نوع سیستم
توضیحات
تولیدکنندگان
توانایی در طرحهای قدرت
سهم بازار
نوع A
سرعت ثابت
(یک یا دو سرعته)
در دهه هشتاد میلادی معرفی شده و به شکل گسترده مورد بهرهبرداری قرار گرفت. اساس آن استفاده از یک ژنراتور آسنکرون قفسه سنجابی است. روتور آن به وسیلهی توربین به حرکت در میآید و استاتور آن مستقیماً به شبکه متصل است. سرعت چرخش آن ۱ تا ۲ درصد میتواند تغییر داشته باشد که در برابر دیگر انواع میتوان گفت سرعت ثابت است. در دو شکل تک سرعته و دو سرعته وجود دارد.
Suzlon
Nordex
Siemens
Bonus
Ecotecnia
کنترل ولتاژ
کنترل توان راکتیو
۱۵%
نوع B
سرعتهای متغیر اما محدود
در دهه هشتاد و نود توسط شرکت Vestas استفاده شد که مجهز به ژنراتورهای آسنکرون به همراه روتور سیمپیچی شده بودند. تجهیزات الکترونیک قدرت برای تغییر مقاومت سیمپیچی روتور استفاده شد که به ژنراتور این امکان را میداد سرعت را به اندازهی ۱۰ درصد هنگام تغییرات سرعت باد تغییر دهد تا توان در بازدهی بالاتری جذب شده و بار مکانیکی کاهش یابد. این نوع توربینها مجهز به سیستم کنترل زاویهی پرهی اکتیو هستند.
Vestas
کنترل ولتاژ (کیفیت توان)
۵%
نوع C
بهبود در تغییرات سرعت به وسیلهی DFIG
نوع C مزایای نوع B را به همراه استفاده از ادوات الکترونیک قدرت دارد. ژنراتور القایی استفاده شده در آن روتور سیمپیچی شده است که به وسیلهی یک مبدل پشت به پشت به شبکه متصل است. این ساختار سیستم تحریک ژنراتور را قابل کنترل ساخته و آن را قادر میسازد تا فرکانس مکانیکی روتور و الکتریکی از یکدیگر مستقل باشند. بکارگیری ادوات الکترونیک امکان کنترل توانهای اکتیو و راکتیو و کنترل ولتاژ را به وجود میآورد. در این روش سرعت چرخش توربین میتواند تا ۴۰ درصد سرعت نامی تغییر داشته باشد.
GE
Repower
Vestas
Nordex
Gamesa
Alstom
Accina
Windpower
Suzlon
Bard
Kenersys
کنترل توان راکتیو و ولتاژ و پایداری هنگام خطا
۵۵%
نوع D
سرعت متغیر به وسیلهی مبدل فرکانسی تمام مقیاس
در این نوع هم از دنده در سیستم مکانیکی استفاده شده و هم در برخی کاربردها دنده حذف شده است. در کاربرد بدون دنده از ژنراتور با سرعت پایین استفاده میشود. در این نوع استاتور به وسیلهی مبدل تمام فرکانسی به شبکه متصل است. این توربین کاملاً مستقل از شبکه عمل کرده و محدودهی وسیعی از تعییرات سرعت را گسترش میدهد.
Enercon
MEG
GE