهای اکولوژیک
میزان شاخصهای غنای گونهای مارگالف، شاخص تنوع شانون و شاخص غالبیت سیمپسون در مراحل مختلف قبل از لایروبی، در هنگام لایروبی، بعد از لایروبی۱ و بعد از لایروبی۲ به ترتیب برای شاخص غنای گونهای مارگالف ۴۰/۰±۳۷/۰، ۲۴/۰±۱۹/۰، ۴۴/۰±۳۸/۰ ، ۱۸/۰±۶۰/۰ به دست آمد. میانگین شاخص تنوع شانون در این چهار مرحله به ترتیب ۵۸/۰±۶۶/۰، ۵۲/۰±۴۳/۰، ۸۲/۰±۷/۰ ، ۳۳/۰±۱۹/۱ نشان داده است و این در صورتیست که میزان شاخص غالبیت سیمپسون ۳/۰±۶/۰، ۲۴/۰±۲۱/۰، ۱۴/۰±۱۲/۰ ، ۰۹/۰±۳۴/۰ محاسبه گردید. براساس نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه بین مراحل و ایستگاههای مختلف اختلاف معنی داری وجود داشت (۰۵/۰ANOVA, P< ). بیشترین میانگین شاخص غنای مارگالف مربوط به مرحلهی بعد ازلایروبی۲ (۱۸/۰±۶۰/۰) و کمترین آن مربوط به مرحلهی در هنگام لایروبی (۲۴/۰±۱۹/۰) میباشد. بیشترین میانگین شاخص تنوع شانون مربوط به مرحلهی بعد از لایروبی۲ (۳۳/۰±۱۹/۱) و کمترین میانگین مربوط در هنگام لایروبی (۵۲/۰±۴۳/۰) بود. برای شاخص غالبیت سیمپسون بیشترین میانگین مرحلهی قبل از لایروبی(۳/۰±۶/۰) و کمترین میانگین مربوط به بعد از لایروبی۱ (۱۴/۰±۱۲/۰) بود(شکل۴-۲۳).
شکل۴-۲۳ میزان تغییرات شاخصهای اکولوژیکی در نوبتهای قبل، در هنگام، بعد از لایروبی۱ و بعد از لایروبی۲
۴-۸ نتایج آزمون همبستگی[۳۳] بین تراکم ماکروبنتوزها و متغیرهای فیزیکی و شیمیایی
برای تعیین نوع و میزان ارتباط متغیرهای فیزیکی و شیمیایی با یکدیگر و با متغیرهای زیستی، آزمون همبستگی در دو سطح ۰۵/۰ و ۰۱/۰ انجام شد. اجرای آزمون به شکل پارامتری با ضریب همبستگی پیرسون صورت گرفت. که از این دو آزمون نتایج مشابهی به دست آمد. همبستگی بین متغیر فیزیکی دما با فاکتورهای فیزیکی اسیدیته، شوری، اکسژن محلول، هدایت الکتریکی[۳۴]، مواد جامد معلق[۳۵] ، دانه بندی
رسوبات و مواد آلی درون رسوب در سطح ۰۱/۰ معنی دار بوده است جدول مر بوط به همبستگی در پیوست۱ آمده است. همچنین متغیر بیولوژیک تراکم با دما، هدایت الکتریکی و TDS همبستگی مثبت در سطح ۰۱/۰ نشان داده است، و با دانه بندی رسوبات، همبستگی منفی در سطح ۰۱/۰ داشته است. این فاکتور بیولوژیک با شوری همبستگی مثبت در سطح ۰۵/۰ نشان داده است. همچنین فاکتورهای اسیدیته، دما، شوری، کدورت، تقاضای اکسیژن بیولوژیکی و تقاضای اکسیژن شیمیایی با میزان کیفیت آب و حضور فلزات سنگین در ستون آب همبستگی در سطح ۰۱/۰ نشان دادند(جدول۴-۲).
جدول(۴-۲) میزان همبستگی بین فاکتورهای محیطی و تراکم ماکروبنتوزها