۷,۱,۶,۸,۶,۱,۷
۸,۱,۶,۷,۶,۱,۸
۶
با انتخاب درست زمانهایT0، T2 ,T1تعداد کلیدزنی در یک سیکل به حداقل میرسد، شکل(۲-۱۷) زمانها به همراه توالی کلیدزنی نمایش داده شده است.
شکل(۲-۱۷): نمونه ای از زمان توالی کلیدزنی
فصل سوم
جبران توان راکتیو در اینورترهای متصل به تولید پراکنده (DG)
مقدمه -۱-۳
سیستمهای تولید پراکنده (DG)بر اساس انرژیهای تجدیدپذیر و غیرقابلتجدیدپذیر میباشند، که از مباحث روز بازار تجارت میباشد. خصوصیات سیستم تولید پراکندهDG)) کاهش هزینه سرمایه گذاری، عکس العمل سریع سیستم، انعطافپذیری و قابلیت اطمینان بالا میباشد و انواع آن شامل توربینهایگازی، میکروتوربینها، سیستم فوتوولتائیک و توربینبادی میباشد و با بهره گرفتن از سیستمهای تولید پراکنده میتوان بازده بالا و عملکرد خوبی در سیستم قدرت ایجاد نمود.
مهمترین بخش سیستمهای پراکنده، بخش کنترلی آن میباشد. ۱- کنترل سمت ورودی، برای استخراج ماکزیمم توان از منبع ورودی ۲- کنترل سمت شبکه، کنترل توان اکتیو تولیدی شبکه، کنترل توان راکتیو انتقالی بین DPGS و شبکه کنترل جریان(PWM-VSI) مربوط به اتصال تولید پراکنده و شبکه میباشد و از مزایای آن پاسخ سریع سیستم میباشد. استراتژی کنترل جریان شامل کنترلramp ، کنترل هیسترزیس و کنترل پیشگویانه میباشد[۵].
مقایسهکننده ramp : سیگنال خطای جریان با شکل موج مثلثی مقایسه میگردد که موجب ایجاد پالس آتش اینورتر میگردد، از مزایای آن کلیدزنی اینورتر سبب محدودنمودن فرکانس شکل موج مثلثی و موجب ایجاد هارمونیک با فرکانس ثابت میگردد. پاسخ سیستم نیاز به حلقهی فیدبک پایدار دارد، که به پارامترهای بار بستگی دارد و در حالت ماندگار اندازه خطا بالا میرود.
کنترل پیشگویانه: در این روش کنترلی به محاسبهی ولتاژ اینورتر مورد نیاز برای اعمال جریان مطابق با جریان مرجع می پردازد و اقدام برای بهینهنمودن پاسخ زمانی سیستم صورت میگیرد و برای
بهینهنمودن باید در مورد پارامترهای بار اطلاعاتی را داشته باشیم.
کنترل هیسترزیس که از مزایای آن رفتار دینامیکی خوب آن میباشد و این رفتار به علت رفتار سریع سیستم میباشد و عیب این روش کنترلی، فرکانس کلیدزنی متغییر آن میباشد.
جبران توان راکتیو در سیستم، سبب کاهش ضریب توان، کاهش بازده و بهره برداری پایین از سیستم تولیدپراکنده میگردد.
۲-۳- روش کنترل جریان در سیستم متصل به شبکهVSI
کنترل جریان اینورتر منبع ولتاژ با کمک سنکرون نمودن شبکه با تولید پراکنده در شکل(۳-۱) نشان داده شده است.
شکل(۱-۳): اینورتر سه فاز متصل به شبکه
حلقهی کنترل شامل کنترل جریان هیسترزیس وفقی و حلقهی کنترل جریان هیسترزیس میباشد.
کانورترها به تحلیل اینورترهای متصل به باس PCC می پردازد. جریان مبدل بار برابر با IL در قالب سنکرون سه فاز در معادله(۳-۱) نشان داده شده است. زاویهی لحظهای برابر با θ و بردار ولتاژ PCC و شامل مدار PLL میباشد.
(۱-۳)
شکل:(۲-۳) بلوک دیاگرام کنترل جریان اینورترمتصل به منبع ولتاژ در شبکه سه فاز
شکل:(۳-۳) بلوک دیاگرام کنترل حلقه فاز(PLL)[7]
تبدیل در قالب dq میباشد و ولتاژ PCC شامل ترکیب q نمی باشد و با بهره گرفتن از کنترلرPI، فرکانس زاویهای مطابق با رابطه(۳-۲) محاسبه می شود و زاویهی انتقال مطابق با رابطه (۳-۳) می باشد.
(۲-۳)
(۳-۳)
با فرض اینکه ترکیب صفر نداریم و در شکل(۳-۳) و فرمول (۳-۱) از I0,v0 صرف نظر میکنیم.
توان اکتیو تولیدی DG از رابطه زیر محاسبه می شود.
(۴-۳)
(۵-۳)
(۶-۳)
(۷-۳) ۳-۳- آنالیز کنترل جریان هیسترزیس و کنترل جریان هیسترزیس وفقی
کنترل جریان هیسترزیس تکنیکی مناسب برای به کار بردن کنترل جریان اینورتر منبع ولتاژ
میباشد و خصوصیت کنترل جریان باند هیسترزیس در وضعیت ناپایدار، پاسخ سریع و دقت بالای آن
میباشد، ولی معایب هیسترزیس، فرکانس کلیدزنی غیر یکنواخت که موجب نویز صوتی و طراحی فیلتر ورودی دشوار میگردد. روش کار به این صورت است که جریان خطی متصل با جریان خطی مرجع مقایسه میگردد و معادله(۳-۷) حاصل میگردد. مقدار جریان خطی مرجع اینورتر و مقدار جریان خطی اینورتر متصل به شبکه را به ترتیب با i , i ref نمایش می دهند و δ برابر با اختلاف جریان خطی مرجع اینورتر و مقدار جریان خطی اینورتر متصل به شبکه میباشد.
منطق سوئیچ ها به این صورت میباشد
۱- HB < δ سوئیچ بالایی خاموش و سوئیچ پایینی روشن می باشد (S4=1 ,S1=0)
۲- < -HB δ سوئیچ بالایی روشن و سوئیچ پایینی خاموش میباشد (S4=0 ,S1=1 )
روش کلیدزنی برای فاز B,C مشابه بالا میباشد و پهنای باند هیسترزیس برابر با HB میباشد. کنترل جریان باند هیسترزیس وفقی با تغییر پهنای باند هیسترزیس مطابق با تغییرات لحظهای جریان میباشد و مینیمم نمودن تاثیر اعوجاج جریان در شکل موج نشان داده شده است.
شکل(۳-۴) جریانPWM و شکل موج را برای فاز A نشان داده شده است. جریانia تلاقی آن با باند هیسترزیس پایین در نقطهی ۱ میباشد و سوئیچ S1روشن میگردد.
جریان خطی بالایی با برخورد با باند بالایی در نقطهی p قطع داده می شود و در این حالتS4 روشن میگردد و زمان کلیدزنی در t2,t1 در شکل(۳-۴) نشان داده شده است.
۳-۴- روش کنترل جریان در محدوده هیسترزیس روش کنترل جریان در محدوده هیسترزیس در واقع یک روش کنترل لحظهای جریان خروجی اینورتر میباشد. بدین ترتیب که جریان خروجی با جریان مطلوب مقایسه شده و آنرا در یک محدوده هیسترزیس دنبال مینماید. شکل موج مرجع با دامنه و فرکانس دلخواه تولید شده و با جریان واقعی خروجی مقایسه میگردد. لذا در این روش، جریان خروجی با کلیدزنیهای متوالی سوئیچها، جریان مرجع را در یک باند هیسترزیس دنبال می نماید. به این ترتیب اینورتر تبدیل به یک منبع جریان شده، که ریپل آن به محدوده هیسترزیس بستگی دارد. علاوه بر این روش کنترل جریان در محدوده هیسترزیس در واقع یک روش کنترل لحظهای جریان خروجی اینورتر میباشد. بدین ترتیب که جریان خروجی با جریان مطلوب مقایسه شده و آن را در یک محدوده هیسترزیس دنبال مینماید. اگر مقدار جریان واقعی از جریان مرجع(iref) بزرگتر شده و اختلاف آنها از باند هیسترزیس هم بیشتر شود، آنگاه سوئیچ S1 خاموش شده و سوئیچ S4 روشن میگردد، که در نتیجه ولتاژ خروجی اینورتر از+۰/۵E به -۰/۵E تغییر کرده و جریان شروع به کاهش مینماید. در صورتی که جریان واقعی از جریان مرجع(iref) کمتر بوده و این اختلاف به اندازه باند هیسترزیس پایین برسد، آنگاه سوئیچ S4 خاموش شده و سوئیچS1 روشن میگردد، که در نتیجه ولتاژ خروجی از
-۰/۵E به +۰/۵E تغییر یافته و جریان شروع به افزایش مینماید. لذا در این روش، جریان خروجی با کلیدزنیهای متوالی سوئیچها، جریان مرجع را در یک باند هیسترزیس دنبال مینماید. به این ترتیب اینورتر تبدیل به یک منبع جریان شده که ریپل آن به محدوده هیسترزیس بستگی دارد. علاوه بر این، فرکانس کلیدزنی نیز به مقدار باند هیسترزیس بستگی دارد. به عنوان مثال چنانچه باند هیسترزیس کوچک انتخاب شود، فرکانس کلیدزنی افزایش مییابد که در نتیجه ریپل جریان خروجی کاهش یافته ولی تلفات کلیدزنی افزایش پیدا می کند. البته مقدار باند هیسترزیس بایستی با حفظ تعادل بین ریپل جریان خروجی و تلفات کلیدزنی به طور بهینه انتخاب گردد.