+
+
D
۱-۲-۳-۸- درمان
مثل سایر علل گاستروآنتریتها، نکته اول در کودک مشکوک به شیگلوز بایستی اصلاح آب و الکترولیت و حفظ آن باشد. داروهایی که حرکت روده را کند میکنند (مثل : دی فنوکسیلات هیدروکلراید با آتروپین [Lomotil] یا لوپرامید [Imodium]) به علت خطر طولانی کردن بیماری نباید استفاده شود. تغذیه نکته کلیدی در مناطقی که سوء تغذیه شایع است، میباشد. غذای حاوی پروتئین بالا در دوره بهبودی باعث رشد در ۶ ماه بعد میشود. تک دوز بالای ویتامین A (Iu 200000) از شدت شیگلوز در مناطقی که کمبود ویتامین A شایع است، میکاهد. روی (Zn) به صورت کمکی (mg 20 روی المنتال به مدت ۱۴ روز) نشان داده شده که مدت اسهال را میکاهد و افزایش وزن در دوره بهبودی را بیشتر میکند و همینطور پاسخ ایمنی به شیگلا را زیاد میکند و باعث کاهش بیماریهای اسهالی در ۶ ماه بعد برای کودکان دچار سوء تغذیه میشود. نکته بعدی تصمیم به استفاده از آنتیبیوتیکها است. بعضی صاحب نظران توصیه به عدم مصرف درمان آنتیبیوتیکها به علت ماهیت محدود عفونت و قیمت داروها و بروز ارگانیسمهای مقاوم، میکنند. درمان منطقی تمام کودکانی که حدس شیگلوز در آنها قوی میباشد، مهم است. اگر هم کشنده نباشد بیماری درمان نشده باعث میشود کودک چند هفته ضعف داشته و اسهال مزمن یا مکرر به دنبال داشته باشد. سوء تغذیه در حین بیماری طولانی ایجاد یا تشدید میشود، به ویژه در کشورهای در حال توسعه این نکته مهم است. ریسک دفع دائم یا عفونت افراد خانواده با استراتژی عدم تجویز آنتیبیوتیک مغایرت دارد. گونههای شیگلا حساسیت متنوعی به آنتیبیوتیکها دارند. عموماً شیگلا فلکسنری مقاومتر از شیگلا بویدی است. تنوع جغرافیایی در حساسیت آنتیبیوتیکی شیگلا وجود دارد. در اکثر کشورهای در حال توسعه و همینطور در کشورهای صنعتی مثل آمریکا سوشهای شیگلا اغلب به آمپیسیلین و تری متوپریم سولفامتوکسازول (TMP-SMX) مقاوم هستند. بنابراین این داروها در موارد مشکوک به شیگلوز نباید مصرف شوند.
آمپی سیلین خوراکی دوز ۴÷ ساعت ۲۴/ mg/kg 100 یا TMP-SMX دوز ۲÷ ساعت ۲۴/mg/kg 10 بر اساس جزء TMP در سوشهای حساس میتواند مصرف شود (همه گیری به علت یک سوش مشخص) آموکسی سیلین از آمپیسیلین در سوش حساس به آمپیسیلین اثر کمتری دارد. سفتریاکسون h 24/mg/kg 50 به صورت یک دوز وریدی یا عضلانی درمان مناسب به ویژه در شیرخواران کوچک میباشد.
سفالوسپورینهای خوراکی نسل سوم، مانند سفیکسیم را میتوان استفاده کرد. سفالوسپورینهای نسل اول و دوم آلترناتیو مناسبی نمیباشند. گر چه در In Vitro حساسیت به آنها وجود دارد. نالیدیکسیک اسید h 24/mg/kg 55 خوراکی در ۴ دوز منقسم یک درمان آلترناتیو است. آزیترومایسین h 24/mg/kg 12 خوراکی برای روز اول و h 24/mg/kg 6 برای ۴ روز بعد خوراکی، داروی مناسب و مؤثر و الترناتیو در درمان شیگلوز است. سیپروفلوکساسین h 24/mg/kg 30 در ۲ دوز مناسب است. این دارو، داروی پشتوانه یا Back-up درمان شیگلوز است ولی در حال حاضر داروی انتخابی و توصیه شده توسط WHO برای تمامی بیماران دچار اسهال خونی بدون در نظر گرفتن سن میباشد. گر چه کینولونها گزارش شده که ایجاد آرتروپاتی در حیوانات بالغ میکنند،ولی ریسک آسیب مفصلی در کودکان با این داروها کم میباشد. اما بعضی افراد با تجربه توصیه میکنند این داروها برای بیماران با دیسانتری باسیلی که مقاومت به داروهای دیگر دارند، نگه داشته شود چون مصرف زیاد کینولونها منجر به بروز مقاومت به این داروها میشود. درمان به طور عموم یک دوره ۵ روزه است. درمان بیماران با حدس بالینی عفونت شیگلوز، بعد از ارزیابی بایستی آغاز گردد. کشت مدفوع برای جدا کردن سایر پاتوژنها و در کمک به تجویز آنتیبیوتیکها در موارد مقاومت به آنها به کار میرود. کودکی که دیسانتری تیپیک داشته و به درمان اولیه آنتیبیوتیک پاسخ بالینی داده است دارو به مدت ۵ روز داده شود حتی زمانی که کشت مدفوع منفی باشد. در کودکی که به درمان پاسخ نداده است برای درمان سندرم دیسانتری با وجود کشت اولیه منفی مدفوع، کشتهای اضافی بایستی گرفته شود و کودک برای وجود سایر تشخیصها بررسی مجدد شود.
۱-۲-۳-۹- پیشگیری
معیارهایی برای کنترل ریسک ابتلا به شیگلا در کودکان توصیه شده است. مادران دوره شیردهی به نوزادان را طولانی کنند. خانواده و پرسنل مراکز نگهداری کودکان بایستی آگاهی از تکنیک صحیح شستشوی دستها پیدا کرده و دستها را بعد از توالت، تعویض پوشک یا هنگام آماده سازی غذا بشویند. بایستی گفته شود که چگونه مناطق و مواد آلوده مثل سبزیجات خام، پوشک آلوده و مناطق تعویض پوشک را کنترل کنند. کودکان دچار اسهال بایستی از محیط مراقبت کودک جدا گردند. به کودک هنگام دست شستن بعد از توالت کردن باید نظارت کرده و مراقبین کودک را از خطر انتقال عفونت هنگامی که اسهال داشته و غذا را آماده میکنند آگاه کرد. خانوادهها بایستی از خطرات بلع آب آلوده از استخر، دریاچه یا حوضهای محافظت نشده آگاه شوند.
هنوز واکسن مؤثر برای جلوگیری از عفونت شیگلا وجود ندارد. چندین واکسن کاندید شده در حال تکامل و بررسی بوده، که اکثر آنها علیه شیگلا فلکسنری هستند. واکسیناسیون با سرخک ریسک بروز و شدت بیماریهای اسهالی مثل شیگلوز را به میزان قابل توجهی میکاهد. هر شیرخواری بایستی در برابر سرخک در سن توصیه شده واکسینه شود.
۱-۲-۴- سفکسیم
سفکسیم یک آنتیبیوتیک سفالوسپورینی است. این آنتیبیوتیکها در درمان طیف وسیعی از بیماریهای عفونی باکتریایی مثل عفونتهای تنفسی، عفونتهای پوست و بافت نرم و عفونتهای استخوان یا مفاصل، و عفونتهای ادراری مؤثر میباشند. این آنتیبیوتیک همچنین ممکن است برای پیشگیری از ایجاد عفونت در افرادی که تحت عمل جراحی قرار گرفتهاند یا در دیگران که به هر علتی مستعد عفونت هستند، استفاده شوند.
۱-۲-۵- آزیترومایسین
آزیترومایسین از خانواده آنتی بیوتیک های ماکرولیدی می باشد و از مشتقات اریترومایسین است که به شکل کپسول ۲۵۰ میلی گرمی مصرف می گردد. آزیترومایسین پس از مصرف خوراکی، به سرعت جذب و در سرتاسر بدن توزیع می گردد که این عمل باعث غلظت زیاد آن در سلول می شود. آزیترومایسین با اتصال به بخشی از ریبوزوم میکروارگانیسمهای حساس ، از سنتز پروتئین میکروبی جلوگیری به عمل میآورد .
۱-۳- اهداف
۱-۳-۱- هدف اصلی
اثر سفکسیم با آزیترومایسین در دیسانتری اطفال مقایسه میگردد.
۱-۳-۲- اهداف ویژه
تعیین میانگین زمان قطع تب در گروه سفکسیم.
تعیین میانگین زمان قطع تب در گروه آزیترومایسین.
مقایسه میانگین زمان قطع تب در دو گروه.
تعیین توزیع فراوانی موارد مقاوم و حساس به آنتی بیوگرام در نمونه های کشت مثبت شیگلوزیس.
مقایسه تاثیر آزیترومایسین و سفکسیم بر آنتی بیوگرام های نمونه های کشت مثبت شیگلوزیس.
تعیین میانگین زمان قطع استفراغ در گروه سفکسیم.
تعیین میانگین زمان قطع استفراغ در گروه آزیترومایسین.
مقایسه میانگین زمان قطع استفراغ در دو گروه.
تعیین میانگین زمان قطع درد شکم در گروه سفکسیم.
تعیین میانگین زمان قطع درد شکم در گروه آزیترومایسین.
مقایسه میانگین زمان قطع درد شکم در دو گروه.
تعیین میانگین زمان قطع اسهال در گروه سفکسیم.
تعیین میانگین زمان قطع اسهال در گروه آزیترومایسین.
مقایسه میانگین زمان قطع اسهال در دو گروه.
۱-۳-۳- اهدف کاربردی
با توجه به عنوان مطالعه، نتایج آن میتواند نقطه شروعی جهت مطالعات تکمیلی تر و استفاده پزشکان و محققان قرار گیرد.
۱-۴- سؤالات و فرضیات
۱-۴-۱- سوالات
میانگین زمان قطع تب در گروه سفکسیم چه قدر است؟
میانگین زمان قطع تب در گروه آزیترومایسین چه قدر است؟
مقایسه میانگین زمان قطع تب در دو گروه چه قدر است؟
توزیع فراوانی موارد مقاوم و حساس به آنتی بیوگرام در نمونه های کشت مثبت شیگلوزیس چه قدر است؟
تاثیر آزیترومایسین و سفکسیم بر آنتی بیوگرام های نمونه های کشت مثبت شیگلوزیس به چه میزان است؟
میانگین زمان قطع استفراغ در گروه سفکسیم چه قدر است؟
میانگین زمان قطع استفراغ در گروه آزیترومایسین چه قدر است؟
مقایسه میانگین زمان قطع استفراغ در دو گروه چه قدر است؟
میانگین زمان قطع درد شکم در گروه سفکسیم چه قدر است؟
میانگین زمان قطع درد شکم در گروه آزیترومایسین چه قدر است؟