رأس
انواع طیور
رأس
مرغداری گوشتی
رأس
اسب، الاغ، قاطر
رأس
بدره
آبهر پایین
۱۲۰۰
۴۷۰۵
۵۶۰
۲۳۰۵
۱۱۵
۱۶۷
۱۲۰۷
۲۸۱۵
—
۲۰۰۰۰
۱۵
۶۸
مجموع
۵۹۰۵
۲۸۶۵
۲۸۲
۴۰۲۲
۲۰۰۰۰
۸۳
۳-۲ روش تحقیق
مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی میباشد و به جهت اینکه در یک منطقه خاص انجام میشود جزء مطالعات موردی نیز میباشد. منطقه مورد نظر از طریق جنگل گردشیهای مکرر شناسایی و موقعیت آن روی نقشه مشخص گردید. با حضور در عرصه توده جنگلی مورد نظر به دلیل محدود بودن عرصه، از طریق آماربرداری صد در صد اقدام به برداشت دادههای کمیو کیفی از قبیل ارتفاع درخت، ارتفاع تنه، ارتفاع تاج، قطر برابر سینه، موقعیت جغرافیایی هر پایه، وضعیت تنه، وضعیت تاج، زادآوری، سلامت پایه ها و پوشش کف جنگل گردید. برای برداشت اطلاعات با کمک ابزار و وسایلی بنام شیب سنج سونتو، نوار قطر سنج، متر، GPS و اسپری رنگی جهت نشانه گذاری با دقت و توجه بالا اعداد و ارقام مربوطه در فرم مخصوص آماربرداری که از قبل تنظیم شده ثبت شدند. همزمان با آماربرداری صد در صد از درختان رویشگاه و بررسی گونههای همراه و کف جنگل، نمونه برداری از خاک منطقه در ۲ مکان متمایز به تعداد ۶ نمونه برداشت گردید. تعداد ۳ عدد از نمونه ها دقیقا در محل ریزوسفر و سایه انداز درختان لرگ ( ۲ عدد در محل لرگ و یک عدد در محل زبان گنجشک) و ۳ عدد نمونه خاک در محل هایی خارج از موقعیت لرگ و گونههای همراه تهیه گردید و جهت آزمون پارامترهای فیزیکو شیمیایی خاک به آزمایشگاه ارسال گردیدند. ضمن انجام آماربرداری، نمونه برداریهای لازم از گیاهان منطقه (پوشش کف رویشگاه) به منظور شناسایی، جمع آوری شده و توسط فلور ایرانیکا، عراق و ترکیه و توسط کارشناسان اداره کل منابع طبیعی استان ایلام به طور دقیق شناسایی شدند.
۳-۲-۱ روش نمونه برداری
۳-۲-۱-۱ نمونه برداری از عوامل محیطی
۳-۲-۱-۱-۱ عوامل فیزیوگرافیک
در رویشگاه مورد نظر ارتفاع از سطح دریا بوسیله دستگاه GPS، شیب توسط شیب سنج سونتو و جهت ها بوسیله قطب نما بصورت دقیق و با دقت بالا تعیین گردیدند.
۳-۲-۱-۱-۲ عوامل خاکی
جهت بررسیهای خاک شناسی منطقه، همزمان با آماربرداری از درختان و سایر عوامل مد نظر، تعداد ۶ عدد نمونه خاک بصورت تصادفی و ترکیبی از پای درختان لرگ و زبانگنجشک و همچنین خارج از محدوده درختان لرگ (عمدتا درختان بلوط)، از عمق صفر تا ۲۰ سانتیمتری، پس از کنار زدن لاشبرگها تهیه گردید. نمونههای خاک جهت اندازه گیری پارامترهای فیزیکی و شیمیایی خاک از قبیل بافت خاک، وزن مخصوص ظاهری، N ، P ، K، ماده آلی، درصد ذرات رس، شن و سیلت و pH به آزمایشگاه فرستاده شدند و نتایج آنها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
۳-۲-۲ روش آماربرداری و اندازه گیری پارامترهای مورد بررسی درختان رویشگاه
پس از حضور در عرصه رویشگاه، ارتفاع کل و ارتفاع تاج و تنه درختان توسط دستگاه شیب سنج سونتو ( دید به نوک و دید به بن درختان) و جای گذاری در فرمولها و روابط مخصوص محاسبه گردید. برای اندازه گیری میزان تاج پوشش درختان (قطر بزرگ و قطر کوچک) از متر نواری استفاده شد. موقعیت هر پایه درختی توسط دستگاه GPS به ثبت رسید. قطر درختان در محل ارتفاع برابر سینه توسط نوار قطر سنج بدست آمد. تمامیپارامتر ها در فرم هایی مخصوص آماربرداری صد در صد درختان که از قبل تهیه شده بود به ثبت رسید. بررسی ها جهت سلامت تاج و تنه درختان همزمان با ثبت سایر عوامل از طریق مشاهده و بررسی وضع ظاهری در فرمهای مخصوص به ثبت رسید.
۳-۲-۳ روش تجزیه و تحلیل داده ها
برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرمافزارهای Excel و SPSS استفاده شد. همچنین از فرمول ها و روابط مخصوص اندازه گیری و آماربرداری درختان جنگلی مثل محاسبه حجم، ارتفاع درخت، رویه زمینی، ارتفاع متوسط براساس رابطه Lorey و … نیز استفاده گردید (زبیری، ۱۳۸۴). برای بررسی تاثیر لرگ با عوامل خاکی از آنالیز واریانس استفاده گردید.
۳-۲-۴ روش مطالعه زادآوری
با حضور در عرصه رویشگاه، میزان زادآوری درختان همزمان با برداشت سایر پارامترها مورد شمارش و ثبت قرار گرفت. لازم بذکر است زادآوری درختان عمدتا از نوع طبیعی و پاجوش میباشد.
۳-۲-۵ روش مطالعه گونههای کف رویشگاه
ضمن انجام آماربرداری درختان و نمونه گیری از خاک منطقه، گیاهان منطقه (پوشش کف رویشگاه) به منظور شناسایی، جمع آوری شده و توسط فلور ایرانیکا، عراق و ترکیه و توسط کارشناسان اداره کل منابع طبیعی استان ایلام به طور دقیق شناسایی شدند.
فصل چهارم
نتایج
۴- نتایج
۴-۱ نتایج کمی
۴-۱-۱ فلور منطقه
در مطالعه حاضر، طی جنگل گردشیهای مکرر و بازدید از عرصه تحت مطالعه، همراه با آماربرداری صد درصد ذخیرهگاه جنگلی لرگ، مطالعات و شناسایی و جمعآوری نمونههای گیاهی از پوشش کف نیز انجام پذیرفت که نتیجه شناسایی گونههای ذخیرهگاه چه درختی، درختچه ای و علفی به شرح جدول شماره (۴-۱) میباشد. طی بررسی ها مشخص شد که تیره Compositae (کاسنیان) با ۱۶ گونه بیشترین، و بعد ازآن تیره Gramineae (گندمیان- غلات) با ۱۰ گونه، تیره Papilionaceae (پروانه آسایان- نخود) با ۷ گونه، تیره Cruciferae (شب بویان) با ۶ گونه، تیره Labiatae (نعناع) با ۵ گونه، تیرههای Euphorbiaceae (فرفیون)، Geraniaceae (شمعدانی) و Malvaceae (پنیرک) هرکدام با ۳ گونه، تیره Ulmaceae (نارون) با ۲ گونه، و نهایتا تیرههای Crassulaceae (ناز)، Juglandaceae (گردو) و Oleaceae (زیتون) هرکدام با یک گونه کمترین گیاهان محدوده مورد مطالعه را تشکیل میدادند.