پراکسید هیدروژن برای سلولهای گیاهی بخصوص اندامک کلروپلاست بسیار سمی است. زیرا در غلظتهای خیلی پایین، باعث ممانعت از فعالیت آنزیم های چرخه کلوین خصوصاً آنزیم های دارای گروه سولفیدریل مثل گلیسرآلدئید 3-فسفات دهیدروژناز و فروکتوز 1 و 6 بیسفسفاتاز میگردد . H2O2 به وسیله گليكولات اكسيداز در چرخه C2 تنفس نوري توليد می شود؛ بنابراین حذف پراکسید هیدروژن برای جلوگیری از آسیبهای سلولی ضروری است. آنزیم کاتالاز مسئول تجزیه آباکسیژنه به آب و اکسیژن مولکولی است و نیازی به ترکیب احیاء کننده همراه ندارند .
البته کاتالاز فقط در پراکسیزوم واقع شده است و به نور بسیار حساس است، بنابراین دامنه فعالیت آن برای سمزدایی آباکسیژنه محدود است. زمانی که مقدار ROS تحت شرایط تنش خیلی زیاد شود، در سمزدایی گونه های فعال شرکت می کند [Mittler, 2002] و آنزیم های دیگری باید در این سمزدایی سهیم باشند که از آن جمله میتوان پراکسیدازها را نام برد .
1-14-1-3-پراکسیدازها
پراکسیدازها گروهی از آنزیم های آنتیاکسیداتیو هستند که باعث تجزیه آباکسیژنه به وسیله اکسیداسیون یک ماده همراه میشوند و در سیتوزول، واکوئل، کلروپلاست و فضای خارج سلولی وجود دارند و بر اساس ترکیب همراهشان تقسیم بندی میشوند:
1-14-1-3-1-آسکوربات پراکسیداز (APX)
آسکوربات پراکسیداز آنزیم آنتیاکسیدانی است که در چرخه آسکوربات-گلوتاتیون شرکت می کند و فعالیت این چرخه در کلروپلاست، سیتوسول، پراکسیزوم و آپوپلاست گزارش شده است [Asada, 1999]. این آنزیم از آسکوربات، به عنوان عامل احیا کننده استفاده کرده و آباکسیژنه را به آب و اکسیژن تجزیه می کند و در گیاهان تحت تنش خشکی و شوری به کرات مطالعه شده است .
میل ترکیبی زیاد آسکوربات پراکسیداز به آباکسیژنه نشان میدهد که چرخه آسکوربات-گلوتاتیون نقش حیاتی در کنترل سطح ROS در اندامکهای سلولی دارد [Mittler, 2002].
1-14-1-3-2- گایاکول پراکسیداز (GPX)
این آنزیم از اکسیداسیون ترکیبات فنلی مثل گایاکول برای سمزدایی و تجزیه آباکسیژنه استفاده می کند و در سیتوسول، واکوئل و دیواره سلولی دیده می شود [Blokhina., 2003].
منظور از ترکیبات دهنده () ترکیبات فنولی مثل گایاکول است که میتوانند به عنوان دهنده الکترون به پراکسید هیدروژن عمل کنند.
1-14-2- اثرات تنش شوری بر فعالیت آنزیم های پراکسیداز، کاتالاز،آسکوربات پراکسیداز در بادام و ساير درختان ميوه
گزارش شده است که تنش شوری، هومئوستازی پتانسیل آب و توزیع یون را هم در سطح سلول و هم در سطح کل گیاه برهم میزند و موجب تنش اسمزی می شود. این کمبود آب موجب ایجاد گونه های اکسیژن واکنش پذیر(ROS) مانند سوپراکسید هیدروژن، رادیکال هیدروکسید و اکسیژن می شود. این اکسیژنهای فعال شده سیتوزولی، موجب اختلال در متابولیسم از طریق خسارت اکسیداتیو بر لیپیدها، پروتئینها و اسیدهای نوکلئیک می شود و فعالیت آنزیم های اکسیدانت مانند کاتالاز، پراکسیداز، آسکوربات و گلوتامین رداکتاز را تحت تنش افزایش میدهد .
فعاليت آنزيمهای آنتياكسيدا نتي مانند كاتالاز، آسكوربات پراكسيداز، پراكسيداز، گلوتاتيون ردوكتاز و سوپراكسيد ديسموتاز تحت تنش شوري در گياهان افزايش پيدا می کنند و ارتباطي بين ميزان آنزيمها و مقاومت به شوري وجود دارد .
تحمل به شوري، به يك سيستم آنتي اكسيداني كارآمد بستگي دارد و در ارقام متحملتر و در سطوح بالاي شوري، ميزان فعاليت آنزيمهاي آنتي اكسيدان بيشتر است .
رهنمون و همکاران ]1392[، تأثير سطوح مختلف شوري را روي تغييرات آنزیمی در 47 ژنوتیپ بادام بررسی و گزارش کردند که به موازات انباشت يونهاي سديم و كلر در برگ، فعاليت آنزيمهاي آنتي اكسيدان كاتالاز و آسكوربات پراكسیداز با افز ايش سطوح نمك تا 75 میلی مول روند افزايشي معنیداری داشت. فعاليت آنزيم پراكسيداز تا سطح شوري 50 ميلي مول افزايشي و در سطوح بالاتر، كاهشي بود.
سرخه و همکاران ، اثر تنش شوری در چهار سطح 0، 40، 80 و 120 میلی مولار را بر تغییرات فعالیت آنزیم های کاتلاز، پراکسیدار و سوپراکسید دیسموتاز در 8 جنس مختلف بادام شامل P. reuteri، P. lycioides ،P. glauca ، P. elaagnifolia، P. arabica،P. oreientalis ، P. communis و P. scoparia بررسی و گزارش کردند که فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز در تمامی جنسهای مطالعه شده با افزایش غلظت شوری تا 120 میلی مولار، به طور معنیداری افزایش یافت. بهطوریکه بیشترین فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز در سطح تنش شوری 120 میلی مولار و در جنسهای P. reuteri،P. glauca ، P. arabica و P. scopariaمشاهده شد. فعالیت آنزیم پراکسیداز نیز در تمامی جنسهای مطالعه شده با افزایش غلظت شوری تا 120 میلی مولار، افزایش یافت ولی تنها در جنسهای P. arabica و P. lycioides، میزان افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز در سطح 120 میلی مولار نسبت به سطح شوری 80 میلی مولار معنیدار بود. فعالیت آنزیم کاتالاز نیز در تمامی جنسهای مطالعه شده با افزایش غلظت شوری تا 40 میلی مولار، به طور معنیداری نسبت به گیاهان شاهد، افزایش یافت. سپس با افزایش بیشتر غلظت شوری و در سطوح 80 و120 میلی مولار، میزان فعالیت آنزیم کاتالاز به طور معنیداری نسبت به گیاهان شاهد، کاهش یافت. در مجموع صفات بررسی شده در این تحقیق، جنسهای P. reuteri،P. glauca و پس از آنها جنس P. scoparia که بهترتیب دارای بالاترین میزان فعالیت در آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز بودند، به عنوان متحملترین جنسهای بادام به شوری تشخیص داده شدند.
اثر تنش خشکی در چهار سطح 0، 6/0-، 1-، 5/1- مگا پاسکال بر میزان فعالیت آنریم پراکسیداز در دو رقم انگور شاهانی و بیدانه سفید بررسی و گزارش شد که فعالیت این آنزیم با افزایش سطح تنش خشکی تا 1- مگاپاسکال به طور معنیداری نسبت به گیاهان شاهد افزایش یافت و میزان فعالیت آن در رقم شاهانی بیشتر از رقم بیدانه سفید بود ]طلایی و همکاران، 1390[.
اثر تنش خشکی در دو سطح شاهد و 5/1- مگاپاسکال بر میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز در 6 رقم زيتون زرد، روغني، فيشمي، نبالي، آربكين و گوردال) طي سه مرحله متناوب (تنش و آبياري مجدد بررسی و گزارش شد كه با افزايش تنش خشكي فعالیت آنزیم پراکسیداز در برگ تمامی ارقام مورد مطالعه به طور معنیداری افزایش يافت و ميزان آن در ارقام مختلف زيتون متفاوت بود ]ضرابی و همکاران، 1389[.
1-14-3- اثرات تنش شوری بر محتوای پراکسید هیدروژن در بادام و ساير درختان ميوه
اکسید نمودن اسیدهاي آمینه مهمی نظیر تریپتوفان، هیستیدین و متیونین ناشی از اثرات مخرب رادیکال سوپراکسید میباشد et al., 2001] [Breusegem. همچنین دلیل سمیت بیولوژیک پراکسید هیدروژن را به اکسید نمودن گروههاي تیول نسبت می دهند . بعلاوه برخي از آنزيمهاي چرخه كالوين نظير ريبولوز بيفسفات كيناز و بيفسفاتازها به مقادیر غیر طبیعی و بالايی به اين ماده حساس بوده و فعاليت آنها در اين شرايط كاهش مييابد. کاهش فعاليت آنزيمهاي مذكور سبب كاهش تثبيت دیاکسید كربن در چرخه كالوين ميگردد . رادیکال هیدورکسیل، سمیترین شکل فعال احیاي ناقص اکسیژن است که از میل ترکیبی شدیدي با ماکرومولکولهاي حیاتی سلول، برخوردار میباشد .
از اين ميان آنزیمهاي كاتالاز، پراكسيداز و آسكوربات پراكسيداز با اينكه همگي از بين برندة پراكسيد هيدروژن محسوب ميشوند، ولي هر كدام حوزة فعاليت جداگانهاي در داخل سلول دارند [Smirnoff, 1993] . کاتالاز یکی از آنزیم های آنتی اکسیدان مهم است که پراکسید هیدروژن را به آب و اکسیژن تبدیل می کند [Mittler, 2002]. آنزیم پلی فنول اکسیداز تبدیل مونوفنولها را به دي فنولها و همچنین اکسیداسیون دي فنولها را به کو ئینونها که در پلی مریزاسیون رنگدانه نقش دارند، کاتالیز می کند et al., 2001] [Breusegem. آنزیم پراکسیداز هم در شکستن پراکسید هیدروژن نقش دار د و در دیواره سلولی، شبکه آندوپلاسمی، دستگاه گلژي و واکوئل یافت می شود .
اختلاف سطح فعاليت آنزيمهاي آنتي اكسيدان علاوه بر گونههاي مختلف گياهان حتي بين اندامهاي يك گياه نيز آشكار شده است . از آنجا كه اين رخداد وضعيت عمومي گياه در شرايط تنش را از طريق حذف راديكالهاي آزاد بهبود ميبخشد، ميتواند به عنوان شاخصي براي ارزيابي تحمل ژنوتيپها استفاده شود .
سرخه و همکاران ، اثر تنش شوری در چهار سطح 0، 40، 80 و 120 میلی مولار را بر تغییرات محتوای پراکسیدهیدروژن در 8 جنس مختلف بادام شامل P. reuteri، P. lycioides ،P. glauca ، P. elaagnifolia، P. arabica،P. oreientalis ، P. communis و P. scoparia بررسی و گزارش کردند که محتوای پراکسید هیدروژن در تمامی جنسهای مطالعه شده، با افزایش سطح شوری تا 40 میلی مولار کاهش یافت. سپس با افزایش بیشتر سطح شوری، محتوای پراکسدهیدروژن برگ تمامی جنسهای مطالعه شده تا سطح 120 میلی مولار به طور معنی داری افزایش یافت. آنها بیان کردند کاهش تجمع پراکسیدهیدروژن در سطح شوری 40 میلی مولار به دلیل افزایش معنیدار فعالیت آنزیم کاتالاز تا این سطح از تنش شوری است و افزایش در تجمع پراکسیدهیدروژن در سطوح بالاتر تنش شوری به دلیل کاهش معنیدار فعالیت آنزیم کاتالاز بود.
1-14-4- اثرات تنش شوری بر محتوای پروتئینهای محلول کل در بادام و ساير درختان ميوه
يکی از اولين اثرات تنش خشکی وشوری، کاهش در سفتی ديوارههای سلولی و ميزان مواد محلول ديوارهها نظير پروتئينها میباشد . يکی از دلايل کاهش ميزان پروتئين در اثر کمبود آب، کاتابوليسم شديد و تجمع ميزان زياد پروتئينهايی است که وزن مولکولی کم دارند و يا آمينواسيدهای آزاد و آميدها و تعدادی از پپتيدها و … است ]حيدری شريفآباد، 1380[.
گزارش شده است که تنش شوری موجب تنش اسمزی می شود. این کمبود آب موجب ایجاد گونه های اکسیژن واکنش پذیر(ROS) مثل سوپراکسید هیدروژن، رادیکال هیدروکسید و اکسیژن می شود. این اکسیژنهای فعال شده سیتوزولی موجب اختلال در متابولیسم از طریق خسارت اکسیداتیو بر لیپیدها، پروتئینها و اسیدهای نوکلئیک می شود .
پروتئينهايی که در شرايط تنش ايجاد میشوند دو دسته اند: اول، پروتئينهای تنش شوری که فقط در صورت تنش شوری تجمع میيابند و به عنوان تنظيمکننده اسمزی فعاليت می کنند و دوم، پروتئينهای تنش که در پاسخ به گرما، سرما، خشکی، غرقابی و کمبود و يا زيادی عناصر معدنی در سلولها تجمع میيابند. ارتباط بين تجمع پروتئينهای محلول در گياه و ميزان مقاومت به شوری، به گونه گياهی بستگی دارد، چون در برخی از گونه های گياهی افزايش در سنتز پروتئينهای شوری ارتباطی با مقاومت به شوری ندارد. پس از اين فاکتور نمی توان به عنوان شاخص اصلی مقاومت به تنش استفاده کرد .
سرخه و همکاران ، اثر تنش شوری در چهار سطح 0، 40، 80 و 120 میلی مولار را بر تغییرات محتوای پروتئینهای محلول کل در 8 جنس مختلف بادام شامل P. reuteri، P. lycioides ،P. glauca ، P. elaagnifolia، P. arabica،P. oreientalis ، P. communis و P. scoparia بررسی و گزارش کردند که محتوای پروتئینهای محلول کل در جنس P. elaagnifolia تا تیمار 120 میلی مولار به طور معنی داری افزایش یافت درحالیکه در سایر جنسهای مطالعه شده، محتوای پروتئین محلول کل ابتدا تا تیمار 40 میلی مولار به طور معنی داری افزایش یافت، سپس مقدار آن در تیمار 80 میلی مولار کاهش یافت و مجددا با افزایش غلظت شوری، افزایش یافت.
حبیبی و امیری ]1392[، تغییرات در محتوای پروتئینهای محلول را در دو پاية نارنج و پونسیروس تحت شرایط تنش شوري درون شيشهاي با غلظتهای 0، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار بررسی و گزارش کردند که محتوای پروتئینهای محلول با افزایش غلظت شوری در هر دو پايه كاهش يافت. در مجموع، پاية نارنج پروتئين كل بيشتري نسبت پاية پونسيروس داشت. طبق نتايج به دست آمده، پاية نارنج در شرايط درون شيشهاي، مقاوم تر از پاية پونسيروس به تنش شوري بود و تحمل بيشتري در سطوح بالاي شوري داشت.
اثر تنش خشکی در چهار سطح شاهد، 6/0-، 1-، 5/1- مگا پاسکال بر محتوای پروتئینهای محلول در دو رقم انگور شاهانی و بیدانه سفید بررسی و گزارش شد که در هر دو رقم، ابتدا محتوای پروتئینهای محلول با افزایش سطح تنش خشکی تا 6/0- مگاپاسکال نسبت به گیاهان شاهد افزایش یافت و سپس با افزایش بیشتر سطح تنش خشکی تا 5/1- مگاپاسکال، محتوای پروتئینهای محلول در هر دو رقم به طور معنیداری کاهش یافت ]طلایی و همکاران، 1390[.
اثر تنش خشکی در دو سطح شاهد و 5/1- مگاپاسکال بر تغییرات محتوای پروتئینهای محلول 6 رقم زيتون زرد، روغني، فيشمي، نبالي، آربكين و گوردال) طي سه مرحله متناوب (تنش و آبياري مجدد بررسی و گزارش شد كه با افزايش تنش خشكي ميزان پروتئين محلول كل كاهش يافت بهطوریکه ميزان آن در ارقام مختلف زيتون متفاوت بود ]ضرابی و همکاران، 1389[.
1-14-5- اثرات تنش شوری بر سنتز تنظيم کننده های اسمزی[33] بادام و ساير درختان ميوه
تنظيم اسمزی به عنوان يک سازگاری مهم اجتناب از تنشهای اسمزی میباشد زيرا به حفظ فشار تورمی و حجم سلول کمک می کند ]حيدری شريفآباد، 1380[ و به واسطه تجمع متابوليتهايی مانند مانیتول، فروکتان ها، ترهالوز، اونونیتول، پرولین، گلایسین بتائین و اکتوئین هستند که در مهندسیهای اخیر روی آنها کار شده است. این اسمولیتها در زدودن ROS فعال هستند و منجر به حفاظت بهتر از سلولها می شوند. تولید اسمولیت در گیاهان دست ورزی شده نه تنها تحمل به تنش شوری بلکه تحمل به سایر تنشها از قبیل سرمازدگی، یخ زدگی، گرما و خشکی را بهبود می بخشد [Chen, S et al., 2001]. متابوليتهای سازگار، دارای وزن مولکولی پايين بوده و در غلظتهای بالا برای سلولهای گياهی سمی نمیباشند و از آنجايی که اين ترکيبات مانع از دست رفتن آب سلولها میشوند به آنها حفاظت کننده های اسمزی[34] نيز میگويند ]اشرف و فولاد، 2007[. تجمع اين ترکيبات در گياهان باعث تنظيم اسمزی در داخل گياه شده و با جلوگيری از کاهش آب گياه و با کمک به جذب بيشتر آب از خاک در حفظ فتوسنتز و رشد گياه موثرند . اسمو لیت ها در حفظ ساختمان پروتئينها . محافظت از زيرساختارهای سلولی ]اشرف و فولاد، 2007[، حفاظت از غشاهای سلولی و تأمين انرژی و کربن مورد نياز گياه [Karamanos, 1995] نیز دخالت دارند.
تنظيم اسمزي يك مكانيسم مهم در تحمل به شوری است. زيرا اين مكانيسم به گياه امكان انجام اعمال زير را در شرايط تنش شوری ميدهد:
1-تداوم توسعه سلولي
2- تنظيمات روزنهاي و فتوسنتزي
3-رشد بهتر گياه
4- توليد محصول
جدول 1-2- عكسالعمل به تنش آبي -تجمع متابوليتها ونقش آنها در تحمل تنش .
گروه | تركيب خاص | نقش |